Οι μεταλλάξεις ανησυχούν τον καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων τονίζει στο Liberal ότι οι μεταλλάξεις αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, ενώ εκτιμά ότι η κατάσταση δεν δείχνει άσχημη και ο κόσμος πειθαρχεί αρκετά στα μέτρα.
«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν ο κόσμος ήταν λίγο πιο πειθαρχημένος ή είχε υιοθετήσει τα μέτρα αυτά λίγο περισσότερο», τονίζει και προσθέτει: «Δεν είναι άσχημα τα πράγματα, πάντως. Το Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, οι δρόμοι ήταν άδειοι τα βράδια».
Τέλος, δηλώνει ότι δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ μελών της επιτροπής, παρά μόνο διαφορετικές επιστημονικές απόψεις: «Ακούτε πως έχουμε διαφωνίες, αλλά δεν έχουμε τις διαφωνίες που έχουν στη Βουλή οι βουλευτές των κομμάτων ή οι συνδικαλιστές στα συνδικάτα. Οι διαφωνίες μας είναι καθαρά επιστημονικής φύσης».
Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη
- Τα μεταλλαγμένα κρούσματα αυξάνονται, ενώ και το Σύστημα Υγείας αρχίζει να πιέζεται πάλι. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;
Κατά τη γνώμη μου βρισκόμαστε στο σημείο χαρτογράφησης της διασποράς των μεταλλάξεων στην χώρα. Έτσι ώστε να δούμε πόσο διεσπαρμένες είναι οι μεταλλάξεις, οι οποίες εφόσον μεταδίδονται πιο εύκολα είναι βέβαιο ότι θα έχουν και μια πιο ταχεία διασπορά. Μια μετάλλαξη που διασπείρεται πιο εύκολα, κάποια στιγμή μπορεί να υποσκελίσει την κλασική εκδοχή του ιού. Σ’ αυτή τη φάση βρισκόμαστε, λοιπόν.
Για παράδειγμα, ο βρετανικός «κλώνος» δεν είναι μια μετάλλαξη, αλλά πολλές μεταλλάξεις μαζί ουσιαστικά. Αν τα πράγματα είναι όπως φοβόμαστε και αυτός ο «κλώνος» του ιού πολλαπλασιαστεί, τότε μπορεί εκ νέου να υποστεί μεταλλάξεις. Ίσως, δηλαδή, να μεταβληθεί σε άλλον «κλώνο».
- Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτή η διαδικασία των μεταλλάξεων, δεν πρόκειται να σταματήσει…
Ποτέ δεν σταματάει. Άρα, στην Ελλάδα βρισκόμαστε στη φάση να δούμε πως θα εξαπλωθεί αυτός ο «κλώνος». Αν έχει αυξηθεί πολύ, μιας και αποδεικνύεται σιγά - σιγά ότι είναι μάλλον πιο μεταδοτικό, τότε αυτό αλλάζει λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού, όσον αφορά τα πιο αυστηρά μέτρα ή την αυστηροποίηση της εφαρμογής των ήδη ληφθέντων μέτρων.
- Επί της ουσίας, βρισκόμαστε να κυνηγάμε διαρκώς έναν ιό που διαρκώς αλλάζει.
Ναι, έναν ιό που αλλάζει και αυτό κάνει πολύ σημαντικό τον γρήγορο εμβολιασμό του κόσμου. Όσο αφήνουμε χώρο στον ιό και διασπείρεται, τόσο ο ιός «επιλέγει» νέες μεταλλάξεις. Η ανεξέλεγκτη διασπορά δεν κάνει μόνο πολλούς αρρώστους. Κάνει πιθανή και την «επιλογή» μεταλλάξεων που δίνουν στον ιό ενδεχόμενα «προσόντα» ώστε να διασπείρεται περισσότερο, να είναι πιο παθογόνος, να ανθίσταται στα εμβόλια κλπ.
- Γνωρίζοντας ότι έχουν αυξηθεί τα μεταλλαγμένα κρούσματα και βλέποντας τη χαρτογράφηση των μεταλλάξεων, μπορείτε να εκτιμήσετε τι περιμένουμε για την επιβάρυνση των ΜΕΘ;
Δεν μπορώ να κάνω τέτοια εκτίμηση, αφού δεν έχω όλα τα δεδομένα αυτή τη στιγμή. Είναι σαφές, όμως, πως όσο περισσότερο φαίνεται να επικρατεί η μετάλλαξη, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα, άρα και η πίεση στο Σύστημα Υγείας, λόγω του αριθμού των ασθενών.
- Στην περίπτωση που συνεχιστεί η αυξανόμενη τάση κρουσμάτων και μεταλλάξεων, είναι πιθανό να χρειαστούν κι άλλα μέτρα…
Θα ήμουν ευχαριστημένος αν ο κόσμος ήταν λίγο πιο πειθαρχημένος ή είχε υιοθετήσει τα μέτρα αυτά λίγο περισσότερο. Δεν είναι άσχημα τα πράγματα, πάντως. Το Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, οι δρόμοι ήταν άδειοι τα βράδια.
- Οι παραλίες ήταν σχετικά γεμάτες το μεσημέρι, όμως.
Λιγότερο, πάντως, από προηγούμενα Σαββατοκύριακα. Είναι δύσκολη, όμως, να υπάρξει τέτοια πειθαρχία.
Θεωρείτε ότι είμαστε πιο πειθαρχημένοι στην εφαρμογή των μέτρων σε σχέση με τον περασμένο Μάιο;
Είμαστε πιο πειθαρχημένοι σε σχέση ακόμα και με τους Βορειοευρωπαίους. Όσο απίθανο κι αν μας φαίνεται αυτό. Ο κόσμος, πάντως, κουράζεται, ενώ αρχίζει να κυριαρχεί σιγά - σιγά και το οικονομικό.
- Και κάτι τελευταίο. Για όσα ακούγονται και γράφονται για τη διαφωνίες και κόντρες στην επιτροπή, τι έχετε να πείτε;
Στην επιτροπή έχουμε να κάνουμε με επιστημονικά θέματα. Κάποιοι επιστήμονες τα ερμηνεύουν αλλιώς, άλλοι διαφορετικά. Δεν υπάρχει κάποια κόντρα. Θέλω να πω ότι ακούτε πως έχουμε διαφωνίες, αλλά δεν έχουμε τις διαφωνίες που έχουν στη Βουλή οι βουλευτές των κομμάτων ή οι συνδικαλιστές στα συνδικάτα. Οι διαφωνίες μας είναι καθαρά επιστημονικής φύσης. Άλλος είναι πιο συντηρητικός και θέλει πιο αυστηρά μέτρα, κάποιος άλλος εκτιμά κρίνοντας από τα επιστημονικά δεδομένα ότι δεν πρέπει να γίνει έτσι. Στην επιτροπή είμαστε όλοι φίλοι και γνωριζόμαστε χρόνια μεταξύ μας. Δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταξύ μας, ούτε τσακωνόμαστε.