Χατζηδάκης, Γεωργιάδης και Βορίδης για διαγραφή Σαμαρά: Η αμφισβήτηση της κυβέρνησης δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή

Χατζηδάκης, Γεωργιάδης και Βορίδης για διαγραφή Σαμαρά: Η αμφισβήτηση της κυβέρνησης δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να θέσει εκτός της Νέας Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά, υπουργοί της κυβέρνησης σχολιάζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά επεδίωξε τη διαγραφή του, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Παράλληλα, ο Μάκης Βορίδης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης συντείνουν στο γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπερέβη τα εσκαμμένα ως προς το δικαίωμά του να λέει την άποψή του για τις πολιτικές εξελίξεις, επιδιδόμενος σε μια συστηματική επίθεση εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, με αποκορύφωμα την απαίτησή του να παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπατρίτης.

Κ. Χατζηδάκης: Φοβάμαι ότι ουσιαστικά επεδίωκε τη διαγραφή του

«Είναι πολύ στενάχωρο και προσωπικά και πολιτικά. Δεν είναι μία μέρα ευχάριστη για τη ΝΔ, κανένας δεν χαίρεται για αυτή την εξέλιξη», ανέφερε την Κυριακή (17/11) υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Υπήρχε μία κλιμάκωση, και εγώ ήμουν μεταξύ εκείνων που είχα μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Το πράγμα "στράβωνε" ολοένα και περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά, φοβούμαι ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα».

Τόνισε, επίσης ότι «υπήρχε μία κριτική από τις ευρωεκλογές και μετά, η οποία ήταν συνολική κριτική. Όταν αμφισβητείται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο μεγάλη ένταση η πολιτική της κυβέρνησης, τίθεται ένα θέμα και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αν και χθες δεν αντιδρούσε, πως θα προχωρούσαμε από εδώ και πέρα; Τα κόμματα, τα οποία κυβερνούν, δεν μπορούν να έχουν απόψεις που διίστανται τόσο πολύ μεταξύ τους. Χρειάζεται να υπάρχει μία μίνιμουμ συνοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση».

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, «έγινε η σύγκρουση για μία πολιτική στα ελληνοτουρκικά, η οποία ακόμα και αν υπάρχει στο μυαλό κάποιον, δεν έχει προχωρήσει. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να ναυαγήσει η ΝΔ για αυτόν το λόγο. Αν η ΝΔ με την υποψία ότι μπορεί να γίνει κάτι με την Τουρκία, ενώ υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού, έχει χαρακτηριστικά παγκόσμιας πρωτοτυπίας».

«Έχοντας δύο φορές ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ο κατακερματισμός των δυνάμεων και η διχόνοια βλάπτουν. Δεν πάμε πουθενά και δεν νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο υπηρετούμε την παράταξή μας. Θα ήταν πολύ κρίμα όλη αυτή η πρόοδος να πάει χαμένη, όλες αυτές οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να μπούμε σε μία φάση αβεβαιότητας, αστάθειας και τελικά οπισθοδρόμησης. Είμαι βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, θα προχωρήσει μπροστά, συντεταγμένα και γιατί όλοι βλέπουμε το συμφέρον της παράταξης και γιατί όλοι βλέπουμε το συμφέρον και την προοπτική της πατρίδας», πρόσθεσε.

«Η ΝΔ, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, παραμένει ξεκάθαρα στη γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε σχέση με την Τουρκία. Έχουμε πει ότι η διαφορά που αναγνωρίζουμε είναι η διαφορά που σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Ο ιδρυτής της παράταξης είχε πει ότι υπάρχουν τρεις μέθοδοι να λύσει κανείς αυτή τη διαφορά. Η πρώτη είναι ο διάλογος, η δεύτερη ο πόλεμος και η τρίτη η διαιτησία. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη γραμμή», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας: «Δεν βλέπω σε αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και ποιος υπουργός Εξωτερικών θα μπορούσε να προβεί σε μία προδοτική πράξη;».

