Κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται στο Χαρτούμ, λαμβάνοντας υπόψη την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
«Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ για θέματα ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Ανησυχία για τους Έλληνες
Για την κατάσταση στο Σουδάν αλλά και τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί μίλησε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν – Γεράσιμος Παγουλάτος στην ΕΡΤ.
«Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα και ενώ υπήρχε σχέδιο εκεχειρίας και κατάπαυση του πυρός από χθες το απόγευμα στις 6, το οποίο θα διαρκούσε μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα, δυστυχώς καταστρατηγήθηκε και γίνονται μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατών στο στρατόπεδό του στο Πεντάγωνο του Χαρτούμ, στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, γύρω από το παλάτι στο Ντουρμάν που είναι το μέγαρο της Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο από ότι είδα από άλλα κανάλια καταστράφηκε ολοσχερώς» αναφέρει και προσθέτει:
«Δεν τολμάει κανείς ούτε παράθυρο να ανοίξει, διότι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κάποιος από την αντίπαλη ομάδα και να αρχίσουν να πυροβολούν».
Ο Γ. Παγουλάτος αναφέρει στη συνέχεια ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε ηλεκτρισμός ούτε νερό. «Πρέπει να παραμείνουν σταθερά στα σπίτια τους. Δεν μπορεί κανείς να τους δώσει βοήθεια. Δυστυχώς, με αυτά που έχουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν, με αυτά θα περάσουν. Δεν υπάρχει άνθρωπος να διακινδυνεύσει να πάει έξω σε κάποιο κατάστημα, να τους φέρει αυτή τη στιγμή κάποιο τρόφιμο το οποίο μπορεί και να είναι αναγκαίο. Δυστυχώς, είναι μία κανονική εμπόλεμη κατάσταση και επειδή είναι εμφύλιος είναι χειρότερο».
Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες - Άμαχοι εγκαταλείπουν τη χώρα
Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο Σουδάν, ανάμεσα στους δύο στρατηγούς και χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα της χώρας, το Χαρτούμ. Συγκεκριμένα, ο πόλεμος είναι μεταξύ του αρχηγού του Στρατού, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπορχάν και του αναπληρωτή και ηγέτη των RSF (Μονάδων Ταχείας Υποστήριξης), Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμέντι, με στόχο να υπερισχύσει ένας εκ των δύο στην εξουσία.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 200 νεκροί και 1.800 τραυματίες σε διάστημα τεσσάρων ημερών, χωρίς οι αριθμοί να ανταποκρίνονται επακριβώς στην πραγματικότητα.
Χιλιάδες Σουδανοί προσπαθούν να περάσουν μέσα από τα πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων, για φύγουν από το Χαρτούμ. Συνήθως βρίσκουν ευκαιρία να απομακρυνθούν από την πρωτεύουσα το διάστημα που οι συγκρούσεις καταστέλλονται προσωρινά για ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά.
Από το Σάββατο, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο. Αλλά οι δύο στρατηγοί, που βρίσκονται πλέον σε ένοπλη αντιπαράθεση, κωφεύουν στις παρακλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή έστω μία προσωρινή εκεχειρία για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες.
Η πόλη πλέον δεν είναι βιώσιμη από το Σάββατο, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό έχουν κοπεί (επιστρέφει σε λίγες περιοχές και για λίγες ώρες) και οι αδέσποτες σφαίρες διαπερνούν τοίχους και παράθυρα. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να προσγειωθεί πύραυλος και να μετατρέψει σε ερείπια κατοικίες ή νοσοκομεία.
Ελλείψεις
Επτά νοσοκομεία έχουν κλείσει στο Χαρτούμ εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ τα υπόλοιπα αδυνατούν να λειτουργήσουν, είτε γιατί έχουν έλλειψη πρώτων βοηθών είτε γιατί έχουν καταληφθεί από στρατιωτικές δυνάμεις.
Τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται στη χώρα, καθώς κανένα φορτηγό τροφοδοσίας δεν έχει μπει στην πρωτεύουσα του Σουδάν από το Σάββατο.
Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και διπλωμάτες κωλύονται να επιτελέσουν το έργο τους, όπως συνέβη στο Νταρφούρ, όπου τρεις εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος σκοτώθηκαν και ο ΟΗΕ καταγγέλλει λεηλασίες στις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις του.
Δρόμοι σπαρμένοι με πτώματα
Άμαχοι άνδρες και παιδιά έχουν πάρει τον δρόμο προς την ύπαιθρο, περπατώντας μέσα από πτώματα σε σήψη.
Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες για την απομάκρυνση πολιτών, ένας στόχος που μοιάζει μακρινός, αφού το αεροδρόμιο του Χαρτούμ είναι πεδίο μαχών και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Στις τέσσερις ημέρες των συγκρούσεων, ούτε ο στρατός ούτε οι παραστρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται σε θέση να επικρατήσουν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δυνάμεις της περιοχής, οι γειτονικές χώρες και άλλοι περιφερειακοί παράγοντες θέλουν να τα έχουν καλά και με τους δύο αντίπαλους στρατηγούς.
Διαβάστε επίσης
Σουδάν: Κινητοποίση του ΥΠΕΞ για ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους Έλληνες τραυματίες
Σουδάν: Οι μάχες μέσα από χάρτες και δορυφορικές φωτογραφίες (pics)