Του Κώστα Μήλα*
Η νίκη του Donald Trump στις εκλογές των ΗΠΑ σίγουρα έπιασε στον ύπνο τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Γιατί όμως; Ο Trump μάλλον δεν είναι ο πρώτος, αλλά ούτε και ο τελευταίος, «λαϊκιστής» που αναλαμβάνει κυβερνητική εξουσία. Σίγουρα αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ο οποίος πριν από την νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (αλλά και τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο της δικής του διακυβέρνησης) έδωσε ρεσιτάλ» λαϊκισμού.
Σε κάθε περίπτωση, το «δισκοπότηρο» της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μάλλον απομακρύνεται και πάλι αφού ο Trump έχει δηλώσει το 2015 ότι θα αφήσει την διαχείρηση του όλου θέματος στους Γερμανούς.
Παρά ταύτα, εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να αποκομίσει κάτι «θετικό» από την περίπτωση Trump, είναι οι δηλώσεις του για μεγάλη μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων (στην Αμερική) από το 35% στο 15%.
Αυτή τη στιγμή, ο συντελεστής φορολογίας στις ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 29% σε σχέση με το 24,39% που είναι ο μέσος όρος σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ (βλέπετε Γράφημα). Σημειώνω, επίσης από το Γράφημα, ότι στην Ελλάδα αλλάζουμε το καθεστώς φορολογίας πολύ συχνότερα σε σχέση με τον ΟΟΣΑ κάτι το οποίο σίγουρα αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις!
Γράφημα: Φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων σε Ελλάδα και ΟΟΣΑ, 1995-2016
Πηγή: ΟΟΣΑ
Οικονομετρικές μελέτες της ελληνικής οικονομίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εξομείωση του ελληνικού φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων με τον αντίστοιχο του ΟΟΣΑ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ (από το 9,5% του ΑΕΠ σήμερα στο 10,5% του ΑΕΠ).
Οι αναγνώστες αντιλαμβάνονται ότι η βελτίωση των επενδύσεων από μια τέτοια πολιτική είναι εξαιρετικά μικρή. Και τούτο διότι η επιτάχυνση των επενδύσεων θα προκληθεί κατά βάση από την βελτίωση του επενδυτικού/πολιτικού ρίσκου (βλέπε spread) η επίδραση του οποίου στις ελληνικές επενδύσεις είναι πολλαπλασίως μεγαλύτερη από εκείνη του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις.
Ο Trump, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, δεν είχε ανάγκη να μιλήσει για το αμερικανικό spread. Ίσως γνώριζε (και γνωρίζει) ως επιχειρηματίας ότι ο «λαϊκισμός» μάλλον θα μετατραπεί σε ρεαλισμό καλούμενος να αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής οικονομίας...
* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.