Αδ. Γεωργιάδης: Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο

«Αναγκαία απόφαση» χαρακτήρισε την Κυριακή (17/11) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει εκτός ΝΔ τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, μετά και τη συνέντευξη του τελευταίου στο «Βήμα της Κυριακής».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ωστόσο, πως δεν ήταν μια ευχάριστη στιγμή για τον ίδιο και πρόσθεσε: «Εγώ πάντα έδειχνα ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε υπουργό Υγείας και πιστεύω ότι η κυβέρνησή του κράτησε τη χώρα στο ευρώ την περίοδο 2012-2015. Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο».

Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως ο κ. Σαμαράς «έχει επιλέξει μία τακτική εδώ και μεγάλο διάστημα» και ότι κάθε πολιτικός που δίνει μια τέτοιου είδους συνέντευξη, γνωρίζει τις πιθανές συνέπειες. Τόνισε επίσης τη σημασία της πειθαρχίας για τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, και αυτό είναι βασικό για την κυβερνητική σταθερότητα».

Μ. Βορίδης: Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης

Την εκτίμηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς δικαίως διεγράφη από τη ΝΔ κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε την Κυριακή (17/11) ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

«Αναλυτικά, στη συνέντευξη Σαμαρά υπήρχε μια σημαντική, κατά τη γνώμη μου, ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση. Και, ναι μεν, πράγματι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι μπορεί να θέλουν να επισημάνουν κάτι με δημόσιες παρεμβάσεις τους, κάτι που θέλουν να επισημάνουν στην κυβέρνηση, σε κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν», αλλά: Το ποσοτικό κομμάτι υπεισέρχεται, όταν δίδονται επανειλημμένως εξηγήσεις από την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά. Υπάρχει όμως και η ποιοτική διαφοροποίηση στη χθεσινή συνέντευξη», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο Mega.

«Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές τις απόψεις του κυρίου Σαμαρά και τις έχουμε με πολύ σεβασμό και με πολλή προσοχή. Όμως, εδώ, υπήρξε η ποιοτική διαφοροποίηση, που είναι η αμφισβήτηση του πατριωτικού προσανατολισμού της κυβερνήσεως». Πολλώ μάλλον, που σε αυτό εμπλέκεται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί δεν μπορεί να κάνουν χαριεντισμούς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να γίνεται αυτό», πρόσθεσε.

Για την απαίτηση Σαμαρά να παραιτηθεί ο Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στην απαίτηση του πρώην πρωθυπουργού να παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Είπε χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εν τέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Διότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι τυχαία εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Εάν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, που διατηρεί έναν μη επαρκώς πατριώτη υπουργό Εξωτερικών στη θέση του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Εξάλλου, «είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, ακόμη και εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Εγώ, αν κατέληγα ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αν θεωρούσα ότι στην εξωτερική πολιτική τα κάνει λάθος και μάλιστα δεν την πίστευα κιόλας γιατί δεν με πείθουν οι διευκρινίσεις της, αν θεωρούσα ότι πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που πηγαίνει όλος ο κόσμος, γεννιέται ένα ερώτημα: τι την στηρίζεις αυτήν την κυβέρνηση;». Και, ακολούθως, «το βασικό ερώτημα είναι: μετά ταύτα ο κ. Σαμαράς, έχοντας πει όλα αυτά, πώς στηρίζει και συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση;».

Για τη σταθερότητα της κυβέρνησης

Στη συνέχεια ο Μ. Βορίδης επικαλέσθηκε την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Σάββατο, για το ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή, σε αντιδιαστολή μάλιστα - προσέθεσε ο κ. Βορίδης - με το τι γίνεται στη Γερμανία και στη Γαλλία, που βρίσκονται «σε βαθιά πολιτική κρίση». Στον αντίποδα, η χώρα μας έχει «ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρό πρωθυπουργό, καθαρή πλειοψηφία και προβλήματα στην αντιπολίτευση».

«Άλλωστε», συμπλήρωσε, «οι βουλευτές της ΝΔ είναι συντεταγμένοι στη γραμμή της κυβέρνησης και είναι κάτι το οποίο έχουν αποδείξει», ενώ στο σημείο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας είπε, επί λέξει, τρία «Δεν»: Δεν φοβάται διαφοροποιήσεις σε νομοσχέδια. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Δεν υπάρχουν εκλογές.

«Η κυβέρνηση έχει να κάνει πάρα πολλή δουλειά, έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων του κόσμου». Και, ακριβώς, την ώρα που «η κυβέρνηση είναι συγκεντρωμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, το να λέμε ξανά και ξανά και ξανά πράγματα τα οποία έχουν απαντηθεί, προφανώς γεννιέται ένα ερώτημα».

