Ν. Δένδιας: Στόχος ο εξορθολογισμός και η διασφάλιση λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων
Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ν. Δένδιας: Στόχος ο εξορθολογισμός και η διασφάλιση λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας αναφερόμενος την Τρίτη (29/04) στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις» τόνισε ότι στόχος του είναι «η θωράκιση των εσόδων των στρατιωτικών νοσοκομείων, ο οικονομικός εξορθολογισμός τους και η διασφάλιση της λειτουργίας τους».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο κύριος λόγος που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο είναι να εκλογικεύσει ένα χάος, στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες διότι δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν για αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων.»

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας είναι ανοιχτή σε βελτιωτικές προτάσεις. «Δεκτή η κριτική, πρέπει να υπάρχει, αλλά πρέπει και να αντέχει. Το νομοσχέδιο αυτό, δεν έρχεται χαραγμένο σε μάρμαρο ή πέτρα. Θα υιοθετήσουμε όποια πρόταση είναι βελτιωτική», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένα ιδιόρρυθμο σχήμα στα χρήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία μάλιστα δεν έχουν ούτε καν ΑΦΜ».

«Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν κρατιούνται στο σύνολο τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων. Αυτό το ξέρετε, αλλά ουδείς το ανέφερε», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας και προσέθεσε:

«Από πού και ως πού, με ποια λογική θα σταθούν οικονομικά τα νοσοκομεία, όταν ένα τμήμα της προσόδους τους πηγαίνει ως συνταξιοδοτική συνεισφορά; Και πώς θα σταθεί ένα νοσοκομείο το οποίο δεν έχει ούτε καν ένα ΑΦΜ, -κανένα δεν έχει ΑΦΜ- ούτε και τυπική υποχρέωση να καταθέσει προϋπολογισμό, ούτε ισολογισμό σοβαρό, που να αντέξει σε κριτική. Αυτά τα ξέρουμε.

Ο κύριος λόγος που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο είναι να εκλογικεύσει ένα χάος στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες διότι δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν για αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων. Και αυτό γίνεται επί μακρά σειρά ετών. Δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι αυτό δεν είναι σωστό».

Παράλληλα ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στην οικονομική επιβίωση των στρατιωτικών νοσοκομείων η οποία καθίσταται αδύνατη, όπως είπε, με την μικρή πληρότητα που έχουν μέχρι σήμερα.

«Λέχθηκε ότι τα νοσοκομεία αυτά πρέπει να επιβιώσουν προς χάρη του στρατιωτικού προσωπικού. Σωστά. Λέχθηκε επίσης και ότι στερούνται του ανάλογου προσωπικού για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που απαιτείται. Έχετε αίσθηση της ποιότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων;

Προφανώς δεν έχετε. Το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, το 2024, έχει ποσοστό πληρότητας 55%. Ξέρετε κανένα νοσοκομείο στον πλανήτη που μπορεί να επιβιώσει με ποσοστό πληρότητας 55%;» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Το καλύτερο από όλα είναι το Ναυτικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει ποσοστό πληρότητας 62%, ενώ το 404 έχει 38% πληρότητα. Είναι λάθος για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς να αυξήσουμε τις πληρότητες; Καμία νοσοκομειακή μονάδα δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με αυτές τις πληρότητες. Ή θα πρέπει να μειώσεις τις κλίνες και το προσωπικό, ή θα πρέπει να αυξήσεις τις πληρότητες. Κάνω χάρη στους δικαστικούς νομίζετε ή ρουσφέτι;».

Δεικτικός ήταν ο κ. Δένδιας και για το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. «Έχει διοικηθεί σωστά μέχρι σήμερα; Ξέρετε πόσες κλίνες έχει κατειλημμένες σε σχέση με την δυνατότητά του;» είπε και επισήμανε:

«Αισθάνομαι άσχημα να συζητάμε για ένα θέμα χωρίς να έχουμε γνώση βασικών στοιχείων. Πρέπει να συμφωνήσουμε καταρχήν, τι είναι λάθος ή τι θέλει βελτίωση πριν πάμε να δούμε τι ρύθμιση θέλουμε να κάνουμε.

Συζητάμε τι θα κάνουμε. Μην θεωρήσετε ότι βάζουμε κάτι επειδή ξαφνικά ένας υπουργός ή ένας υφυπουργός είδε το βράδυ στο όνειρο του κάτι και την άλλη μέρα το πρωί πήγε να το γράψει».

Ο Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο που έχει σαφείς κατευθύνσεις».

 «Το πρώτο είναι να θεραπεύσει τα μεγάλα διοικητικά -και το λέω κομψά- προβλήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων και να διευκολύνει το προσωπικό τους, και σε αυτό υπάρχουν σημαντικές καινοτομίες και το δεύτερο μεγάλο κομμάτι αυτού του νομοθετήματος είναι πώς θα διευκολυνθεί η πρόσβαση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτές τις υπηρεσίες, από αυτό το σύστημα υγείας», τόνισε.

«Συμμερίζομαι απολύτως τη φιλοδοξία να είναι το καλύτερο υγειονομικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα, και επίσης το δικαίωμα των Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκτός του συστήματος όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Είναι δικαίωμά τους και δεν είναι υποχρεωτικό. Αν δεν θέλουν δεν θα το κάνουν, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα.

Ούτε στην ασφάλιση υπάρχει, αν θέλουν θα το κάνουν, αλλά δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι ορθό να είναι γκετοποιημένοι. Είναι δικαίωμα τους να πηγαίνουν όπου αισθάνονται ότι θα έχουν τη καλύτερη περίθαλψη. Και είναι υποχρέωση δική μου να έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό νομοθετούμε», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.