Οι συναντήσεις του Μπάιντεν με πολλούς ηγέτες ήταν ένα σημείο αναφοράς στη συνέντευξη τύπου, ενώ υπήρχε ιδιαίτερη αναφορά στον Ταγίπ Ερντογάν, όπου, σύμφωνα με τον Αμερικάνο πρόεδρο, τα επιτελεία των δυο χωρών έχουν αναλάβει πλέον τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους.
Ακόμα και στο ζήτημα της Ρωσίας που μονοπώλησε τη συνέντευξη τύπου, ο Μπάιντεν τόνισε την αποδοχή των άλλων ηγετών στην προσέγγιση του απέναντι στη Μόσχα και συγκεκριμένα στην επιλογή του να συναντήσει τόσο νωρίς τον μεγάλο του αντίπαλο, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος ξεκίνησε αναφερόμενος στο θλιβερό αρνητικό ρεκόρ των 600.000 θυμάτων που πλησιάζει η πανδημία στις ΗΠΑ, προσκαλώντας για μεγαλύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό στην πατρίδα του.
Ο Μπάιντεν τόνισε στην τοποθέτηση του πως Ρωσία και Κίνα προσπαθούν να διασπάσουν τη βορειοατλαντική συμμαχία, επαναλαμβάνοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Το άρθρο 5 της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που αναφέρει την υποχρέωση συλλογικής άμυνας απέναντι σε μία απειλή, είναι μια ιερή υποχρέωση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναζητούν μία σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά είναι αποφασισμένες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, εξήγησε ο Μπάιντεν, αναφέροντας ειδικά την περίπτωση της Ουκρανίας, όπου το ΝΑΤΟ θα την ενισχύσει, ώστε εκείνη να μπορεί να αντισταθεί στη Ρωσία. Ο Αμερικάνος πρόεδρος αφιέρωσε σημαντικό μέρος της συνέντευξης τύπου στις δραστηριότητες της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο, στηλιτεύοντας ιδιαίτερα την έλλειψη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ περιέγραψε την πιθανότητα θανάτου του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, ως μία «τραγωδία».
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του με τις χώρες των «9 του Βουκουρεστίου» και τις τρεις χώρες της Βαλτικής. Επιπλέον, μνεία έγινε στο ζήτημα του Αφγανιστάν, όπου επίκειται η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να ενισχύσουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες στη χώρα, οικονομικές και διπλωματικές αλλά και τις αντιτρομοκρατικές ενέργειες στο Αφγανιστάν, ώστε να μην αναπτυχθούν ξανά εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Τέλος, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την «επιστροφή της Αμερικής» στο διεθνές προσκήνιο, όπου θα πρωταγωνιστεί στην υπεράσπιση των αξιών της, μαζί με τα δημοκρατικά κράτη, ενώ αναφέρθηκε και σε ευρύτερα θέματα όπως την προστασία και ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως και την κλιματική αλλαγή.