Η λειτουργία από την προσεχή Δευτέρα του λιανεμπορίου αποτελεί στην ουσία διέξοδο τόσο για την αγορά όσο και τους πολίτες. Όμως, μην σπαταλήσουμε αυτήν την ευκαιρία. Θα είναι πραγματικά κρίμα να μην τηρήσουμε όσα προβλέπονται με βάση το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς που σχεδιάσαμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο εισηγηθήκαμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και οι γιατροί το απεδέχθησαν.
Εμείς θέλουμε όχι μόνο να μην ξανακλείσει από εδώ και εμπρός το λιανεμπόριο αλλά προϊόντος του χρόνου, του εμβολιασμού και των self tests, να χαλαρώνουν τα μέτρα και να επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Εάν, όμως, δεν τηρηθούν όσα σχεδιάσαμε -αυτό είναι θέμα συλλογικής πειθαρχίας κι όχι αστυνόμευσης, δεν μπορείς να αστυνομεύεις 11 εκατομμύρια ανθρώπους- κι έχουμε μια πολύ μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων, εάν δηλαδή κάνουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα, τότε δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες αποφάσεις. Θα είναι πραγματικά κρίμα.
Όσον αφορά στο αντεπιχείρημα που ακούγεται ότι το λιανεμπόριο ανοίγει ενώ η πανδημία δεν είναι σε ύφεση, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η δημόσια υγεία ήταν, είναι και θα είναι το πρώτο μας μέλημα. Άρα, τέτοιο ζήτημα ούτε τέθηκε ούτε τίθεται.
Τίθενται, όμως, στην εξίσωση που έχουμε μπροστά μας
- πέραν της πανδημίας, η οποία πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα το σύνολο της Ευρώπης και όχι μόνο τη χώρα μας,
- η φυσική κόπωση των πολιτών
- και η πραγματική κόπωση των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν χωρίς πελάτες για πάντα.
Οι ανθρώπινες κοινωνίες καλούνται, συνεπώς, να ισορροπήσουν πάνω στις ανάγκες τους. Όλες. Και τις οικονομικές και τις ψυχολογικές. Γι’ αυτό αν και φαίνεται ότι για άλλη μια φορά αυτούς τους μήνες της κρίσης τίθεται και πάλι το δίλημμα «υγεία ή οικονομία;», στην πραγματικότητα το δίλημμα τώρα επαναδιατυπώνεται: «κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή με επιπλέον μέτρα στα τελευταία μέτρα της διαδρομής ή τα τινάζουμε όλα στον αέρα;»
Παρά την κούραση και την τρομερή ψυχολογική πίεση που αναπόφευκτα αισθανόμαστε, είναι σώφρον να αναλογιστούμε: οι εμβολιασμοί τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και όπως ξέρουμε πια από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν το ποσοστό εμβολιασμένων υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο, ο ιός πέφτει απότομα.
Άρα, η απάντηση στο δίλημμα είναι: Κερδίζουμε την ανθρώπινη ζωή. Περνάμε τον κάβο όλοι μαζί.
* Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων