Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση την συμφωνία των Πρεσπών έκανε η κυβέρνηση της πΓΔΜ, καθώς σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή.
Ωστόσο όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA η κυβέρνηση δεν εκίνησε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Προφανώς αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να υπερψηφίσει τις αλλαγές.
Αύριο συγκαλείται η Επιτροπή Κοινοβουλίου και πιθανότατα την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για την συζήτηση και την ψηφοφορία της πρότασης.
Στο σχετικό κείμενο η κυβέρνηση προτείνει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Επίσης προβλέπεται η τροποποίηση των τα άρθρων 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς, αντίστοιχα.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα εν λόγω άρθρα υποθάλπουν αλυτρωτισμό, καθώς επιτρέπουν αναθεωρητισμό όσον αφορά την κοινή μεθόριο και παρεμβατισμό στα εσωτερικά άλλων χωρών στο όνομα των μειονοτικών δικαιωμάτων.
«Η τροποποίηση των άρθρων καθιστά σαφές πως η πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση στα εσωτερικά ξένων κρατών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι, σύμφωνα με το MIA.
Πάντως όταν ρωτήθηκε για το αν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή η κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει αρκούμενος να δηλώσει ότι η κυβέρνηση απλά ξεκίνησε τη διαδικασία.