Για το ζήτημα της βουλευτικής έδρας του Αντ. Σαμαρά

Για το εάν τίθεται ζήτημα με τη βουλευτική έδρα του Αντώνη Σαμαρά, απάντησε ότι τα ζητήματα αυτά είναι συνειδησιακά, είναι «ζητήματα δικά του» (του κυρίου Σαμαρά), υπενθυμίζοντας ότι, όταν ο ίδιος, ο κ. Βορίδης δηλαδή, στο παρελθόν άλλαξε κόμμα, «την παρέδωσα την έδρα, αλλά αυτό είναι ζήτημα του καθενός».

Για το θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

Με αφορμή δε, την πρόταση Σαμαρά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε: «Ο Κώστας Καραμανλής, επίσης, είναι ένα σημαντικό πρόσωπο και για την παράταξη και για το έθνος», με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι υπάρχει διαφορά να την ανοίγει τη συζήτηση αυτή ένας τρίτος από το να την ανοίγει ο θεσμικά υπεύθυνος για την πρόταση του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή.

«Η συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινά ασύντακτα, επιπλέον έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας», επομένως δεν μπορεί «να ανοίγουμε μια τέτοια συζήτηση, γιατί είναι απομειωτική για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «εμείς έχουμε διευκρινίσει σε όλους τους τόνους ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει την ώρα που πρέπει και θα επιλέξει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα για την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά διερωτήθηκε εν πρώτοις: «Εδώ δεν έπρεπε να υπάρξει μια συνεννόηση, ειδικά όταν το πρόσωπο αυτό έχει αυτό το βάρος;». Και συνέχισε: «Αποδεικνύεται ότι δεν έχει υπάρξει συνεννόηση. Βγαίνει, με διαφορά μισής ώρας, διαρροή ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια συνεννόηση. Εδώ υπάρχει η θεσμική τάξη, η οποία πρέπει να τηρείται, έχει σημασία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διαδικασία». Επισημαίνοντας, ότι το Σύνταγμα ζητά αυξημένη πλειοψηφία, και άρα, ο Πρόεδρος πρέπει να έχει κατά το δυνατόν συνθετικά χαρακτηριστικά, ο Μ. Βορίδης διατύπωσε την άποψη ότι, ναι, ένα πρόσωπο τη Δεξιάς θα μπορούσε να έχει συνθετικά χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, όμως, έθεσε σειρά ερωτημάτων: «Η κατασκευή του φράχτη είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική; Τα Ραφάλ, τα F35, οι φρεγάτες είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική; Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική; Η επιβολή της νομιμότητας παντού είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική; Η επαύξηση των ποινών στον Ποινικό Κώδικα και ένα πιο αυστηρό ποινικό πλαίσιο είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική; Ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών, η περιοριστική μεταναστευτική πολιτική για την οποία κατηγορούμαστε, ελεγχόμαστε και δεχόμαστε βαρύτατη κριτική, είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική;».

Ενώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σχετικά με το νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, διερωτήθηκε: «Αν ήταν σκληρός ιδεολογικός πυρήνας, όπως θέλουν ορισμένοι να το εμφανίσουν, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έλεγε να πράξει ο καθένας κατά τη συνείδησή του;». Θύμισε δε, ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη «ο πρωθυπουργός είπε πως δεν πιστεύει στην woke ατζέντα, δεν υπάρχει woke ατζέντα στην Ελλάδα και, αν είναι στο χέρι του, δεν θα υπάρξει ποτέ».

Με αφορμή δε, τη διαπίστωση ότι «μετά τις εκλογές στην Αμερική άνοιξε εντατικά η συζήτηση αυτή», παρατήρησε ότι «στην Αμερική το woke είναι ότι πηγαίνουν και γκρεμίζουν αγάλματα ηρώων τους επειδή, όπως λένε, είχαν δούλους». Και, στο σημείο αυτό, έκανε την αναλογία: «Να πάμε να γκρεμίσουμε το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία στην Τρίπολη, γιατί ο Κολοκοτρώνης ήταν σφαγέας. Αυτό είναι το woke».