Α. Στεφανής: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ναυπηγικό κόμβο στην Ευρώπη
Shutterstock
Shutterstock

Α. Στεφανής: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ναυπηγικό κόμβο στην Ευρώπη

Ως ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της Ελλάδας ακόμη και σε ναυπηγικό κόμβο της περιοχής, περιγράφει την ελληνοαμερικανική συμφωνία για την αγορά των F-35, αλλά και την κατασκευή 7 φρεγατών επί ελληνικού εδάφους, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Εξηγεί τα πλεονεκτήματα, που αποκτά η χώρα από τη συμπαραγωγή των φρεγατών, δίνει απάντηση στις ενστάσεις, που διατυπώνονται για τον οπλισμό των F-35 και εξηγεί με ποιον τρόπο υλοποιείται η παροχή δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας, που συμφωνήθηκε. 

Συνέντευξη στην Λίδα Μπόλα

Τι σημαίνει για την ισορροπία δυνάμεων στον αέρα η προσθήκη των F35 στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία;

Η επιτυχία είναι ότι μπήκαμε στο πρόγραμμα των F35. Ξεκινώ λοιπόν από την ισορροπία δυνάμεων στον αέρα, όπου η Ελλάδα υπερτερεί πολύ. Εμείς έχουμε αεροσκάφη 4 plus γενιάς - αν τα F35 είναι στο  5, τα Rafale είναι στο 4,5 - τη στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο σοβαρά προβλήματα, στερείται ανταλλακτικών για τα F16, συν του ότι τα αεροσκάφη της είναι παρωχημένα και όχι αναβαθμισμένα. Στην παρούσα κατάσταση είναι υπέρτερη η  ποιότητά μας στον αέρα και σε αυτό να προσθέσω την εμπειρία και την επιχειρησιακή εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων, που είναι οι καλύτεροι στον δυτικό κόσμο αυτή τη στιγμή, συν τα προηγμένα αεροσκάφη που έχουμε. Στο μέλλον, η Ελλάδα θα υπερτερεί πολύ περισσότερο γιατί στο οπλοστάσιό μας θα προστεθεί ένα αεροσκάφος που έχει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες. Τα συστήματα, που έχει επάνω δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο. 

Διαβάζουμε ότι τα F-35 που θα παραλάβουμε στερούνται όπλων και ότι η χρήση τους εξαρτάται από τη βούληση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων; Ποια είναι η αλήθεια;

Μέχρι τώρα F35 έχουν πάρει ή θα έχουν πάρει 17 χώρες, μόνο τέσσερις από αυτές έχουν παραγγείλει από την αρχή το αεροσκάφος με όλα του τα χαρακτηριστικά. Οι υπόλοιπες χώρες το διαπραγματεύονται. Τώρα ήρθε το προσχέδιο της επιστολής για τα F35 και τους επόμενους μήνες οι Έλληνες επιτελείς μαζί με τους Αμερικανούς επιτελείς θα διαμορφώσουν την απαίτηση του αεροσκάφους που θα θελήσουμε στο μέλλον. Υπάρχουν τρεις τύποι αεροσκαφών F35, κάθε ένας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται σύμφωνα με την απαίτηση του μελλοντικού ιδιοκτήτη. Άρα, θα δούμε το περιβάλλον πως θα διαμορφωθεί στο μέλλον, θα το κρίνουμε και μαζί με αυτά που έχουμε αποκτήσει, γιατί με τα F35 μπορείς να διαχειριστείς τα όπλα και των τριών κλάδων, του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας. Δηλαδή μπορεί το F35 να πετά σε μεγάλο ύψος, μπροστά του να βρίσκονται τέσσερα F16, στη θάλασσα να βρίσκονται δύο φρεγάτες νέου τύπου και άλλα όπλα του στρατού και από το F35 να γίνει χειρισμός όλων των όπλων αυτών. 

Επομένως, αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου…

Εννοείται ότι θα εξελίσσεται. Είναι σαν να λέμε ότι θα αγοράσουμε τώρα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα ξέρουμε τι δυνατότητες θα υπάρχουν σε τέσσερα χρόνια. Κι εμείς θα παραγγείλουμε συστήματα που εκείνη την περίοδο θα είναι συμβατά.

Ποια είναι τα κριτήρια για την αγορά «μεταχειρισμένου» αμερικανικού εξοπλισμού; Οι πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ή η κάλυψη κάποιων προσωρινών κενών;

Είναι τέσσερα πράγματα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, που γίνεται κάθε χρόνο στα επιτελεία, επικαιροποιείται ανά τριετία κι έχει ένα βάθος 12 με 15 χρόνια. Απαντάμε στο ερώτημα, μας χρειάζεται; Το δεύτερο είναι η κατάσταση στην οποία μας προσφέρεται. Για παράδειγμα, παίρνουμε ένα οπλικό σύστημα, θα εξετάσουμε πόσο όριο ζωής έχει ή θα πάρουμε κάτι, που σε δυο χρόνια από τώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να υποστηριχθεί; Το τρίτο είναι, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται και το τέταρτο τα χρήματα. Θα μας δοθεί δωρεάν, θα πληρώσουμε κάποια από τα λεφτά αυτά; Κάθε μήνα ο αρμόδιος οργανισμός των ΗΠΑ δημοσιοποιεί καταστάσεις με υλικά τα οποία απελευθερώνει. Οι επιτελείς τσεκάρουν τις ανάγκες τους και μια επιτροπή επισκέπτεται τα μέρη που βρίσκονται αυτά τα υλικά και εξετάζει την αξιοπιστία τους.

Αυτό θα γίνει και στη δική μας περίπτωση;

Εννοείται. 

Τι σημαίνει η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα της κατασκευής μέχρι 7 νέων αμερικανικών φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Καταρχάς, θα αυξηθούν οι δυνατότητες των ναυπηγείων μας. Αυτή τη στιγμή έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν τορπιλακάτους και ήδη τον αείμνηστο Καραθανάση και τον αείμνηστο Βλαχάκο, που έχουμε δώσει τα ονόματά τους σε τορπιλακάτους, τις έχουμε κατασκευάσει στα ναυπηγεία μας. Φανταστείτε εκεί, που κατασκευάζαμε τορπιλάκατο να μπορούμε να κατασκευάζουμε στα ναυπηγεία μας φρεγάτα. Είναι ένα στοίχημα, μία άσκηση και για τα ναυπηγεία και για την ελληνική πολεμική βιομηχανία και για την περιοχή μας γιατί από τη στιγμή που θα έχουμε τη δυνατότητα αυτή θα μπορούμε να λειτουργήσουμε ως κόμβος στην περιοχή μας και να αναλάβουμε τη συντήρηση και των υπόλοιπων πλοίων που δεν ανήκουν στη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό.