Τα όσα είπε χθες ο «Πρέσβης της Παλαιστίνης» στην Άγκυρα κ. Φαγιέντ Μουσταφά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Aydinlik» σχετικά με την ετοιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) για μία Συμφωνία Οριοθετήσεως Θαλασσίων Ζωνών με την Τουρκία, ακολουθώντας το μοντέλο του Μνημονίου Τουρκίας – «Λιβύης» όπως ήταν φυσικό συγκέντρωσαν το ελληνικό ενδιαφέρον. Έστω και αν δεν υφίσταται κρατική οντότητα, έστω και αν αναιρεί αυθαίρετα τις Θαλάσσιες Ζώνες τριών Κρατών, έστω και αν παράκτια περιοχή είναι μόνο η Γάζα που η ΠΑ μόνο στα «χαρτιά» βρίσκεται εκεί. Θα μου πείτε ότι όποιος «καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι»!
Αναπόφευκτα συνειρμικά πήγαμε πολλά χρόνια πίσω όταν η Ελλάδα ενδιαφερόταν και στήριζε τον αγώνα των Αράβων της Παλαιστίνης πολύ περισσότερο από αρκετά αραβικά κράτη που χρησιμοποιούσαν τα όποια δίκαια είχαν οι Παλαιστίνιοι (γιατί είχαν και δίκαια και αυτή είναι η αλήθεια) για τα δικά τους συμφέροντα. Ακόμα και όταν επί ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου οι… «αδελφοποιτοί» είχαν μετατρέψει τη χώρα σε φωλιές τρομοκρατίας κάνοντας την Αθήνα πεδίο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».
Η Ελλάδα ποτέ δεν ζήτησε «εξαργύρωση» αυτής της υποστήριξης, αν και θα έπρεπε, καθόσον τα συμφέροντα είναι αυτά που καθορίζουν τις σχέσεις των κρατών μέσα στο Διεθνές Σύστημα. Πέρα από την υποστήριξη σε κάποια γενικόλογα Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τα Αραβικά Κράτη δεν ανταπέδωσαν την υποστήριξη της Ελλάδος στο λεγόμενο «Παλαιστινιακό Πρόβλημα». Από την άλλη μεριά τι κέρδισε άραγε η Ελλάδα από το να μην αναγνωρίζει de jure το Κράτος του Ισραήλ (de facto ήταν βέβαια αναγνωρισμένο) και να είναι η τελευταία χώρα της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας που το έκανε με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την 21/5/1990 ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Χώρας!
Ακόμα και σήμερα που έχουμε αναπτύξει μία βαθιά και πολυδιάστατη Στρατηγική Σχέση με το Ισραήλ, διαρκώς βελτιούμενη και επεκτεινόμενη, κάτι που επισημαίνω εμφατικά έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα και παρά τις ακροβασίες της Παλαιστινιακής Αρχής αρκεί να δούμε τόσο εμείς όσο και ο κ. Φαγιέντ Μουσταφά την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για το πώς στέκεται η χώρα μας απέναντι στο «Παλαιστινιακό». «Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου, και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωριζομένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα. Είμαστε υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης στη βάση των δύο κρατών, διότι πιστεύουμε ότι πρόκειται για τη μόνη επιλογή, η οποία μπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά στα διαχρονικά αιτήματα του Ισραήλ για ασφάλεια και των Παλαιστινίων για κράτος».
Δεν θα μπούμε σε δικαιικές και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες για να αντικρούσουμε τις ανόητες αλλά οπωσδήποτε εχθρικές δηλώσεις του κ. κ. Φαγιέντ Μουσταφά ούτε θα δικαιολογήσουμε τα όσα είπε, όπως θα σπεύσουν να κάνουν κάποιοι, βασιζόμενοι στην αντιπαλότητα της Φατάχ που κυριαρχεί στα εδάφη της ΠΑ στην Δυτική Όχθη (Σαμάρια και Ιουδαία) με την ακραία ισλαμιστική Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και διατηρεί στενές σχέσεις με το περιβάλλον και τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Εκτιμούμε όμως ότι θα ήταν σκόπιμο ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας να καλούσε το Διπλωματικό Αντιπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα και να του καταστήσει σαφές ότι οι δηλώσεις του ομολόγου του την Άγκυρα συνιστούν εχθρική στάση. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να κάνει και ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην Λευκωσία. Στην Ιερουσαλήμ βέβαια ξέρουν πολύ καλά τι θα κάνουν!
Μπορεί τα σοβαρά προβλήματα υγείας του 85χρόνου Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής να μην του επιτρέπουν να παρακολουθεί την διεθνή κατάσταση και το τι λένε οι «Πρέσβεις» του αλλά σίγουρα θα έχει κάποιους Διπλωμάτες στην Ραμάλα και αλλού για να του επιστήσουν την προσοχή ότι κάποιοι συνεχίζουν τις «αυτοκτονικές» ενέργειες τους και ότι στην προσπάθεια τους για εθνική δικαίωση χρειάζονται την Δύση και την Ελλάδα περισσότερο από την Τουρκία!
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής και επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal».
Διαβάστε ακόμα:
- Παλαιστίνιος πρέσβης: «Δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία χωρίς να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο»