Καθώς η Τουρκία βαδίζει προς το δημοψήφισμα που στόχο έχει να ενισχύσει τις εξουσίες του Τ. Erdogan, ειδικοί σε θέματα άμυνας ανησυχούν για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο, σημειώνει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει την κλιμάκωση, σε λεκτικό επίπεδο, η οποία σημειώνεται μεταξύ της Αθήνας - Άγκυρας και ευρωπαϊκών πρωτευουσών ενόψει του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Τ. Erdogan.
Μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, μετά το τέλος της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση, γιατί με αυτό τον τρόπο υπερασπίζεται την ειρήνη. Ο Guardian “στέκεται”, επίσης, στην στάση του εθνικιστή ηγέτη – όπως τον χαρακτηρίζει – της τουρκικής αντιπολίτευσης, Devlet Bahceli, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι αρκετά νησιά στο Αιγαίο είναι υπό κατοχή από την Ελλάδα.
Το δημοσίευμα του Guardian εστιάζει επίσης στις τριβές που προκαλεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το πρόβλημα του Κυπριακού ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην κρίση του 1996, όταν οι δύο χώρες έφτασαν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο με αφορμή την κυριότητα των Ιμίων.
"Η ελληνική πλευρά δεν ανησυχεί τόσο για ένα προμελετημένο επεισόδιο αλλά για ένα ατύχημα, που θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο", δήλωσε στον Guardian ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. “Η εθνικιστική έξαρση στην Τουρκία θα καθιστούσε δύσκολη την αποκλιμάκωση μιας τέτοιας κατάστασης".
“Η Ελλάδα εξέφρασε τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ”, είπε ο κ. Ντόκος. “Αλλά όταν δεν υπάρχει ένας πλήρως λειτουργικός μηχανισμός εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον που συνήθως είναι ο πυροσβέστης σε τέτοιες καταστάσεις, όταν η επιρροή του ΝΑΤΟ είναι περιορισμένη και της ΕΕ ακόμη λιγότερη, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση αν συμβεί”.
Φωτογραφία: Sooc