Την πληροφορία ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των ρωσικής προέλευσης πυραύλων τύπου S-400 στα κατεχόμενα, φέρνει σήμερα στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριγιέτ».
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μεχμέτ Αλί Γκιουλλέρ σημειώνει ότι στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας κυκλοφορεί η πληροφορία ότι, η τουρκική πλευρά, η οποία αναζητεί φόρμουλες για την εξομάλυνση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού και Τούρκου Προέδρου, εισηγήθηκε την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στα κατεχόμενα.
Σημειώνεται ωστόσο ότι προχτές η Ουάσινγκτον επανέλαβε την άρνησή της το «όχι» προς την Άγκυρα, σχετικά με την παραμονή των S-400 στην Τουρκία. «Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει», διαμήνυσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτρέποντας τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει το σύστημα.
Ο κ. Γκιουλλέρ στο σημερινό άρθρο γνώμης του αναφέρει ότι η Τουρκία χτύπησε την πόρτα των ΗΠΑ με έξι προτάσεις. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ χθες έστειλε νέο μήνυμα συνεργασίας και διαλόγου στις ΗΠΑ.
Τα κατεχόμενα και το μοντέλο της Κρήτης
Ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριγιέτ» προσθέτει ότι η τουρκική πρόταση περί εγκατάστασης των S-400 στα κατεχόμενα απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι θα δημιουργούσε επιπλοκές στις σχέσεις με την Κύπρο.
Σύμφωνα πάντα με την «Τζουμχουριγιέτ», η τουρκική πλευρά εισηγήθηκε επίσης, στην Ουάσιγκτον την επίλυση του προβλήματος των S-400 με βάση το «μοντέλο της Κρήτης». Σύμφωνα με αυτήν την φόρμουλα η τουρκική πλευρά θα διαχειρίζεται τους ρωσικούς πυραύλους με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται σήμερα η ελληνική πλευρά τους κυπριακής ιδιοκτησίας ρωσικούς πυραύλους που είναι εγκαταστημένοι στην Κρήτη.
Επικοινωνία Καλίν - Σάλιβαν ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν
Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.
Οι διμερείς σχέσεις καθώς και οι εξελίξεις, σε Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης σύμφωνα με την τουρκική Milliyet ενώ εξετάστηκαν και κάποιες λεπτομέρειες για τη συνάντηση.