Την ετοιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την… Τουρκία, εξέφρασε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Άγκυρα.
Ο Φαέντ Μουσταφά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Aydinlik, αποκαλύπτει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να ακολουθήσει τη «συνταγή» του Τουρκολυβικού Μνημονίου και να υπογράψει αντίστοιχο Μνημόνιο «οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών».
«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε ιδέα εμβάθυνσης των σχέσεων μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες», δήλωσε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής τονίζοντας ότι η χώρα του έχει επίσης δικαιώματα στη Μεσόγειο και μερίδιο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μεσογείου.
Η Τουρκία υπέγραψε το Τουρκολυβικό Μνημόνιο με το επιχείρημα ότι τα ελληνικά νησιά, αλλά ακόμη και η Κρήτη και η Κύπρος δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους και με βάση αυτή την έωλη θεωρία έχει δηλωθεί και από επίσημα χείλη η δυνατότητα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και του... Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, εξαφανίζοντας την κυπριακή ΑΟΖ.
Σχετικοί χάρτες είχαν δημοσιευθεί από τον απόστρατο ναύαρχο Γιαϊτσί που πριν το Τουρκολυβικό Μνημόνιο φάνταζαν ως γραφικοί, όμως τώρα δημοσιεύματα όπως αυτό προκαλούν προβληματισμό, καθώς η Τουρκία προβάλλεται ως ο προστάτης των Παλαιστίνιων έναντι του Ισραήλ και έτσι έχει τρόπους πίεσης της Παλαιστινιακής Αρχής.
Βεβαίως μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των Παλαιστινίων είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και του Ισραήλ και της Αιγύπτου, και θα δημιουργήσει μια ακόμη πηγή εντάσεων στην περιοχή.