«Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας», ήταν η απάντηση του Μάικ Πομπέο σε ερώτηση για το τι θα πράξουν οι ΗΠΑ στην περίπτωση που αποβιβαστούν τουρκικές δυνάμεις σε ελληνικό νησί. Η δήλωση αυτή δείχνει τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η Ελλάδα ως στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή.
Παρόλα αυτά η δήλωση εντάσσεται στη γενικότερη στάση των ΗΠΑ ως προς τις εξελίξεις στην περιοχή περί προστασίας κυριαρχικών δικαιωμάτων και εφαρμογής των κανόνων δικαίου και δεν συνδέεται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικός αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς ερωτηθείς - μετά το πέρας της ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος - αν αναμένονται κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί» και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι'' αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως κάθε κράτος στον κόσμο έχει συμφέρον να προστατεύει την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο και σε αυτή την περίπτωση και το δίκαιο που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και συμπλήρωσε ότι μερικές φορές κράτη προσποιούνται ότι δεν κατανοούν αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες.
Μιλώντας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδος - ΗΠΑ σημείωσε ότι «αυτή η συμφωνία υπογράφηκε γιατί ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ» και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή, προσθέτοντας θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις δυνατότητες των δύο χωρών για να εργαστούν στρατιωτικά.
Εστιάζοντας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επανέλαβε πως η διμερής συνεργασία βρίσκεται ιστορικά στο απόγειο και έστειλε το μήνυμα πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να διευρύνει την εταιρική σχέση. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιούν αμερικανικές επιχειρήσεις και έδωσε έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Διαμήνυσε μάλιστα ότι υπάρχει χώρος για αμερικανικές επενδύσεις και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά ως προς τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Δήλωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να θέσουν ξεκάθαρους κανόνες και μια ισχυρή γραμμή συνεργασίας με την Ελλάδα και προέταξε πως η Ελλάδα πρέπει να δρέψει τα οφέλη από την ενέργεια.
Επίσης, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε θερμές τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αισθάνεται τιμή που επισκέπτεται το λίκνο της Δημοκρατίας και νιώθει πως είναι ανάμεσα σε φίλους και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ότι το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό και πως έχει προχωρήσει σε θαρραλέα βήματα για την οικονομική της ανάπτυξη.