Του Νίκου Μελέτη
Φαίνεται πως η πρόταση για το «Μακεδονία του Ίλιντεν» (Republika Ilidenska Makedonija), που βρέθηκε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, δημιουργεί μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Τις δύο πλευρές χωρίζει το «erga omnes», με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον όρο και τη χρήση του.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κ. Ζάεφ δήλωσε ότι μόνο αυτή η ονομασία μπορεί να συνδεθεί και με τη συνταγματική αλλαγή και το «erga omnes», ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να μείνει αυτό το «κεκτημένο», ακόμη και με την επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς.
Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, πλέον θα έχουν πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσουν στη διήμερη συνάντησή τους την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να γεφυρωθεί η διαφορά.
Η στάση των Σκοπίων ουσιαστικά επιβεβαιώνει την εικόνα που είχε διαμορφωθεί, ότι η ηγεσία της πΓΔΜ έχει αντιληφθεί την πίεση που υπάρχει στην ελληνική Κυβέρνηση να παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας μια επιτυχία στο Σκοπιανό με το erga omnes.
O Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι εκείνο που μπορεί να λύση τη διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ παραβλέποντας τις αντιδράσεις που προξένησε τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια.
Το «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι ένα όνομα το οποίο καθιστά δυνατό έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα, είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους της γείτονος χώρας, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια ονομασία με την οποία δεν διακυβεύεται η ταυτότητα των πολιτών της πΓΔΜ αλλά αντιθέτως την ενισχύει, ενώ δίνει παράλληλα στην Ελλάδα το σύνθετο όνομα που επιθυμεί.
Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Ίλιντεν και η σχετικές εξεγέρσεις το 1903 και το 1944 δεν περιέχουν οποιαδήποτε εδαφική αξίωση η οποία θα απειλούσε την Ελλάδα.