Η Τουρκία έχει ενημερώσει τους την Ελλάδα πως είναι έτοιμη για την πραγματοποίηση της τέταρτης συνάντησης των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στην Άγκυρα στα πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της γείτονος χώρας, Χουλουσί Ακάρ.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την τέταρτη συνάντηση με την Ελλάδα και αναμένω ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει», είπε ο τούρκος υπουργός, όπως μεταδίδει η Hurriyet.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο κ. Ακάρ έκανε λόγο για την επαναφορά του διαλόγου, επέκρινε την «αρνητική ρητορική από περιφερειακές χώρες για το ζήτημα της παρουσίας της Τουρκίας στη Μεσόγειο», κάνοντας λόγο για «δικαίωμα της Τουρκίας», όπως είπε, να διεξάγει έρευνες «τόσο στους τομείς αδειών της Τουρκικής Κύπρου, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».
Ειδικότερα, ο τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «έχουν γίνει διάφορες δηλώσεις από πολλά μέρη που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο στην Τουρκία».
«Όσοι το λένε αυτό ας δουν την ιστορία τους, την ιστορία μας, την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου. Τα στρατεύματά μας, οι δυνάμεις μας, όπως και οι πρόγονοί μας είχαν κάνει και στο παρελθόν, έχουν την ικανότητα να κάνουν ό,τι χρειάζεται εκεί για την ασφάλεια» συμπλήρωσε.
«Επομένως, η γλώσσα είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες σχέσεις. Τα μέρη πρέπει να χρησιμοποιούν προσεκτικά τη γλώσσα όταν κάνουν δηλώσεις» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να αποφεύγεται η «προκλητικότητα».
«Εμείς λέμε ας απαντήσουμε το ερώτημα "τι μπορούμε να κάνουμε μαζί;" και καλούμε τους γείτονές μας προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι οι γειτονικές της Τουρκίας χώρες δεν πρέπει να το βλέπουν αυτό ως «αδυναμία» και ανέφερε η χώρα του «δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε αυτό το πλαίσιο επέμεινε ότι «είναι δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει έρευνα τόσο στους τομείς αδειών της "τουρκικής Κύπρου", όσο και γενικότερα στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας» και υψώνοντας τους τόνους κατέληξε λέγοντας ότι «είναι σαφές πως θα ασκήσουμε το δικαίωμα αυτό, όπως κάνουμε ήδη. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό».