Κλυδωνίζονται οι αγορές: Ισχυρές απώλειες σε Ευρώπη και ΧΑ - Κατρακυλούν πετρέλαιο και αέριο
Shutterstock
Shutterstock
Δασμοί Τραμπ

Κλυδωνίζονται οι αγορές: Ισχυρές απώλειες σε Ευρώπη και ΧΑ - Κατρακυλούν πετρέλαιο και αέριο

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, επηρεασμένες από τους νέους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ και είναι σε ισχύ από νωρίς το πρωί.

Την ίδια στιγμή οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα ενώ υπό το καθεστώς αβεβαιότητας ο χρυσός κερδίζει συνεχώς έδαφος και η τιμή τόσο του πετρελαίου, όσο και του φυσικού αερίου υποχωρούν. 

Αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 3,79% με όλους τους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σταθερά σε αρνητικό έδαφος. Οι περιφερειακοί δείκτες τραπεζών, εξόρυξης  πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγούνται των απωλειών, σημειώνοντας «βουτιά» 3%, 3,9% και 3,6% αντίστοιχα.

Μεταξύ των κυριότερων ευρωπαϊκών δεικτών, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 3,6%, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 3,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 3,2%. Πτώση 3,3% έχει και στο Μιλάνο ο FTSE MIB.

Υπενθυμίζεται πως οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν κλείσει με θετικό πρόσημο την Τρίτη, διακόπτοντας ένα τετραήμερο αρνητικό σερί. Η ανοδική κίνηση ήρθε αφού οι μετοχές Ασίας-Ειρηνικού είχαν δώσει το έναυσμα για την ανάκαμψη των παγκόσμιων μετοχών, στην οποία αρχικά προσχώρησαν και οι αμερικανικές μετοχές πριν υποχωρήσουν.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ βάρυναν τις αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την ανακοίνωση περισσότερων δασμών αυξήθηκαν και η αβεβαιότητα παρέμεινε.

Ο Τραμπ είπε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σύντομα «έναν πολύ σημαντικό δασμό στα φαρμακευτικά προϊόντα» και τριπλασίασε τους δασμούς που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως για τα πακέτα χαμηλής αξίας που εξάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα μέσω του διεθνούς ταχυδρομικού συστήματος.

Επιπλέον, πλήθος δασμών τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ, με την επιβολή τους σε εισαγωγές από δεκάδες χώρες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν δασμό 104% στις κινεζικές εισαγωγές.

Ορισμένες χώρες αναμένεται να αντεπιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ο οποίος την Τρίτη επιβεβαίωσε εκ νέου τα σχέδιά του να επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς 25% στα αμερικανικής κατασκευής οχήματα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες εν μέσω επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών μετά την ισχυρή ανοδική αντίδραση της Δευτέρας, καθώς εντείνεται ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.499,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,52%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 141,3 εκατ. ευρώ.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,49%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήπια άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Optima (+0,89%) και του ΟΤΕ (+0,12%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-4,30%), της Alpha Bank (-4,45%), της Eurobank (-2,68%) και της Εθνικής (-3,73%).Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Κρι Κρι (+3,47%) και Optima (+1,04%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Τεχνική Ολυμπιακή (-6,5%) και ΤΙΤΑΝ (-5,1%)

Μεικτά πρόσημα στις Ασιατικές αγορές

Κέρδη αλλά και απώλειες προκάλεσε στα χρηματιστήρια της Ασίας η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή υψηλών δασμών ανά χώρα από τα μεσάνυχτα. Τα βλέμματα όλων των επενδυτών είναι στραμμένα αφενός στην Κίνα, όπου το συνολικό ύψος των δασμών αγγίζει το 104%, αφετέρου στη Νότια Κορέα, η οποία σύμφωνα με το CNBC εισήλθε σε bear market, με τον δείκτη Kospi να έχει απολέσει ποσοστό 20% σε σύγκριση με το υψηλό του περασμένου Ιουλίου.

Οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν και ο δείκτης της Αυστραλίας S&P/ASX 200 κατέγραψε πτώση 1,80% στις 7.375 μονάδες, ενώ σε περιδίνηση βρίσκεται ο ιαπωνικός Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, σημειώνοντας απώλειες 3,93% στις 31.714,03 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 20.298 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί ακόμη και σε ποσοστό 3,86%

Ο δείκτης της ηπειρωτικής Κίνας CSI 300 κατέγραψε άνοδο 0,99% στις 3.686 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε πτώση 1,68%. Ωστόσο, ο δείκτης αναφοράς έχει χάσει 20% από το υψηλό του Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας μια bear market. Ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,44%. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Νότια Κορέα ήρε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων στην ιστορία της χώρας, μετά την αυστηροποίηση των μέτρων για την πάταξη των παράνομων συναλλαγών.

Υπό το πρίσμα των αμοιβαίων δασμών που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 6%.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ, οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 320,01 μονάδες ή 0,84% και έκλεισε στις 37.645,59 μονάδες, ανεβάζοντας τις τετραήμερες απώλειές του λόγω της ανησυχίας για τους δασμούς σε περισσότερες από 4.500 μονάδες. Η Apple ηγήθηκε των απωλειών με το κόστος της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone να αυξάνεται κατακόρυφα με τους νέους δασμούς της Κίνας.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,57% και έκλεισε στις 4.982,77 μονάδες. Ο δείκτης βρέθηκε λίγα εκατοστά μακριά από το να κλείσει σε bear market, υποχωρώντας σχεδόν 19% από το ρεκόρ του Φεβρουαρίου, και έκλεισε τη συνεδρίαση κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2024. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 12%.

Οι νέοι αμοιβαίοι δασμοί του Τραμπ τίθενται σε ισχύ στις εισαγωγές από όλο τον κόσμο

Την ίδια στιγμή, ο νέος γύρος δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τέθηκε σε ισχύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης σε προϊόντα που εισάγονται από δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο γύρος των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών υπερβαίνει τον βασικό συντελεστή 10% που επιβλήθηκε σε πολλές άλλες χώρες το Σαββατοκύριακο. Συνολικά, οι εισαγωγές από 86 χώρες υπόκεινται πλέον σε υψηλότερους δασμούς που κυμαίνονται από 11% έως 84%.

Η Κίνα θα δει καθαρά συνολικούς δασμούς σε ποσοστό 104% στα εξαγόμενα προϊόντα της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο μαζικός νέος δασμολογικός συντελεστής αντανακλά έναν προηγουμένως επιβληθέντα δασμό 20%, έναν πρόσθετο δασμό 34% και μια αύξηση 50% της τελευταίας στιγμής που υπέγραψε ο Τραμπ αργά την Τρίτη.

Μετά την Κίνα, το Λεσότο υπόκειται στον μεγαλύτερο δασμολογικό συντελεστή ενός κράτους στον νέο γύρο. Οι εξαγωγές αυτού του αφρικανικού έθνους προς τις ΗΠΑ υπόκεινται σε δασμό 50%.

Η Καμπότζη βρίσκεται πολύ κοντά, με τις εισαγωγές από τη συγκεκριμένη χώρα να υπόκεινται σε δασμούς 49% από την Τετάρτη.

Παράλληλα, δύο από τους γείτονες της Καμπότζης στη νοτιοανατολική Ασία, το Λάος και το Βιετνάμ, υπόκεινται σε δασμούς 48% και 46% αντίστοιχα.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχουν καταγράψει τέσσερις συνεχόμενες ημέρες απωλειών μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ στις 2 Απριλίου.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος και ο Τραμπ έσπευσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για την πτώση των χρηματιστηρίων. «Η Αμερική θα γίνει και πάλι πολύ πλούσια πολύ σύντομα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Άνοδος για τον χρυσό με φόντο την υποχώρηση του δολαρίου λόγω των δασμών

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του χρυσού και την Τετάρτη (09/04), καθώς το δολάριο εξασθενεί με τους επενδυτές να στρέφονται στο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο υπό τον φόβο της ύφεσης.

Ειδικότερα, η τιμή spot του χρυσού παρουσιάζει αύξηση κατά 2,75% στα 3.062 δολάρια ανά ουγγιά.

Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό κινούνται ανοδικά κατά 3% στα 3.0580 δολάρια ανά ουγγιά. 

