Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, ο αναλυτής του Alpha Κύπρου, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του κυπριακού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (ΙΜΠΔ), Γαβριήλ Χαρίτος.
Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δεν έκαναν κοινές δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησής τους, ανέφερε πως είναι δείγμα της σοβαρότητας των θεμάτων που συζήτησαν.
Σχετικά με τη δήλωση Νετανιάχου ότι «στην Ελλάδα αλλάζετε την οικονομία της χώρας και το κάναμε κι εμείς», ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει και η οικονομική πτυχή αλλαγής για την ενέργεια και αλλαγής για την Άμυνα.
Για το ενδεχόμενο ελληνοϊσραηλινής συμπαραγωγής αμυντικών συστημάτων, υπογράμμισε πως «η οικονομία του Ισραήλ βασίζεται πάρα πολύ εδώ και δεκαετίες στην πολεμική βιομηχανία, σε αντίθεση με την Ελλάδα που βασίζεται στον τουρισμό».
Αφορμή της συνάντησης των δύο ηγετών, αποτέλεσε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τόνισε.
Ο κ. Χαρίτος ανέφερε πως μετά τον πρωθυπουργό αναμένεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, να επισκεφθεί το Ισραήλ.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε συναντήσεις και με παράγοντες της Πολεμικής Βιομηχανίας στο Ισραήλ, αλά και με ένα συλλογικό όργανο που υπάγετε στο Υπουργείο Άμυνα του Ισραήλ και σχεδιάζει για το μέλλον ποιες θα είναι οι επενδύσεις», υπογράμμισε.
Αντιπαράθεση Τουρκίας - Ισραήλ
Στον πόλεμο ανακοινώσεων των Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ισραήλ, αναφέρθηκε ο κ. Χαρίτος, με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να κάνει παράκληση στον Αλλάχ να καταστρέψει το Ισραήλ.
Από τη μεριά της, η Ελλάδα στην προσπάθειά της να κρατήσει μία ουδέτερη στάση, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε διαρροές που ανέφεραν ότι είχαν γίνει προσπάθειες να συναντηθεί ο Μητσοτάκης και με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής αλλά δεν βρέθηκε ο τρόπος να συντονιστούν τα προγράμματά τους.