Του Νίκου Μελέτη
Την αποτύπωση τριών αξόνων στους οποίους πρέπει να αναζητηθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάνει σε συνέντευξη του στο Balkaninsight - BIRN ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Nikola Dimitrov, περιλαμβάνοντας σε αυτούς και πάλι την αμοιβαία παραίτηση από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία». Συγχρόνως όμως το δημοσίευμα επαναφέρει τα γνωστά σενάρια για ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ακόμη και χωρίς την συνολική επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Μιλώντας στο Balkaninsight ο κ. Dimitrov δηλώνει ότι η Λύση πρέπει να καλύψει διάφορα στοιχεία ,ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δυο χώρες: «να μην πλήττει την εθνική μας ταυτότητα, να ανταποκρίνεται στην ελληνική απαίτηση να έχει μια καθαρότερη διάκριση μεταξύ της χώρας «Μακεδονία» και της περιοχής της Μακεδονία. Επίσης θα είναι ευρωπαϊκό εάν δεν υπήρχε μονοπώληση του όρου «Μακεδονία», εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στην χρήση του όρου, για καμιά από τις δυο πλευρές».
Ο κ .Dimitrov επανέλαβε ότι «η λύση μπορεί να είναι πιθανή μόνο εάν δεν υπονομευθεί η εθνική ταυτότητά της χώρας του…», ενώ στην ερώτηση για τον εάν τον φοβίζει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την λύση ,απαντά ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την μορφή της λύσης» και προσθέτει: «Φυσικά δεν θα παρουσιάσουμε στον λαό μια λύση την οποία δεν θα στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για την βιωσιμότητα της λύσης. Φυσικά ο λαός έχει τον τελικό λόγο και εναπόκειται σε εμάς να το εξηγήσουμε επαρκώς...».
Στο κείμενο, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται περί δήλωσής του κ. Dimitrov, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, «ελπίζει ότι εάν υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και σε σχέση με την φάση που θα βρίσκεται η διαδικασία, η Ελλάδα θα συναινέσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και στην πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Ο κ. Dimitrov πάντως δηλώνει ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές και αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια απευθυνόμενος στην διεθνή κοινότητα δηλώνει ότι «η χώρα του έχει ανάγκη το εργαλείο της ενταξιακής διαδικασίας προκειμένου να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρύθμισες, οι οποίες δεν μπορεί να υλοποιηθούν όσο η χώρα παραμένει κολλημένη στον προθάλαμο(σ.σ.της Ε.Ε.)».
«Έχουμε χρέος Αθήνα και Σκόπια, να κάνουμε το καλύτερο για να εκμεταλλευθούμε το μομέντουμ» είπε ο κ .Dimitrov επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης ενώ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι οι υπουργοί εξωτερικών θα εμπλακούν ενεργά στην διαδικασία, κάτι που όπως είπε «εμπεριέχει ρίσκο, καθώς μέχρι τώρα οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονταν όταν διαφαίνονταν ένα βέβαιο αποτέλεσμα» αλλά όπως συμπλήρωσε «αξίζει να το ρισκάρουμε».
Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ πάντως δηλώνει ότι παρά την αισιοδοξία, θα πρέπει να δεχθούμε το ενδεχόμενο να «μην ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή την στιγμή, αλλά είμαστε αμετακίνητοι στο να συνεχίσουμε, μέχρι να το πετύχουμε...».
Διαβάστε ακόμα:
- Το «τοξικό» Σύνταγμα της ΠΓΔΜ - Γιατί η λύση προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση
Photo by Besar Ademi/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image