Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet φιλοξενεί άρθρο του έμπειρου πολιτικού αναλυτή, Σεντάτ Εργκίν, στο οποίο αναφέρεται ότι «Ο Μητσοτάκης με τις ΗΠΑ αναβάθμισε την Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη».
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ στο άρθρο Σεντάτ Εργκίν μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Ας παραδεχτούμε ότι η προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας υποδηλώνει μια διαδικασία που είναι παράλληλη με την απώλεια εδάφους στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2019.
«Ένας από τους πιο αξιοσημείωτα δείγματα της προσέγγισης ΗΠΑ - Ελλάδας την περασμένη περίοδο είναι ότι οι εργασίες για την ενίσχυση της χωρητικότητας του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, έχουν επιταχυνθεί και οι ΗΠΑ άρχισαν να κάνουν συσσώρευση δυνάμεων εκεί το 2021.
Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η πιο σημαντική βάση logistics των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τα λόγια του τότε πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Πάιατ το 2021, «Η ανάπτυξη αυτού του λιμανιού παρέχει μια βασική πύλη για το ΝΑΤΟ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα».
Το αποκορύφωμα της προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας ήταν η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022. Ο Μητσοτάκης έγινε δεκτός με «κόκκινο χαλί» στρωμένο μπροστά του όπου κι αν πήγαινε. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η ομιλία του στην κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ διακόπηκε 37 φορές από τα μέλη που σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν κατά καιρούς είναι η πιο ξεκάθαρη αντανάκλαση της θερμής υποδοχής που έτυχε.
Ο Μπάιντεν ήταν ένας πολιτικός γνωστός για την εγγύτητά του με το ελληνικό λόμπι κατά τη διάρκεια της 36χρονης θητείας του ως γερουσιαστής και που συχνά προκαλούσε δυσφορία στους τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους, ειδικά με τη στάση του στο Κυπριακό. Επέδειξε επίσης έντονα τη συμπάθειά του για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Άλλωστε, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι στα χρόνια του Μπάιντεν, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας πέρασαν μια από τις πιο δυνατές περιόδους της ιστορίας τους.
Όπως φαίνεται, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία τετραετή θητεία του Μπάιντεν από την οπτική γωνία της Τουρκίας, στην αξιολόγηση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη το «άλμα» που σημειώθηκε στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση.
Ωστόσο, η έγκριση από την κυβέρνηση Μπάιντεν του αιτήματος της Τουρκίας για F-16 από το Κογκρέσο πέρυσι, μετά την άρση των βέτο της Τουρκίας για τη Φινλανδία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χαλάρωσε ως ένα βαθμό τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό και ανοίγουν τον δρόμο για την πώληση του επόμενου αεροσκάφους F-35 «5ης γενιάς» στην Ελλάδα δείχνει ουσιαστικά ότι πάλι ο δείκτης αλλάζει για άλλη μια φορά (υπέρ της Ελλάδας)».