Ε, όχι να μιλάει και ο Σύριζα για τις τράπεζες!

Αν δεν ήταν σοβαρά τα πράγματα, θα μπορούσαμε να διασκεδάζουμε με τις ώρες, διαβάζοντας την κοινή δήλωση της τομεάρχη Οικονομικών του Σύριζα Έφης Αχτσιόγλου και του υπεύθυνου Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αλέκου Φλαμπουράρη, σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, που γίνεται στα πλαίσια της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας.

Απουσιάζουν από τις δηλώσεις αυτές τα ονόματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Δραγασάκη, ώστε το δούλεμα να αποκτήσει επικές διαστάσεις. Και εντάξει η Έφη Αχτσιόγλου, τότε ήταν σε άλλο κυβερνητικό πόστο και ίσως να μην θυμάται, το τι έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015. Οι άλλοι τρεις όμως είχαν πρωτοστατήσει στην πλήρη διάλυση του τραπεζικού συστήματος, έχοντας ακολουθήσει με θρησκευτική ευλάβεια τις ευφάνταστες και καταστροφικές αλχημείες Βαρουφάκη μέχρι τον Ιούλιο του 2015, αυτοσχεδιάζοντας ακολούθως, με τον δικό τους ιδεοληπτικό και εμμονικό τρόπο, μέχρι το τέλος του 2015.

Έτσι η τομεάρχης οικονομικών του Σύριζα αφού έκανε ένα εξυπνακίστικο και θλιβερό tweet: «Χανιά 1000% αύξηση ιϊκού φορτίου, Ηράκλειο 683%, Ρέθυμνο 136%, Αγ. Νικόλαος 695% και στην Κρήτη οι πορείες φταίνε;», προσπαθώντας να κινητοποιήσει τις ορδές των trolls της Κουμουνδούρου, δήλωσε μαζί με το υπεύθυνο του χρηματοπιστωτικού τομέα, ότι «η ΝΔ είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες για τη μη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο θίγεται καίρια από το εξελισσόμενο σχέδιο επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς. Κι ότι η κυβέρνηση και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι απολύτως υπεύθυνες για τη μεθόδευση απαξίωσης των μετοχών του Δημοσίου και των μικρομετόχων της τράπεζας.»

Και εδώ, ισχύει ο τίτλος της ταινίας «Κοίτα Ποιος Μιλάει», παραγωγής 1989 με πρωταγωνιστές τον Τζον Τραβόλτα, την Κίρστι Άλει και τον Τζορτζ Σίγκαλ. Μιλούν για «μεθόδευση απαξίωσης των μετοχών του Δημοσίου και των μικρομετόχων της τράπεζα» οι ίδιοι άνθρωποι που το 2015 συνειδητά οδήγησαν τις τράπεζες στο χάος μέσω των capital controls. Ακολούθως δε, δεν έκαναν πλήρη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, προκαλώντας συρρίκνωση της μετοχικής συμμετοχής τόσο στους ιδιώτες μικρομετόχους, όσο και στο Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ.

Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει, για να φανεί ότι άλλο πράγμα είναι να πουλάς επαναστατικό χιούμορ στο Twitter και άλλο να αναφέρεσαι σε σοβαρά ζητήματα που κρίνουν το μέλλον της οικονομίας και της χώρας. Διότι το μέλλον των τραπεζών αφορά το ίδιο το μέλλον της χώρας.

Τι είχε γίνει επί διακυβέρνησης Σύριζα – Ανεξάρτητων Ελλήνων; Η ολοκλήρωση της τρίτης τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης είχε οδηγήσει στην αποδυνάμωση των παλαιών μετόχων και μεταξύ αυτών και του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατείχε σημαντικά πακέτα μετοχών των τραπεζών.

Έτσι στο τέλος του 2015, η συμμετοχή του ΤΧΣ είχε περιοριστεί:

στην Eurobank από το 35% στο 2,7%,

στην Alpha Βank από το 66% στο 11%,

στην Εθνική Τράπεζα από το 57,2% στο 35% και

στην Τράπεζα Πειραιώς από το 66,9% στο 26,4%.

Κατ’ αναλογία, είχε υποχωρήσει και η μετοχική συμμετοχή των μικρών ιδιωτών επενδυτών. Διότι η διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό απαιτούσε σειρά ενεργειών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενημέρωση και η προστασία των μικροεπενδυτών, με την έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου, την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κ.ά. που απαιτούσαν πρόσθετο χρόνο. Επειδή όμως η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είχε οδηγήσει τις τράπεζες στα πρόθυρα του γκρεμού, ο χρόνος αποτελούσε πολυτέλεια, με αποτέλεσμα οι μικροεπενδυτές να μείνουν εκτός νυμφώνος.

Δηλαδή επί κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμμένου, είχε γίνει αποκρατικοποίηση των τραπεζών, με την πλειοψηφία των μετοχών να μεταβιβάζονται σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές. Επομένως, το να προσπαθεί σήμερα ο Σύριζα να σηκώσει το λάβαρο της αντιτραπεζικής του πολιτικής μόνο γέλιο προκαλεί σε όσους αντιλαμβάνονται δυο τρία πράγματα.