Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή μέρα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς κύκλοι του Πενταγώνου εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να αποφασίσει τον απόπλου του Oruc Reis με προορισμό την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να συνδέσει τις επιδιώξεις της Άγκυρας με την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφία. Το τουρκικό πρακτορείο Aναντολού αναφέρει ότι το Oruc Reis είναι «έτοιμο για την αποστολή του».
Η απόφαση αυτή θα εξυπηρετούσε την προπαγάνδα του Τούρκου προέδρου αλλά ταυτόχρονα απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα δεχτεί αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Η 24η Ιουλίου έχει έναν επιπλέον συμβολισμό για τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, για την οποία ο Τούρκος πρόεδρος πολλές φορές έχει αμφισβητήσει. «Δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σε παλαιότερες δηλώσεις του, αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάνης.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή και παρακολουθούν στενά κάθε κίνηση του τουρκικού στόλου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 25 τουρκικά πλοία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες. Ειδικότερα, μια ομάδα από περίπου 15 πλοία έχουν αναχωρήσει από τη ναυτική βάση του Ακσάζ ενώ ένας δεύτερος στολίσκος από 10 πλοία έχουν αναχωρήσει από τον ναύσταθμο της Σμύρνης έχοντας χαράξει πορεία προς νότο.
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα. Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν πυροδοτήσει έντονες διπλωματικές διεργασίες, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να έχει τηλεφωνική επικοινωνίας τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα Bild υποστήριξε σε χθεσινό άρθρο της ότι ήταν η παρέμβαση Μέρκελ αυτή που αποσόβησε μια σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε εξάλλου και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα προς την Άγκυρα και παραστάσεων σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενώ με σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα στις 12.30 ξεκίνησαν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
Σε κάθε περίπτωση οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα καθώς παρά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, σύμφωνα με στοιχεία του merinetraffic, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας, με δεδομένο πως η παράνομη NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου.
Αναντολού: Το Oruc Reis είναι έτοιμο για την αποστολή του στη Μεσόγειο
Έτοιμο για την αποστολή του στη Μεσόγειο είναι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, καθώς το πλοίο και το πλήρωμα ολοκλήρωσαν όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες.
Αν και το δημοσίευμα δεν προσδιορίζει πότε αναμένεται να αποπλεύσει το Oruc Reis, αναφέρει ότι το πλοίο είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά και από τότε συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο ίδιο δημοσίευμα το Αναντολού περιλαμβάνει χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι το Καστελόριζο που επηρεάζει τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο απέχει από την ηπειρωτική Ελλάδα 580 χιλιόμετρα, ενώ η αντίστοιχη απόσταση από τις ακτές της Τουρκίας είναι μόλις 2 χιλιόμετρα.