Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου πρόκειται στην πραγματικότητα για συμμάχους, όμως εδώ και χρόνια κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ τους, επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο των συντακτών (RND) και αναρωτιέται αν «υπάρχει κίνδυνος πολέμου». Την ίδια στιγμή, ρεπορτάζ του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD-Tagesschau.de αναφέρει ότι εν μέσω της πιο επικίνδυνης εδώ και δεκαετίες αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να μπλοκάρει τη διεύρυνση προς το Βορρά μόνο και μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντα της χώρας του, αποδυναμώνοντας το ΝΑΤΟ ως κοινότητα αξιών.
Η Ελλάδα επενδύει μεγάλα ποσά στον Στρατό της αλλά και η γειτονική Τουρκία αυξάνει σημαντικά τους εξοπλισμούς της, σημειώνει ο ανταποκριτής του RND, σχολιάζοντας ότι η κούρσα των εξοπλισμών τροφοδοτεί τη δυναμική μίας σύγκρουσης μετά και την επιθυμία της Ελλάδας για απόκτηση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 όπως και το αίτημα της Τουρκίας για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Μεταξύ 2022 και 2028, η Ελλάδα σχεδιάζει να δαπανήσει άλλα 11,5 δισ. για την προμήθεια όπλων, αναφέρει το RND. Πέρυσι ακούστηκε κριτική στην ΕΕ για τα ακριβά εξοπλιστικά της προγράμματα. Όταν ρωτήθηκε γιατί η υπερχρεωμένη χώρα του ξοδεύει τόσα πολλά για τον Στρατό, ο Μητσοτάκης είπε: «Επειδή ο γείτονάς μας είναι η Τουρκία και όχι η Δανία».
Η κριτική έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, υπό το φως και της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς η αύξηση των εξοπλισμών ενισχύει και τη μαχητική ισχύ του ΝΑΤΟ, συνεχίζει το δημοσίευμα. Η Ελλάδα θεωρείται πρότυπο εντός της Συμμαχίας. Το 3,82% του ΑΕΠ που ξόδεψε για το Στρατό της πέρυσι είναι σας ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο και από το 3,52% του ΑΕΠ των Αμερικανών.
Για πόσο καιρό και με ποιο τίμημα θα ήταν σε θέση οι Έλληνες να αντισταθούν σε μια επίθεση από την αριθμητικά ανώτερη Τουρκία, είναι ακόμα αβέβαιο. Θα ήταν πιθανότατα ένας πόλεμος, ο οποίος θα είχε μόνον ηττημένους, καταλήγει.
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Κοινότητα αξιών με αντιφάσεις
Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε και για να υπερασπιστεί κοινές φιλελεύθερες αξίες. Σε αυτό ακριβώς το σημείο η Συμμαχία δεν έδωσε καλή εικόνα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, όπως καταδεικνύει και η συμφωνία με την Τουρκία, σχολιάζει ρεπορτάζ του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD.
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να πανηγυρίσει στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η συμφωνία, η οποία γιορτάστηκε στη Μαδρίτη ως σημαντική πρόοδος, αναμένεται να ενθαρρύνει τον Ερντογάν να προβεί σε περαιτέρω εκβιαστικές ενέργειες καθώς έλαβε εγγράφως τη δυνατότητα να ζητά υποστήριξη στη μάχη του ενάντια στις στρατιωτικές κουρδικές οργανώσεις, επισημαίνει το ρεπορτάζ. Στην περίπτωση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK, το οποίο είναι απαγορευμένο και στην Ευρώπη, αυτό μάλλον δικαιολογείται.
«Την ώρα της πιο επικίνδυνης εδώ και δεκαετίες αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ο Τούρκος Πρόεδρος μπλόκαρε τη Διεύρυνση προς το Βορρά μόνο και μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντα της χώρας του. Αυτό αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ ως κοινότητα αξιών. Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο εύκολο για τον διαβόητο ταραξία το να ακολουθήσει το δικό του δρόμο», καταλήγει το ρεπορτάζ.