Μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν για σταθερότητα στο Αιγαίο- Οι τουρκικές διαρροές για τα F-16

Μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν για σταθερότητα στο Αιγαίο- Οι τουρκικές διαρροές για τα F-16

Την ανάγκη διατήρησης σταθερότητας στο Αιγαίο συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης τους που διήρκεσε περίπου μία ώρα. 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο για τους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας.»

Σύμφωνα με αναλυτές, η σειρά στην αναφορά των λέξεων «Αιγαίο» και «Συρία» δεν είναι τυχαία και δείχνει την ιεράρχηση των ζητημάτων από την Ουάσινγκτον. 

Η Αθήνα εκτιμά ότι το συμπέρασμα από τις συνομιλίες του Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο Πρόεδρο είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν συνέστησε στον Πρόεδρο Ερντογαν να αποφεύγει τις προκλήσεις και ανέδειξε τη σημασία του να υπάρχει σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο. Σε όλη τη συζήτηση δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι για F16 και προμήθεια πολεμικού υλικού στην Τουρκία.

Οι διαρροές για τα F-16 

Αντιθέτως, από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο διαρροών, αναφέρεται ότι ο Ερντογάν έθεσε το θέμα των πολεμικών αεροσκαφών και ότι έλαβε μάλιστα και διαβεβαίωση από τον Μπάιντεν ότι θα προσπαθήσει να περάσει το αίτημα του από το Κογκρέσο. 

Συγκεκριμένα, Τούρκοι δημοσιογράφοι επικαλούμενοι πηγές που παρακολούθησαν τη συνάντηση, αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε χαρακτηριστικά στον Ερντογάν ότι  «Μόλις προσγειωθώ στην Ουάσιγκτον, θα εργαστώ για να επιλύσω το ζήτημα των F-16» «Θα κάνω μια προσπάθεια να περάσει το Κογκρέσο». 

Ο  Αμερικανός πρόεδρος, μπροστά στις κάμερες πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Σουηδία, Φινλανδία αλλά και για την δουλειά της τουρκικής διπλωματίας στην προσπάθεια για την συνέχιση των εξαγωγών των σιτηρών από την Ουκρανία.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό που κάνατε σε σχέση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, για όλη την εργασία που κάνατε για να βοηθήσετε την Ουκρανία, κάνατε μια εξαιρετική δουλειά για αυτό και ευχαριστώ. Και όταν έχουμε την ευκαιρία θα ήθελα να τα συζητήσουμε περαιτέρω αυτά τα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό» ενώ τόνισε, σύμφωνα με το CNN, ότι οι κοινές προσπάθειες των δύο ηγετών σημαίνουν ότι θα μπορέσουν να «επιστρέψουν στις πατρίδες τους με γεμάτα χέρια».

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί τελευταία φορά τον Οκτώβρη του 2021 και είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο νωρίτερα φέτος.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα έθετε το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-16 και των αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος. Σε δήλωσή της η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας Σελέστ Γουάλαντερ σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια για αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16, γιατί συνεισφέρει στη νατοϊκή ασφάλεια. Η συνάντηση των δύο προέδρων έρχεται μετά την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο 10 σημείων, στο οποίο διευθετούνται οι ανησυχίες της Άγκυρας όσον αφορά την τρομοκρατία και το εμπάργκο όπλων. Ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας επαναλαμβάνει το αίτημα προς Στοκχόλμη και Ελσίνκι για την έκδοση 33 υπόπτων για τρομοκρατία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε να κρατήσει ανοικτό το διάδρομο ανεφοδιασμού για τα σιτηρά από την Ουκρανία εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία.

« Η σύγκρουση των δυο χωρών και οι εξελίξεις που αφορούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ωθούν όλους μας να βρούμε λύση και να καλλιεργήσουμε διπλωματικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σε αίσιο τέλος. Θα προσπαθήσω και εγώ να διασφαλίσω το διάδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.