Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την πρώτη μετά την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με στόχο να αποκατασταθούν οι διαταραγμένοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, θα έχει αύριο το πρωί στη Σμύρνη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», οι κ.κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου οριστικοποίησαν τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Συμβουλίου Gymnich των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στην Αυστρία την περασμένη Παρασκευή και η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα.
«Είναι σειρά της Ε.Ε. να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Εάν η Τουρκία διακόψει τις τεράστιες προσπάθειές της, το Αιγαίο θα γίνει για άλλη μια φορά διάδρομος παράνομων μεταναστών»,έχει δηλώσει σε έντονα απειλητικό τόνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κάτι που δείχνει ότι το μεταναστευτικό θα είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσει στη συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών.
Η συνάντηση θα γίνει με την ευκαιρία της μετάβασης του Ν. Κοτζιά στη Σμύρνη σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή επανεγκατάστασης του ελληνικού Γενικού Προξενείου στο ιστορικό κτίριο της οικίας Εμμανουήλ Καπετανάκη, από τα ελάχιστα που σώθηκαν στη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης το 1922 και μέχρι το 2003 στέγαζε το ελληνικό Προξενείο.
Το ιστορικό κτίριο που βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης στην περιοχή Πούντα στον αριθμό 262 της οδού Ατατούρκ είχε κριθεί επικίνδυνο το 2003 και αναπαλαιώθηκε με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και αφού δόθηκε η άδεια του τουρκικού κράτους. Η εγκατάσταση του ελληνικού Γενικού Προξενείου στο κτίριο αυτό έγινε με επισημότητες και παρουσία του Τούρκου τότε υπουργού Συγκοινωνιών που έκανε και την έπαρση της ελληνικής σημαίας, το 1955, καθώς το κτίριο που προηγουμένως στέγαζε το ελληνικο Γενικό Προξενείο είχε παραδοθεί στις φλόγες από τον τουρκικό όχλο στη διάρκεια των Σεπτεμβριανών.
Παρά τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η απόφαση για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και η επιδίωξη της Άγκυρας να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη, το κλίμα παραμένει βαρύ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόσο λόγω της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο όσο και με τη συνεχιζόμενη ρητορική απειλών εναντίον της Κύπρου σε σχέση με το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 3ης Σεπτεμβρίου