Ο Αλ Σίσι, τα Εμιράτα και ο άξονας με το Νέο Δελχί

Ο Αλ Σίσι, τα Εμιράτα και ο άξονας με το Νέο Δελχί

Κινήσεις που θα ενισχύουν το πλέγμα των διμερών και πολυμερών συνεργασιών, θωρακίζοντας διπλωματικά την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα δρομολογεί η Αθήνα με πρώτη την επίσκεψη στην Ελλάδα του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι, την στιγμή που η Τουρκία επενδύει στην σχέση της με τη Μόσχα και την παρουσία της σε μια σειρά από καυτά μέτωπα, προκειμένου να διαπραγματευθεί μια  υπό τουρκικούς όρους σχέση με την νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Η Αθήνα σε ένα όλο και πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο διεθνές σκηνικό γνωρίζοντας τα όρια και τα περιθώρια της Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύης  επενδύει στο πλέγμα των Τριμερών και πολυμερών συνεργασιών με κρίσιμους παίκτες, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που όμως και οι τρεις δεν έχουν καθόλου δεδομένη τη στήριξη που είχαν μέχρι τώρα από την Ουάσιγκτον.

Χωρίς κανείς να περιμένει ότι ο Τ.Μπάιντεν θα ανατρέψει τις  στρατηγικές επιλογές της προεδρίας Τραμπ σε ότι αφορά στη  Μ. Ανατολή, δεν πρόκειται να είναι  τόσο ένθερμη υποστηρίκτρια των μοναρχικών καθεστώτων του Κόλπου, ούτε θα υποστηρίξει ενδεχόμενους τυχοδιωκτισμούς του Ισραήλ και αυτό δημιουργεί αμηχανία και αβεβαιότητα.

Επίσης δεν αναμένεται η νέα Αμερικανική Διοίκηση να εγκαταλείψει την Τουρκία αλλά αντιθέτως θα καταβληθεί προσπάθεια να ξανακερδηθεί η Τουρκία και να τραβηχτεί από τις «αγκάλες» της Ρωσίας και αυτό ενδεχομένως να έχει κόστος και να οδηγήσει στην προσφορά ανταλλαγμάτων στην Άγκυρα που θα αφορούν και τον ρόλο της  στην περιοχή.

Δεν είναι  τυχαίο  ότι ακόμη και ο απερχόμενος Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπεο ανακοινώνοντάς το τελευταίο γύρο επισκέψεων του πριν την μεταβίβαση της εξουσίας στον νέο Προέδρο, συμπεριέλαβε στους σταθμούς του και την Τουρκία, μαζι με την Γαλλία, την Γεωργία, το Ισραήλ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

«Οι συζητήσεις μας θα εστιασθούν και στις ιστορικές προσπάθειες της κυβέρνησης μας να προωθήσουμε την ειρήνη και την συνεργασία  σε ολη την Μέση Ανατολή», δήλωσε ο κ. Πομπέο. Οπως διευκρινίσθηκε από το Στέιτ Ντιπαρτμεντ, όμως, ο κ. Πομπέο δεν θα συναντηθεί με κανέναν τούρκο αξιωματούχο και θα επισκεφθεί μονο την Κωνσταντινούπολη, για να επισκεφθεί τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συζητήσουν «θρησκευτικά θέματα της Τουρκίας και της περιοχής και να προβάλουν τη σθεναρή στάση τους για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο».

Η επίσκεψη Αλ Σίσι στην Αθήνα και οι συνομιλίες με τον Κ.Μητσοτάκη, αλλά και το Κοινό Ανακοινωθέν που θα εκδοθεί αμέσως μετά θα επιβεβαιώσουν ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν αποκτήσει βάθος και περιεχόμενο  και συγχρόνως θα στείλουν και πάλι το μήνυμα ότι οι δυο χώρες είναι  προσηλωμένες στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Τουρκία με «όχημα» το Oruc Reis πλησιάζει όλο και πιο πολύ το κρίσιμο όριο του 28ου Μεσημβρινού, εκεί δηλαδή που είναι  η οριοθετημένη ελληνική υφαλοκρηπίδα, βάσει της Συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Αθήνα και Κάιρο αναμένεται σήμερα να στείλουν το μήνυμα ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί δραστικά η προσπάθεια της ισλαμικής τρομοκρατίας να διεισδύσει και να απειλήσει την Ευρώπη και θα καταγγελθεί ο ρόλος της Τουρκίας που χρησιμοποιεί τους τζιχαντιστές ως μεγαλείο για την άσκηση της πολιτικής της  στον Καύκασο, στην Συρία, στη Λιβύη.

Ο Κ.Μητσοτάκης  στις 17 Νοεμβρίου θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και με ένα πακέτο συμφωνιών θα επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα που προσλαμβάνουν οι σχέσεις  των δυο χωρών. Τα Εμιράτα πλέον και αυτό δεν θα αλλάξει εύκολα ούτε με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, αναδεικνύονται  σε πυλώνα της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχη της Μ. Ανατολής  και του Κόλπου και δεν είναι  τυχαίο ότι ο κ. Πομπέο σε μια από τις τελευταίες αποφάσεις  που υπογράφει είναι  αυτή της πώλησης  στα ΗΑΕ ,πέραν των 50 F-35 και 18 οπλισμένων Drones   τελευταίας γενιάς MQ-9B.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη στην Αθήνα του Ινδού ΥΠΕΞ Subrahmanyam Jaishankar στις 30 Νοεμβρίου και πέραν της αυτονόητης σημασίας της βελτίωσης των διμερών σχέσεων με μια από τις  παγκόσμιες δυνάμεις, το γεγονός ότι  η Ινδία  αναδεικνύεται στον πυλώνα της αμερικανικής στρατηγικής απέναντι στην Κίνα, αλλά και στη Ρωσία προσδίδει ιδιαίτερο γεωστρατηγικό πρόσημο, η βούληση που έχει εκφράσει το Νέο Δελχί για καθιέρωση νέου σχήματος τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ινδίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σε έναν άξονα που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπης και την Μ.Ανατολή.

Δεν είναι  τυχαίο ότι είχε προγραμματισθεί η πραγματοποίηση ναυτικής άσκησης με την συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, την Ινδία   στην οποία ειχε προσκληθεί  και η Ελλάδα,η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω του κορονοϊού. Και σε αυτό το παζλ δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι η Ινδικά είναι  σε σχεδόν «εμπόλεμη  κατάσταση» με το Πακιστάν τον πιο πιστό και θερμό υποστηρικτή της Τουρκίας και του Τ. Ερντογάν.