Του Νίκου Μελέτη
Σε πλήρη επιβεβαίωση της κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την επισημοποίηση με ελληνική υπογραφή της «Μακεδονικής ταυτότητας» και της νομιμοποίησης της χρήσης του όρου «Μακεδονία -Μακεδονικός» από κάθε (μη κρατικού) φορέα στην πΓΔΜ και στο εξωτερικό, προχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα «Πολίτικα». Η Συμφωνία μάλιστα σύμφωνα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό όχι μονο δεν προβλέπει την απομάκρυνση όλων των αγαλμάτων που καλλιέργησαν τον αλυτρωτισμό, αλλα αντιθέτως αποδέχεται τη διατήρησή τους με ευθεία πλέον αναφορά στην «Μακεδονική» κληρονομιά με την απλή διευκρίνηση ότι δεν αφορά την ελληνική ιστορία.
Η συνέντευξη του κ. Ζάεφ αποδεικνύει το πόσο τραγικά επικίνδυνο είναι το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ξεπλένει και νομιμοποιεί τον «Μακεδονισμό» και τον Αλυτρωτισμό με την… απλή δηλωση ότι η αναφορά σε Μακεδονία και Μακεδόνας μπορεί να γίνεται πλέον και από τις δύο πλευρές, καθώς η κάθε μία το αντιλαμβάνεται και το εκλαμβάνει διαφορετικά!
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “MIA” ο κ. Ζάεφ όταν ρωτήθηκε ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από την Συμφωνία για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δήλωσε θριαμβολογώντας ότι υπάρχει πλέον... erga omnes αποδοχή της «Μακεδονικής ταυτότητας».
«Εάν λάβουμε επιβεβαίωση erga omnes της Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, εάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια» στο όνομα της Μακεδονίας ανοίγει τον δρόμο για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., εάν η Συμφωνία βάζει την Μακεδονία στον χάρτη των κρατών το κόσμου σε αξιοπρεπή θέση, με την ταυτότητα απολύτως διασφαλισμένη για αιώνες επί αιώνων, εάν αυτή η Συμφωνία σημαίνει μια επιβεβαίωση για την Ελλάδα ότι δεν έχουμε εδαφικές η άλλες βλέψεις για την γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας στην ελληνική πλευρά, τότε το μονο που μπορώ να πω είναι ότι αυτό που και οι δύο πλευρές έχασαν είναι η ματαιοδοξία που επέδειξαν μέχρις ότου να βρεθούν νέες πολιτικές ηγεσίες στο τραπεζι».
Ο κ. Ζάεφ όμως ηταν απολύτως αποκαλυπτικός όταν ρωτήθηκε για πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών σχετικά με την «Μακεδονική» ταυτότητα, την γλώσσα και το διεθνή κωδικό «MKD» που αναφέρεται στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλα παρόλα αυτά διατηρείται με την Συμφωνία, παρότι το όνομα της χώρας εχει αλλάξει.
«Οι κρατικοί θεσμοί θα ακολουθήσουν την αρχή της Συμφωνίας και του νέου ονόματος.. ''Ολοι οι άλλοι Οργανισμοί, Ενώσεις, Εταιρίες μπορουν αν χρησιμοποιούν το επιθετικό “Μακεδονικός” τοσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και οπουδήποτε στον κόσμο. Για παράδειγμα ο “Μακεδονικός Πολιτισμός”..».
Ο κ. Ζάεφ δικαιολογημένα θριαμβολογεί ότι «δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο να προσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες. Στον ΟΗΕ η γλώσσα παραμένει όπως ήταν "μακεδονική" χωρίς επιπλέον διευκρινήσεις που σημαίνει ότι διατηρούμε την ταυτότητα και την γλώσσα. Στη συμφωνία υπάρχει άρθρο που διευκρινίζει την επιστημονική πραγματικότητα ότι η γλώσσα μας ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών».
Η μεγάλη ..επιτυχία της Συμφωνίας είναι ότι όπως αποκάλυψε ο σκοπιανός πρωθυπουργός τα αγάλματα του προγράμματος "Σκόπια 2014" που απεικονίζουν την ελληνική πολιτιστική, ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά θα χαρακτηριστούν ως τέτοια. Και με βαση την ίδια τη Συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα, το άγαλμα το οποίο ούτε ο ίδιος ο Γκρουέφσκι δεν τόλμησε να ονομάσει «Μέγας Αλεξανδρος» και το βάφτισε «Έφιππος Πολεμιστής», βάσει της συνεννόησης των δυο πλευρών θα λεγεται πλεον «Αλέξανδρος ο Μακεδών», με την αναγραφή σε μικρη ταμπέλα ότι αποτελεί μέρος της αρχαίας ελληνικής περιόδου».
Έτσι όλα αυτά τα κακόγουστα και προκλητικά σύμβολα του εξαρχαϊσμού που επιχείρησε ο Ν. Γκρουέφσκι όχι μονο δεν θα αποσυρθούν αλλά αντιθέτως θα βαφτιστούν «Μακεδονικά» και μια μικρή ταμπέλα (για όσο θα υπάρχει και δεν θα εχει... ξεκαρφωθεί η βαφτεί με μπογιές, θα εξηγεί στους επισκέπτες της «Βόρειας Μακεδονίας» ότι π.χ. το άγαλμα του «Αλέξανδρου οτυ Μακεδόνα» αναφέρεται στην αρχαία ελληνική ιστορία, παρότι όλοι θα βλέπουν ότι το τεράστιο σε μέγεθος άγαλμα είναι εμβληματικό της πρωτεύουσας της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Ζάεφ που θέλησε να στείλει θετικά μηνύματα και στην Αθήνα αλλά και στην Βουλγαρία και στην Σερβία δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Αλ. Τσίπρας αποδείχθηκαν «καλοί καπετάνιοι» και όπως είπε «στο πρόσωπο του Τσίπρα βρήκα έναν καλό φίλο και η χώρα μου απέκτησε μία φίλη χώρα, την Ελλάδα».
Όσον αφορά την κόντρα και την αναμενομένη σύγκρουση με τον πρόεδρο της χώρας Γκ. Ιβανόφ, ο κ. Ζάεφ ξεκαθαρίζει ότι εάν κερδίσει το δημοψήφισμα τότε ο Προέδρος της χώρας θα πρεπει να υπακούσει την απόφαση του λαού και αν δεν το πράξει απείλησε ότι θα επιδιώξει την καθαίρεση του...