Το σχεδιασμό της κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψει τον πληθυσμό με εμβόλια, όταν αυτά θα είναι έτοιμα προς διάθεση, περιγράφει στο liberal.gr ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού, όπως λέει, είναι η οργάνωση ειδικών εμβολιαστικών κέντρων τα οποία θα είναι έτοιμα από τον Ιανουάριο, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές. Ο αριθμός των εμβολίων θα προκύψει μέσω της κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, βάσει της οποίας θα γίνει αναλογικά η διάθεση σε κάθε χώρα. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και με αφορμή την διασπορά ψευδών ειδήσεων για την επιλογή από τους γιατρούς ποιος θα νοσηλευτεί και ποιος όχι, ο υφυπουργός απαντά «φτάνει πια με τα fake news, δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική με την σοβαρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό ετών».
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
- Η Ευρώπη υπογράφει σήμερα με την Pfizer την προμήθεια εμβολίων αξίας 300 εκ. ευρώ. Πώς θα γίνει η διανομή των εμβολίων, πώς μετέχει στη διαδικασία αυτή η χώρα μας και πόσο έτοιμοι είμαστε να υποδεχθούμε τα εμβόλια, δεδομένου ότι χρειάζονται ιδιαίτερες υποδομές για τη διατήρησή τους σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-70 βαθμούς).
Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη για την κάλυψη του πληθυσμού. Η χώρα μας μετέχει στη κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων που θα διασφαλίσει πρόσβαση σε αποτελεσματικά εμβόλια για την κάλυψη του πληθυσμού, μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων, βάσει της οποίας θα διατεθούν αναλογικά τα εμβόλια σε κάθε χώρα της Ε.Ε.
Τώρα σε ότι αφορά την διάθεση των εμβολίων, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί το καθένα από τα εμβόλια έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη διανομή του.
Ο σχεδιασμός μας είναι σε εξέλιξη, ώστε μόλις είναι διαθέσιμο το πρώτο εμβόλιο, να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού, οργανώνουμε την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων τα οποία θα είναι έτοιμα από τον Ιανουάριο, αξιοποιώντας φυσικά, τις υπάρχουσες υποδομές.
- Η Θεσσαλονίκη έχει 32% ποσοστό θετικότητας στα τεστ. Τι σημαίνει αυτό για την πορεία του ελέγχου της πανδημίας στο βορρά της χώρας;
Προφανώς, βρισκόμαστε σε εγρήγορση οι υγειονομικές δομές και ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας είναι σε ετοιμότητα και παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας, με βάση τις μέχρι τώρα γνώσεις μας για τον ιό.
Ταυτόχρονα, η Πολιτεία ενισχύει το σύστημα υγείας με πρόσθετο προσωπικό, με καινούριες υποδομές, με αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, δίνουμε μια πρόσθετη έμφαση αυτή τη στιγμή, μέχρι το νέο κύμα της πανδημίας που ταλανίζει την Βόρεια Ελλάδα να κοπάσει.
- Στο ΑΧΕΠΑ κυκλοφόρησε η φήμη για επιλογή ασθενών... Ποια είναι η κατάσταση εκεί;
Φτάνει πια με τα fake news! Δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική με την σοβαρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση του αιώνα. Πράγματι η κατάσταση είναι δύσκολη, σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στο ΑΧΕΠΑ, διότι πρόκειται για νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Γι΄ αυτό κι εμείς καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε κάθε επίπεδο προκειμένου να ανταποκριθούμε την κατάσταση αυξημένης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να ενημερώνονται από αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, δεν είναι ανάγκη να επιβαρύνονται πρόσθετα, και από τη φόρτιση που προκαλούν τα fake news...
- Πόσες είναι οι διαθέσιμες κλίνες;
Η κρισιμότητα της κατάστασης οδήγησε το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ μόνο για την κάλυψη περιστατικών COVID στη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα άνοιξαν 12 νέες κλίνες, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 10, στην Αλεξανδρούπολη έχουν ανοίξει 6 κλίνες και άλλες 6 θα ανοίξουν σήμερα, στη Χαλκιδική 5 νέες την περασμένη εβδομάδα, χθες δόθηκαν 6 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ και άλλες 6 στην Ξάνθη, σήμερα ανοίγουν 5 κλίνες στις Σέρρες για αρχή και θα υπάρξει συνέχεια, ενώ ολόκληρη η μονάδα του Αγ. Παύλου αφορά περιστατικά COVID. Συνολικά δίνουμε 58 επιπλέον κλίνες.
Συνολικά στην Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν 1762 απλές κλίνες ειδικά για COVID.
- Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έκανε έκκληση σήμερα προς τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να βοηθήσουν την πόλη στη μάχη της κατά του ιού. Πόσοι ιδιώτες γιατροί προβλέπετε ότι θα συμβάλλουν τελικά;
Έχουμε δώσει κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς να συνεργαστούν με το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε. Όλοι μπορούν να συνεργαστούν με τις δομές του ΕΣΥ, όμως πρόκειται για νέο μέτρο και αναμένουμε τη μέγιστη ανταπόκριση από τους γιατρούς. Ο στόχος είναι να ανταποκριθούμε άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει στη δεδομένη χρονική στιγμή.