Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει εκατομμύρια νέους κατοίκους από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Η αξιοποίηση των νησιών ως προορισμός συνταξιούχων, αλλά και εργαζομένων με τηλεργασία, είναι μία πρόταση που θα προσφέρει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για την Οικονομία και θα απαντήσει σε θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα ακίνητα στα νησιά δεν είναι απλά και μόνο ένα project. Είναι το μεγαλύτερο project που μπορεί να «τρέξει» αυτή η κυβέρνηση.
Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Οι καθυστερήσεις στο κτηματολόγιο, οι χρήσεις γης, οι δασικοί χάρτες. Ένα – ένα όμως μπαίνουν στην σειρά για την επίλυσή τους. Είναι θέμα χρόνου να υπάρξει μία πραγματική κοσμογονία στην αγορά της παραθεριστικής κατοικίας. Κι αυτό είναι ένα τέλειο σενάριο για την χώρα μας. Μπορούμε να φανταστούμε τα οφέλη από την εγκατάσταση των νέων κατοίκων; Εκατοντάδες χιλιάδες αγοραπωλησίες γης, κατασκευή νέων κατοικιών, νέοι κάτοικοι στα νησιά, ανάγκη για νέες υπηρεσίες, το οποίο με την σειρά του σημαίνει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Αλήθεια, υπάρχει καμιά καλύτερη ιδέα;
Η προοπτική ενός τέτοιου project δεν έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα σε κάποιον δείκτη. Δεν μπορεί να μετρηθεί. Η ουσία, πάντως, είναι ότι είναι μία πρόταση που μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα. Και να βάλει μπροστά την μηχανή της αγοράς. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο με ανταποδοτικό όφελος για όλη την Οικονομία.
Και να γεμίσουμε με τσιμέντο τα νησιά μας; Η δουλειά της Πολιτείας είναι αυτή ακριβώς: Να μπορεί να προβλέπει και να βάζει κανόνες στο παιγνίδι. Η ανάπτυξη των νησιών ή των παραθαλάσσιων περιοχών δεν σημαίνει και καταστροφή του περιβάλλοντος. Την καταστροφή για την οποία μιλάνε οι ειδικοί την βιώνουμε έτσι κι αλλιώς και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη. Η έλλειψη κανόνων στην αγορά και αντίστοιχα η έλλειψη σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον προϋπάρχουν της έλευσης των «βαρβάρων». Το πιο πιθανό είναι αυτοί οι «βάρβαροι» να φέρουν μαζί τους και στοιχεία του πολιτισμού τους από τις δικές τους χώρες. Αυτά, δηλαδή, που λείπουν από εμάς…
Την ίδια ώρα αλλάζει εικόνα η χώρα. Η μετατροπή της Ελλάδας σε μία χώρα – προορισμό για τους πλούσιους Ευρωπαίους απαντάει σε θέματα ανάπτυξης, αλλά και σε θέματα ασφάλειας. Με την εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων νέων κατοίκων τα νησιά μας αποκτούν ένα δίκτυ ασφαλείας. Η απειλή απέναντι στους κατοίκους ενός νησιού του Αιγαίου αποκτά αυτόματα άλλη διάσταση αν το νησί αυτό αποτελεί τόπο κατοικίας κι άλλων Ευρωπαίων. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα ζωτικά συμφέροντα των υπηκόων – ψηφοφόρων τους.
Θανάσης Μαυρίδης