Οι λόγοι της διαγραφής Σαμαρά και η επόμενη μέρα στη ΝΔ
Eurokinissi
Eurokinissi

Οι λόγοι της διαγραφής Σαμαρά και η επόμενη μέρα στη ΝΔ

Όσο κι αν ήταν γνωστές και ειπωμένες στο πρόσφατο παρελθόν οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά για μια σειρά ζητημάτων, όσο κι αν ο πρώην πρωθυπουργός τις εξέφραζε με έμμεσες αναφορές και σε κάθε ευκαιρία όλο το τελευταίο διάστημα, το περιεχόμενο, ο τόνος, οι χαρακτηρισμοί και οι υπαινιγμοί της συνέντευξης του στο «Βήμα», δεν αποτέλεσαν μόνο κλιμάκωση μιας λεκτικής διαφοροποίησης του πρώην πρωθυπουργού.

Αποτέλεσαν μια ευθεία αμφισβήτηση του πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, των πολιτικών προθέσεων και του πατριωτισμού της κυβέρνησης και των στελεχών της και, στο τέλος, μια προσωπική επίθεση στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν μονόδρομος και είναι αδύνατο να πιστέψει κάποιος ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορούσε αυτό να το προβλέψει. Για το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκε «αυτονοήτως» για δεύτερη φορά, εκτός Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει το μήνυμα ότι «όσοι ζητούν μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, ας το ξεχάσουν, η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται κι όταν αυτό επιχειρείται, παίρνει τη μορφή της φάρσας».

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της συνέντευξης Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας, για δεύτερη φορά μετά το 1993. Το «γιατί» ήταν προφανές και το εξηγούσε το κυβερνητικό επιτελείο σημείο προς σημείο.

Δύο αναφορές του Αντώνη Σαμαρά δεν μπορούσαν να γίνουν ούτε ανεκτές, ούτε αποδεκτές. Πρώτον, ότι επέμεινε, όπως λένε από την κυβέρνηση, στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του Γιώργου Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας», υιοθετώντας τις μεθόδους «κοπτοραπτικής», τις οποίες είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση. Ήδη από τις 7 Οκτωβρίου, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε αναφερθεί στην παρερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας την πραγματική διατύπωσή του. «Εάν είναι να κάνω καλό στον τόπο μου και να καταφέρω χωρίς να ζημιωθεί η πατρίδα μου έστω και κατ΄ ελάχιστο, να προασπίζονται τα συμφέροντά της, ενώ από κάποιους θα χαρακτηρίζομαι ως μειοδότης, τότε ας χαρακτηριστώ» είχε πει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Από την κυβέρνηση επικρίνουν τον Αντώνη Σαμαρά ότι υιοθέτησε τις ύπουλες παρερμηνείες κάποιων κύκλων, όπως λένε και ότι με προκλητική διάθεση κάλεσε τον πρωθυπουργό «να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της φιλίας και ηρεμίας με την Τουρκία ας χαρακτηρισθούν και μειοδότες». Η αναφορά Σαμαρά αμφισβήτησε ουσιαστικά τον πατριωτικό χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που απαντά ότι δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν, αναγάγοντας σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί «μειοδοσίας», τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο σημείο των δηλώσεων Σαμαρά που ξεπέρασε κάθε ανεκτό πλαίσιο κριτικής, ήταν η αναφορά του σε «χαριεντίσματα» του πρωθυπουργού και του Κύπριου προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα. Από το κυβερνητικό επιτελείο μιλούν για κατηγορίες Σαμαρά με ανοίκειο και προσβλητικό τρόπο, καταλογίζοντάς του μάλιστα, ότι παρέβλεψε το γεονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία» σχολίαζαν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν τέσσερις φορές και ότι επί πρωθυπουργίας του έγιναν 6 κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα, σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα και έθετε ζήτημα «γκρίζων ζωνών» και διατηρούσε στρατό κατοχής στην Κύπρο και απειλούσε την Ελλάδα με casus belli, αλλά και παραβίαζε σε καθημερινή βάση τον εθνικό εναέριο χώρο.

Η εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο ένας κεντρικός πυλώνας διαφωνίας του πρώην πρωθυπουργού, που ξεπέρασε κάθε αποδεκτό όριο. Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, υιοθετώντας ακραία ψεύδη και διαστρεβλώσεις, όπως του καταλογίζει το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι το περιεχόμενο των θέσεών του, όπως και το ύφος με το οποίο τις επενδύει είναι εκτός πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής που έχει τη λαϊκή έγκριση. Και εξηγώντας γιατί αυτή τη φορά δε μπορούσε να αντιμετωπιστεί απλώς ως η άποψη ενός πρώην πρωθυπουργού, επεσήμαναν ότι οι δηλώσεις του ήταν ουσιαστικά εκτός του θεσμικού πλαισίου υπευθυνότητας που προϋποθέτει η θέση ενός πρώην Πρωθυπουργού και πολιτικού αρχηγού.

Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και η άκαιρη, όπως την χαρακτηρίζουν, συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία έδωσε συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς και στην οποία, όπως έλεγαν, ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μια απόφαση που ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό. Στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να «κρατούν» το γεγονός ότι από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση».

Βασικό επιχείρημα για την κυβέρνηση αποτελεί το ίδιο το παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας. «Όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία στο μέτρο του 18%, ας αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%» ανέφερε η ανακοίνωση, που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τα κυβερνητικά στελέχη να υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που ισχυροποίησε τη χώρα σε αμυντικό, διπλωματικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο, ενίσχυσε όσο ποτέ άλλοτε την αμυντική της δύναμη με την προμήθεια των μαχητικών Rafale, των φρεγατών Belharra και την παραγγελία των F 35, θωράκισε τα σύνορα στον Έβρο και στα νησιά, υπέγραψε τον καθορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, επέκτεινε τα 12 μίλια στο Ιόνιο και ισχυροποίησε την Ελλάδα με στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικές συνεργασίες, όπως με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση περνά από την Δευτέρα, οπότε θα ολοκληρωθεί και τυπικά η διαγραφή Σαμαρά, στην επόμενη μέρα, έχοντας μια κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό, πλειοψηφία που την διατηρεί σταθερά στην πορεία της για την υλοποίηση του προγράμματός της, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη. Αυτό το σήμα εξέπεμψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, χωρίς να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις, εμμένοντας στην κυβερνητική ατζέντα, στην οποία οι στόχοι για καλύτερους μισθούς και συντάξεις, αναβάθμιση του ΕΣΥ, την ψηφιοποίηση του κράτους, να βρίσκονται στην προμετωπίδα των πολιτικών της.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου και στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη, κορυφαίοι υπουργοί και μάλιστα πρόσωπα, που βρίσκονται και σήμερα σε κορυφαίες θέσεις και διετέλεσαν υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά, στέλνουν μήνυμα κυβερνητικής σταθερότητας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει απολύτως σταθερή και οι βουλευτές της συντεταγμένοι, ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι κάθε άλλο παρά τυχαία πρόσωπα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και το μήνυμα, που στέλνουν έχει ιδιαίτερη σημασία.