Την ισχυρότερη δήλωση την οποία ήταν διατεθειμένος να προσφέρει ο Γερμανός Καγκελάριος απέναντι στην κλιμάκωση των αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία πήρε η Ελλάδα, σε μια επίσκεψη που ο καγκελάριος Σολτς επαναβεβαίωσε στη συνάντηση του με τον Κ. Μητσοτάκη τη νέα εποχή που εισέρχονται οι σχέσεις των δυο χωρών.
Κατά την διάρκεια της κατ ιδίαν συνάντησης διάρκειας 1 ώρας ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον Γερμανό καγκελάριο για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και συγχρόνως βρήκε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα όχι μόνο προς τη διεθνή κοινότητα αλλά και στην Άγκυρα εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα «επιλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης της νομιμότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης» και ότι ο ίδιος είναι πάντα έτοιμος να τείνει χείρα φιλίας καθώς «έχουμε υποχρέωση να λύνουμε τις διαφορές μας ειρηνικά. Αυτό θέλουν οι λαοί μας. Αυτό θέλει ο ελληνικός, αυτό θέλει ο τουρκικός λαός, αυτό θέλει όλη η Ευρώπη. Σίγουρα αυτό θέλει η Αθήνα».
«Όλοι έχουν συμφέρον να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας. Όσον αφορά τη συνεργασία, θα επαναλάβω αυτό που δήλωσα στην εφημερίδα (σ.σ. ΤΑ ΝΕΑ), ότι οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» ήταν η δήλωση του κ. Σολτς.
Ο Γερμανός Καγκελάριος έδειξε να δυσκολεύεται πάντως στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου να καταδικάσει ρητά τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μόνο μετά από δυο ερωτήσεις που του έγιναν προέβη σε αυτή τη δήλωση επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα είχε δηλώσει στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι εάν το Βερολίνο θα μεταφέρει τα ίδια μηνύματα απευθείας στην τουρκική ηγεσία όταν ο κ. Σολτς συναντηθεί με τον Τ. Ερντογάν και πόσο πειστικά θα ζητήσει την αποκλιμάκωση και την εγκατάλειψη της πολιτικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας…
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως εμμέσως απάντησε σε δυο θέματα τα οποία τίθενται από γερμανικής πλευράς
Στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η «Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα. Αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων, σώζοντας κάθε μέρα ζωές στο Αιγαίο, προστατεύοντας τους κατατρεγμένους».
Και σε ό,τι αφορά το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και τις εξελίξεις στη Λιβύη όπου όπως είναι γνωστό η Γερμανία δεν έχει απευθύνει πρόσκληση στη χώρα μας στη Διάσκεψη του Βερολίνου τόνισε ότι η «Ελλάδα θέλει να έχει άποψη και ρόλο για τις εξελίξεις στη Λιβύη και είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου», χωρίς όμως να υπάρξει κάποια αντίδραση από τον Γερμανό Καγκελάριο.
Ο πρωθυπουργός επίσης απαντώντας και στην τουρκική υστερία των τελευταίων μηνών περί δήθεν απειλής που συνιστά η μη τήρηση της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατικοποίησης τους, τόνισε ότι «οι γείτονες μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα Ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Όλοι γνωρίζουν ότι οι διεθνείς Συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες.».
Στο πλαίσιο αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία η δήλωση του Γερμανού Καγκελαρίου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τα γερμανικά θωρακισμένα Marder να τοποθετηθούν στα σύνορα με την Τουρκία. Ο κ. Σολτς απάντησε ότι η Γερμανία δεν ζητά καθημερινή αναφορά για το που βρίσκονται τα οπλικά συστήματα που παρέδωσε τα τελευταία χρόνια ούτε θα το κάνει στο μέλλον και πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα είναι ένας αξιοσέβαστος εταίρος του ΝΑΤΟ με τον οποίο συνεργαζόμαστε σε όλα τα πεδία και αυτή θα ήταν μια παράξενη στάση…».
Είναι σαφές ότι η Γερμανία θα συνεχίζει να αποδοκιμάζει τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία και να επιθυμεί την αποκλιμάκωση, αλλά σε αυτή τη φάση το Βερολίνο δεν επιθυμεί μια περαιτέρω όξυνση των δύσκολων σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Και οι αντιδράσεις της Γερμανίας όσο και οι παρεμβάσεις της στο εσωτερικό της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τον τουρκικό αναθεωρητισμό θα είναι περιορισμένες. Εξάλλου ο κ. Σολτς απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να αναλάβει κάποιο μεσολαβητικό ρόλο, κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να κάνει μια και οι σχέσεις του με τον Τ. Ερντογάν απέχουν πολύ από το επίπεδο των σχέσεων που είχε η κ. Μερκελ με τον τούρκο ηγέτη, όταν και ανέλαβε τη μεσολαβητική προσπάθεια το 2020, ενώ μάλλον δυσαρεστήθηκε όταν άκουσε από Γερμανό δημοσιογράφο τις αιχμές ότι η υπουργός εξωτερικών Α. Μπερμποκ (επικεφαλής των Πρασίνων στον κυβερνητικό συνασπισμό) είχε πάρει πολύ πιο ξεκάθαρη θέση για τα νησιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σολτς στις συνομιλίες στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, χώρο που πάντοτε η Γερμανία αντιμετώπιζε ως «ζωτικό χώρο» και άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον πρωθυπουργό την προσέγγιση της Ελλάδας για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής αλλά και τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει η χώρα μας για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής μέσω και των υποδομών της Αλεξανδρούπολης.