Τη δημιουργία δια της βίας τετελεσμένων που θα επιβάλουν εκβιαστικά τον διμερή διάλογο επί των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο επιχειρεί η Τουρκία επαναφέροντας την γνωστή τακτική της παράνομης και παραβατικής συμπεριφοράς.
Μια τακτική όμως που στη συγκυρία της Ουκρανικής κρίσης αποκτά και άλλες διαστάσεις, καθώς δημιουργεί εντελώς αχρείαστες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αποδυναμώνει το ενιαίο μέτωπο εναντίον του ρωσικού αναθεωρητισμού προσφέροντας έτσι εμμέσως «καλές υπηρεσίες» στον Β. Πούτιν.
Η Τουρκία ουδέποτε εγκατέλειψε την πολιτική της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας, αν και η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη δημιούργησε την πλασματική εικόνα ότι υφίσταται «μορατόριουμ» μεταξύ των δυο χωρών και ότι υπάρχει «βούληση» για βελτίωση των σχέσεων.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία συστηματικά διατήρησε στην κορυφή της ατζέντας τις διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και απέφυγε τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο, όχι για άλλο λόγο, αλλά επειδή τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα της είναι ακόμη απασχολημένα στην αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Μαύρη Θάλασσα.
Η δεύτερη ανάγνωση της, σε πρώτη εντύπωση αστείας στο περιεχόμενο, ανακοίνωσης του Τουρκικού ΥΠΕΞ αποκαλύπτει όμως τις πραγματικές διαθέσεις αλλά και την στόχευση της Άγκυρας.
Η Τουρκία θέλει να μετατρέψει και αυτή ακόμη την διαδικασία του διαλόγου για τα ΜΟΕ σε διαπραγμάτευση των διεκδικήσεων της έναντι της χώρας μας. Δηλώνοντας, ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της σε ότι αφορά το εύρος του εναέριου χώρου, ότι είναι η Ελλάδα που…παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ώστε «να μην επαναληφθούν τα συγκεκριμένα περιστατικά», η Τουρκία θέλει να επιβάλει συζήτηση όχι μόνο επί του εναέριου χώρου αλλά και επί της κυριαρχίας των νησιών.
Διότι τόσο στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αλλά και σε όσα σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε ο Τούρκος πρέσβης όταν κλήθηκε για δεύτερη φορά από τον ΓΓ του ΥΠΕΞ Θ. Δεμίρη, δεν έγινε καμιά απολύτως προσπάθεια να δικαιολογηθεί έστω και ως «τεχνικό λάθος» ή ως «υποχρεωτικός ελιγμός», η υπέρπτηση ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά.
Η Τουρκική πλευρά το θεωρεί ως ζήτημα υπό διαπραγμάτευση όπου θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί ώστε να βρεθούν ΜΟΕ και να αποφεύγεται η… υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών στα κατοικημένα ελληνικά νησιά, τα οποία η Τουρκία θεωρεί (σύμφωνα με τις ρηματικές διακοινώσεις στον ΟΗΕ) ότι η κυριαρχία επ΄ αυτών έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση επειδή η Ελλάδα δεν έχει δήθεν τηρήσει την υποχρέωση αποστρατικοποίησης τους.
Εξάλλου θα ήταν πραγματικά ταπεινωτικό για την Ελλάδα στην συγκεκριμένη φάση και ενώ η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα ισχύοντα εδώ και σχεδόν 35 χρόνια ΜΟΕ, να εμπλακεί σε συζήτηση για .. νέα ΜΟΕ τα οποία απλώς θα έχουν ως αντικείμενο την προώθηση ρυθμίσεων ώστε η Τουρκία με ασφάλεια και χωρίς ρίσκο να συνεχίσει να προκαλεί την Ελλάδα και να αμφισβητεί εμπράκτως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κυριαρχία.
Πάντως, το επόμενο διάστημα υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο η ένταση να μεταφερθεί και στην Θάλασσα, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει ήδη προαναγγείλει ότι παράλληλα με την Μαύρη Θάλασσα θα εστιάσει τις ερευνητικές δραστηριότητες της και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου δοκιμαστικές γεωτρήσεις έχουν γίνει στον κόλπο της Αττάλειας εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο YAVUZ.
Την Τετάρτη η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε NAVTEX (137/22) για προπαρασκευαστικές εργασίες για γεωτρήσεις στην περιοχή του Οικοπέδου 10 από την κοινοπραξία Exxon Mobil/Qatar Petroleum. Η Τουρκία έχει απειλήσει ότι θα «απαντήσει» σε κάθε προσπάθεια της Κύπρου να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της.
Βεβαίως η Τουρκία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόσο στις Βρυξέλες όσο και στην Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι την ώρα που όλη η Δύση αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την Ευρώπη, είναι αυτή η οποία λειτουργώντας ως Δούρειος Ίππος του Β. Πούτιν, επιχειρεί να ακυρώσει τις έρευνες από μια χώρα μέλος της Ε.Ε. και μάλιστα από δυο μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε.
Η ενόχληση της Άγκυρας για το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει προσκληθεί στον Λευκό Οίκο και κυρίως ότι θα του δοθεί η σπάνια για ξένο ηγέτη ευκαιρία να απευθυνθεί στα μέλη του Κογκρέσου (το οποίο κρατά ψηλά την σημαία των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας) είναι δεδομένη
Πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς θα δοθεί η ευκαιρία με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στα σημαντικά φόρουμ της Ουάσιγκτον, όπου θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα και τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ερντογάν υπονομεύει την κοινή και ενιαία αντίδραση στον ρωσικό αναθεωρητισμό,να εκδηλωθεί με ακόμη πιο δυναμικό τρόπο το μεγάλο λόμπι σε Κογκρέσο και Γερουσία που αντιτίθεται στον τουρκικό αναθεωρητισμό και στον τυχοδιωκτισμό του κ. Ερντογάν. Και αυτό είναι ίσως ένας ακόμη λόγος που πυροδοτεί στην παρούσα φάση τις αψυχολόγητες και ακραίες τουρκικές αντιδράσεις...