Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Η διαμάχη ανάμεσα στους βασικούς μετόχους της Ελλάκτωρ, δηλαδή ανάμεσα στην οικογένεια Μπόμπολα και στην οικογένεια Καλλιτσάντση, για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας, έχει αποκτήσει άγρια χαρακτηριστικά. Το σενάριο της σύγκρουσης ανάμεσα σε μεγαλομετόχους το έχουμε ξανασυναντήσει και είναι γεγονός πως το τελικό αποτέλεσμα πάντα αποβαίνει τόσο εις βάρος της εταιρίας όσο και των μετόχων. Η πλευρά Μπόμπολα - Κούτρα δίνει μια σχετική ανθηρή εικόνα των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, ελπίζοντας σε ρευστοποιήσεις θυγατρικών εταιριών, σε ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου που ανέρχονται στο 1,3 δισ. ευρώ και σε διανομή μερισμάτων στους μετόχους. Μόνον το μάννα εξ ουρανού δεν έχει υποσχεθεί η πλευρά Μπόμπολα, για να προσεταιριστεί τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων της εταιρείας. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελλάκτωρ αναρτήθηκε μάλιστα ένα έγγραφο με τίτλο «Παρουσίαση προς τους μετόχους. Αναδιοργάνωση Ομίλου - Ενημέρωση», το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάζει έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τα δεδομένα που αναφέρονται στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.
Στην «Παρουσίαση προς τους μετόχους», που αποτελεί το μανιφέστο της πλευράς Μπόμπολα, αναφέρεται πως το περιθώριο λειτουργικού κέρδους του Ομίλου Άκτωρ εμφανίζεται το 2017 ως 1,4%, ενώ στις επίσημες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Άκτωρ για την οικονομική χρήση 2017 το περιθώριο λειτουργικού κέρδους το 2017 ήταν 0,4%. Αναφέρεται ακόμα πως η απόδοση απασχολούμενων κεφαλαίων της κατασκευής για το 2017 ανήλθε στο 6,7%, ενώ στις επίσημες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Άκτωρ για το 2017, που έχουν δημοσιευθεί και έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο δείκτης της απόδοσης απασχολούμενων κεφαλαίων της κατασκευής βρίσκεται στο αρνητικό -6%.
Είναι προφανές πως υπολογισμοί που γίνονται πάνω στα ίδια μεγέθη δεν είναι δυνατόν να δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα. Οπότε η διοίκηση του Ομίλου κάπου κάνει λάθος στα δημοσιευμένα στοιχεία. Ή είναι λανθασμένες οι επίσημες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2017 ή είναι λανθασμένα τα μεγέθη που αναφέρονται στην παρουσίαση προς τους μετόχους μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Στο πλαίσιο του πολέμου για την απόκτηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ ίσως δούμε πολλά. Όμως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τώρα τον λόγο, καθώς η αδιαφάνεια και η απόχρωση του γκρι χρώματος δεν έχουν θέση στις εισηγμένες εταιρείες. Είναι καθήκον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αποτινάξει το πέπλο της αδιαφάνειας που σκεπάζει τη χρηματιστηριακή αγορά. Η αδιαφάνεια απωθεί τις επενδύσεις. Η διοίκηση της Ε.Κ. πρέπει να ξυπνήσει.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 10 Ιουλίου