Η επιβολή των δασμών του Αμερικανού προέδρου εξασθένισε το δολάριο και κατέστησε τον χρυσό μία πιο ασφαλής επιλογή για τους ξένους επενδυτές.

Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 104% για να αντιμετωπίσει τους ανταποδοτικούς δασμούς του Πεκίνου, κατηγορώντας το ότι χειραγωγεί το γουάν για να αντισταθμίσει τις εισφορές. Η Κίνα αρνήθηκε να υποκύψει σε αυτό που αποκάλεσε εκβιασμό, υποσχόμενη να «πολεμήσει μέχρι τέλους».

«Η πτώση του δολαρίου λόγω των ανησυχιών για τους δασμούς άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για να ανακτήσει ο χρυσός το επίπεδο των 3.000 δολαρίων», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγοράς της KCM Trade Tim Waterer.

«Λόγω των αβεβαιοτήτων για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ο χρυσός εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά επιδίωξης νέων ιστορικών υψηλών, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε μερικά εμπόδια στην πορεία του την τελευταία εβδομάδα».

Ωστόσο, ορισμένα κέρδη στον χρυσό περιορίστηκαν από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ που έφθασε σε υψηλό πάνω από μια εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο χρυσός σημείωσε ρεκόρ στα 3.167,57 δολάρια στις 3 Απριλίου και η «εκτόξευσή» του σε αυτά τα επίπεδα προκάλεσε συγκρίσεις με την τελευταία φορά που οι πολιτικές και οικονομικές αναταραχές ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε τιμές ρεκόρ, το 1980 κατά τη διάρκεια της ιρανικής επανάστασης.

Οι αγορές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται αργότερα την Τετάρτη, καθώς και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την Πέμπτη και τον δείκτη τιμών παραγωγού την Παρασκευή.

Τα υπόλοιπα μέταλλα κινούνται εξίσου ανοδικά, καθώς το ασήμι σημειώνει κέρδη κατά 1,50% στα 30,13 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα κατά 0,58% στα 916,6 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο κατά 0,70% δολάρια ανά ουγγιά.

Ο χαλκός επέκτεινε σήμερα την πτώση του, με τις κινεζικές τιμές να αγγίζουν χαμηλό οκτώ μηνών, μετά την επιβολή ακόμα υψηλότερων αμερικανικών δασμών στην Κίνα.

Πετρέλαιο: Κάτω από τα $60 το αμερικανικό αργό - Μεγάλη πτώση και για το φυσικό αέριο

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έκλεισε κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι traders φοβούνται ότι οι σαρωτικοί δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πυροδοτήσουν τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση 6,46% στα 55,66 δολάρια ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Το Brent καταγράφει απώλειες κατά 6,24%, για να διαμορφωθεί στα 58,97 δολάρια ανά βαρέλι.

Ταυτόχρονα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημειώνει πτώση κατά 5,6% και βρίσκεται στα 34,22 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς σημείωσε άνοδο έως και 1,7% νωρίτερα στη συνεδρίαση, αλλά υποχώρησε, καθώς οι δασμοί του Τραμπ στην Κίνα απειλούν την αγορά. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 15% από την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τον νέο γύρο φόρων στις εισαγωγές.

«Οι φόβοι για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, σε συνδυασμό με την απόφαση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κοκτέιλ που τροφοδοτεί τις ανησυχίες για μια αγορά πετρελαίου με υπερβάλλουσα προσφορά», σημείωσε αναλυτής της SEB.

Το πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στις 2 Απριλίου.

Τα futures του καφέ robusta και arabica υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ η τιμή του κακάο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη σημείωσε πτώση σε χαμηλό πέντε μηνών.

Αρνητικά πρόσημα στα futures της Wall Street 

Απώλειες και οριακά κέρδη καταγράφουν τα futures του χρηματιστηρίου της Wall Street, καθώς οι επενδυτές τις επιπτώσεις της εφαρμογής των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones σημειώνουν πτώση 1,62% στις 37.248 μονάδες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq-100 σημειώνουν πτώση κατά 1,01% στις 17.069,5 μονάδες, ενώ πτώση σημειώνουν και τα futures του S&P 500 κατά 1,33% στις 4.953,25 μονάδες.

