Να θέσει σαφή όρια ως προς το ποιες ενέργειες θα ανεχθούν από την Τουρκία στην ολοένα και πιο τεταμένη Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί ως παίκτης που γίνεται αποδεκτός στην περιοχή».
Σύμφωνα με το Bloomberg News ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα αναμένει από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν σαφές ότι το μπλοκ συμφωνεί ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή είναι καταστροφικές. «Η ΕΕ θα χρειαστεί νέα μέτρα για να κάμψει την «παραβατική και προκλητική πολιτική» της Άγκυρας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν υψηλότερες από ό,τι συνήθως το καλοκαίρι, όταν η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε αμφισβητούμενα τμήματα της ανατολικής Μεσογείου, σημειώνεται στο δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο κάλεσαν την Άγκυρα να απόσχει από τη μονομερή εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενα ύδατα, λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Τουρκία επανέλαβε τις έρευνες, καθιστώντας ακόμη πιο προβληματική οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
«Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στη σχέση μας με την Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη στις Βρυξέλλες, αναφέρει το Bloomberg. «Οι ηγέτες θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση» για το αν θα εγκρίνουν περισσότερες κυρώσεις, είπε ο κ. Μπορέλ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Πέμπτη τους ηγέτες της ΕΕ σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα «να αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», σηματοδοτώντας τη σκληρότερη διάθεση στην Ευρώπη για την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.
«Η Ευρώπη πρέπει να υποδείξει τα όρια αυτής της συμπεριφοράς», καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η ΕΕ, δήλωσε ο Δένδιας στη συνέντευξη. Εάν δεν αναληφθεί δράση, άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι μπορούν να ενεργούν ασύδοτα και «η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει την τρέχουσα συμπεριφορά της χωρίς κανένα περιορισμό», συμπλήρωσε.
Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν επίσης από ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία καθώς και ότι η Ελλάδα κάλεσε τους ευρωπαίους ομολόγους της να σεβαστούν τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του μπλοκ, η οποία δεσμεύει τα μέλη να βοηθήσουν «με κάθε τρόπο» εάν ένα άλλο κράτος της ΕΕ είναι θύμα ένοπλης επιθετικότητας.
Η Ελλάδα κατηγορεί επίσης την Τουρκία για επανειλημμένες παραβιάσεις της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας μέσω νέων δασμών.
Σύμφωνα με το Bloomberg η διαμάχη εξαρτάται εν μέρει από τις ερμηνείες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα νησιά πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας μιας χώρας, σύμφωνα με τον Νόμο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.
Αντίθετα η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα μιας χώρας πρέπει να μετρηθεί από την ηπειρωτική χώρα της και ότι η περιοχή νότια του Καστελόριζο - μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας - εμπίπτει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.
«Εάν η τουρκική πλευρά θέλει να βρει λύσεις με την Ελλάδα, αυτό θα πρέπει να είναι πολύ εύκολο», δήλωσε ο κ. Δένδιας. «Βρήκαμε λύσεις με όλους τους άλλους γείτονές μας», με το Bloomberg να αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι είναι έτοιμη να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση και εάν οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα πρέπει να παραπέμψουν το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο, λέει η Αθήνα.