Δε θα συμμεριστούμε την υπερβολή του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας - στην ομολογουμένως καλόγουστη εκδήλωση- «δεν αξίζει ούτε το χαρτί που γράφτηκε» καθώς δεν περιλαμβάνει «δέσμευση για κατάργηση του υπερταμείου, των προπληρωμένων φόρων και του Ηρακλή».
Ως πρώην asset του Αλέξη Τσίπρα, η πληθωρική του περσόνα μπορεί και να ενοχλήθηκε από τον ελαφρώς άχρωμο καθηγητή Αιμίλιο Αυγουλέα (κατέχει την έδρα του Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου) που προορίζεται (;) να γίνει ο νέος «σταρ» των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντικαθιστώντας πιθανόν και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος σιγά - σιγά «εξαφανίζεται» από τις «φωτογραφίες» του οικονομικού επιτελείου που θα ήθελε ο κ. Τσίπρας να καταγραφούν στη συνείδηση των πολιτών για την ώρα της κάλπης.
Ο καθηγητής από το Εδιμβούργο είναι συμβατός με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για το 2021, όσο συμβατός ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το αντίστοιχο του 2015 όταν δήλωνε απαιτούσε σε πρώτη φάση διαγραφή του χρέους και σε δεύτερη ανακάλυπτε την «έξυπνη μηχανική του χρέους» και τα «μενού ανταλλαγής χρέους».
Ο κ. Αυγουλέας είναι συμβατός και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα των δεσμευτικών συνθηκών και αυτοπεριοριζόμενος δεν πρότεινε αυτό που πιστεύει ως «ορθή λύση» δηλαδή «ένα βαθύ κούρεμα χρέους».
Προτείνει όμως εξαγορά του δημοσίου χρέους της πανδημίας από τον ESM και μετατροπή του σε μακροχρόνιο χρέος διάρκειας 70 ετών και η εισήγησή του έγινε κτήμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη διαδρομή από το 2015 μέχρι το 2021 και με συμβούλους δυο καθηγητές με σπουδές στην Εσπερία – ο ένας έγινε υπουργός - η συνταγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον έναν ή άλλο τρόπο μένει ίδια.
Διαγραφή δημόσιου αλλά και ιδιωτικού χρέους.
Απλό. Απλούστατο.
Στη ρητορική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένουμε το προσεχές διάστημα να ενταχθεί και η βεβαιότητα του συμπαθούς καθηγητή ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει μια νέα "μητέρα των μαχών" μεταξύ βορείων και νοτίων για την αγορά των ομολόγων των νοτίων αλλά και η πρότασή του για «ενεχυριασμό» των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.