Η αγωνία γύρω από την εφαρμογή των δασμών, τους οποίους ανακοίνωσε ο Τραμπ την περασμένη Τετάρτη, τροφοδότησε ένα τετραήμερο πτωτικό κύμα για τις μετοχές. Η αστάθεια συνεχίστηκε και την Τρίτη, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο άνω του 4% μέσα στην ημέρα, πριν κλείσει με απώλειες 1,6%. Ο Dow Jones ανέβηκε κατά 3,9% στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, αλλά τελικά υποχώρησε κατά 0,8% στο τέλος των συναλλαγών. Ο δείκτης της ευρείας αγοράς απέχει σχεδόν 19% από το υψηλό ρεκόρ του.

Σημειώνεται πως σε διάστημα τεσσάρων ημερών, ο Dow Jones έχει χάσει περισσότερες από 4.500 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχει υποστεί απώλειες 12%. Ταυτόχρονα, ο Nasdaq Composite έχει υποχωρήσει περισσότερο από 13%.

Ο τεχνολογικός γίγαντας Apple έχει έντονες αναταράξεις στοίδιο διάστημα, με τον κατασκευαστή iPhone να αναμένεται να δει υψηλότερο κόστος με τους επερχόμενους δασμούς της Κίνας. Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει σχεδόν 23% τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σηματοδοτώντας το χειρότερο σημείο της Apple από τον Οκτώβριο του 2000.

Οι επενδυτές περιμένουν νέες αναταράξεις, καθώς μια σειρά δασμών τίθεται είναι ήδη σε ισχύ από το πρωί της Τετάρτης. Οι δασμοί αυτοί περιλαμβάνουν εισφορά 104% στις κινεζικές εισαγωγές, ενώ τα τελωνεία θα αρχίσουν να εισπράττουν νέους δασμούς στις εισαγωγές από 86 χώρες.

Ορισμένες επηρεαζόμενες χώρες είναι έτοιμες να αντεπιτεθούν, με τον Καναδά να επιβεβαιώνει εκ νέου την Τρίτη τα σχέδιά του να θέσει σε ισχύ ανταποδοτικούς δασμούς 25% στα οχήματα αμερικανικής κατασκευής, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Αυτό περιλαμβάνει τα οχήματα που δεν είναι συμβατά με τη συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά, εκτός από τα πλήρως συναρμολογούμενα οχήματα που είναι συμβατά με τη USMCA και εισάγονται στον Καναδά από τις ΗΠΑ.

«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι οι δασμοί, με την πάροδο του χρόνου, θα διολισθήσουν χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο, αλλά θα παραμείνουν εκτός των διαγραμμάτων - στα υψηλότερα επίπεδα της ζωής μας», έγραψε την Τρίτη ο αναλυτής της Piper Sandler, Andy Laperriere. «Είναι πιο πιθανό να ανέβουν υψηλότερα βραχυπρόθεσμα, αν και θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες συμφωνίες (πιθανώς ήσσονος σημασίας) και βραχυπρόθεσμα».

Εκτός από την ανάπτυξη των δασμών, οι επενδυτές θα έχουν στραμένο το ενδιαφέρον τους και στην συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που αναμένεται την Τετάρτη.

Στα ύψη το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ είναι στο 4,378% και έχει αυξηθεί πάνω από 30 μονάδες μόνο αυτή την εβδομάδα και αν διατηρηθεί, θα σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από το 2013.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ως σημείο αναφοράς των ασφαλών καταφυγίν παγκοσμίως, ήταν αγκυροβολημένη και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο των έντονων πωλήσεων από hedge funds που είχαν δανειστεί για να ποντάρουν σε συνήθως μικρές διαφορές μεταξύ των τιμών μετρητών και των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων.

Το αμερικανικό ομόλογο ξεπέρασε για λίγο το 4,5% την Τετάρτη, ακόμη και όταν οι traders αύξησαν τις προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, ενώ -  σε ένα ακόμη σήμα αναστάτωσης των αγορών - το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ και του γεν.