Του Νίκου Μελέτη
Μείζον ζήτημα ανοίγει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την -σε τηλεοπτική θέα- παρουσίαση από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, χάρτη, ο οποίος επεκτείνει τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα ακόμη και νοτίως της Κρήτης.
Είναι η πρώτη φορά -από όταν πριν σχεδόν είκοσι χρόνια είχε διατυπωθεί η ανιστόρητη και εξόφθαλμα παράλογη αμφισβήτηση της Γαύδου- που η Τουρκία εγείρει αξιώσεις μέχρι την Κρήτη (δείτε τον χάρτη της κεντρικής φωτογραφίας).
Οι μέχρι τώρα παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Ο κ. Ακάρ στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στο Anadolu, η οποία έγινε και με τηλεοπτική κάλυψη, πέραν των απειλών που εκτόξευσε εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου, παρουσίασε και έναν χάρτη που αποτυπώνει κατά την τουρκική άποψη την έκταση της υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο, που θα... «χάσει» η Τουρκία εάν ισχύσει το Δίκαιο της Θάλασσας και υπάρξει πλήρης επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, όπως φυσικά υποστηρίζει η Ελλάδα.
Με τον χάρτη αυτό ολόκληρη η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα μετατρέπονται σε τουρκική και για τις δυο χώρες απομένει θαλάσσια ζώνη ίση μόνον με τα χωρικά ύδατά τους.
Όμως, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εμφανίζει τέτοιο χάρτη όπου με έναν εντελώς αυθαίρετο και παράλογο υπολογισμό μεταφέρει τη γραμμή των διεκδικήσεών της και νοτίως της Κρήτης, θεωρώντας ότι η μέση γραμμή μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας μπορεί να γίνει και... τεθλασμένη προκειμένου να διεκδικήσει παράνομα και νέες περιοχές.
Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή στην οποία επιχειρεί εντελώς παράνομα να εγείρει αξιώσεις είναι η περιοχή από την οποία θα περάσουν και τα μεγάλα υποθαλάσσια δίκτυα τόσο της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του αγωγού φυσικού αεριού από την Ανατολική Μεσόγειο EuroAsia Interconnector και EastMEd pipeline.
Και για να κάνει ακόμη πιο αισθητή τη... σημασία του ζητήματος ο κ. Ακάρ καταγράφει στο χάρτη ότι η «τουρκική υφαλοκρηπίδα» που απειλείται είναι 104.000 τ.χλμ, όταν αυτή που της απομένει είναι μόλις 41.000 τ.χλμ.
«Να αποστρατιωτικοποιήσει νησιά του Αιγαίου η Ελλάδα»
Ερωτώμενος για την πρόταση του Πάνου Καμμένου να εγκατασταθούν νέες βάσεις στην Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε ότι η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα από την στιγμή που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο επεσήμανε ότι βάσει υφιστάμενων διεθνών συνθηκών υπάρχουν κάποια νησιά στο Αιγαίο στα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει βάσεις, αλλά ούτε και στρατό και για τον λόγο αυτό η Τουρκία επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση.