Είναι γνωστό, κύριε Πρόεδρε, ότι σας αρέσουν οι αξιολογήσεις. Εμένα μου αρέσουν από επαγγελματική διαστροφή τα καλά ρεπορτάζ. Και πρέπει να πω ότι το ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» για την κρίση των υπουργών ήταν βούτυρο στο ψωμί όλων όσοι θα ήθελαν να πάρουν τροφή για σκέψη γι'' αυτό το Σαββατοκύριακο. Κυρίως για όσους από τους υπουργούς σας διάβασαν το πραγματικά εξαιρετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας. Διότι με τις τόσες τηλεοπτικές εμφανίσεις ορισμένων, είναι πιθανόν και να τους ξέφυγε…
Κατ'' αρχάς, συμφωνώ με τις παρατηρήσεις αρκετών φίλων, μεταξύ των οποίων και του δικού μας του ρεπόρτερ του Γιάννη Τρουπή, ότι δύσκολα θα πάτε άμεσα σε ανασχηματισμό. Αν και σε όλους αυτούς λέω ότι «ο Κυριάκος είναι ικανός να κάνει τα πάντα, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η κυβέρνησή του». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απειλή του ανασχηματισμού λειτουργεί. Κάνει τη δουλειά της. Το ερώτημα είναι για πόσο χρόνο.
Κατά δεύτερον, τα στοιχεία του ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, επειδή πρόκειται για ρεπορτάζ και όχι για έκθεση ιδεών. Δεν έχει σχέση με το τι πιστεύει ο εκδότης των «Παραπολιτικών» ή ποιους αγαπάει και ποιους μισεί, αλλά για το τι σκέπτεστε εκεί στο Μαξίμου. Αν η σκέψη είναι δική σας ή κάποιου συνεργάτη σας, αυτό είναι κάτι που το γνωρίζετε μόνο εσείς. Ενίοτε η εξουσία κάνει διαρροές, όταν θέλει να πετύχει έναν αντικειμενικό στόχο. Στην προκειμένη περίπτωση είναι φανερό ότι θέλετε να κινητοποιήσετε τους υπουργούς σας, να πάρετε απ' αυτούς ό,τι περισσότερο μπορείτε.
Θα ήταν λάθος να επαναπαυτείτε στις δάφνες σας. Η κυβέρνησή σας είχε μία καλή εκκίνηση και δείχνει να συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε όσα έχετε από την αρχή υποσχεθεί στους πολίτες. Και αυτό το αντιλαμβάνονται. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση είναι ακόμη αποδιοργανωμένη. Σαν τον μποξέρ που μόλις έχει βγει νοκ άουτ και προσπαθεί να καταλάβει πού ακριβώς βρίσκεται. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να αφήσετε τα πράγματα να εξελιχθούν όπως είναι. Ξέρετε, όμως, ότι η κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ότι ακόμη κι αν τρέχετε μόνοι σας στο γήπεδο, πρέπει να κάνετε σαν να έχετε δίπλα σας άλλους επτά αθλητές έτοιμους να κάνουν παγκόσμιο ρεκόρ.
Η κυβέρνησή σας πάει καλά, αλλά όχι και όλοι οι υπουργοί σας. Αυτό είναι λογικό. Το παράλογο θα ήταν να περιμένατε ότι θα σηκώνονται όλοι στις 5 το πρωί και θα βρίσκονται στο γραφείο τους στις 7.30, αφού έχουν κάνει νωρίτερα την πρωινή τους γυμναστική και έχουν φάει ένα πρωινό πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αν ψάχνετε δε και κάποιον υπουργό που να βάζει ταυτόχρονα την υπογραφή του σε δύσκολες υποθέσεις, τότε ο αριθμός των υποψήφιων πρωταθλητών μειώνεται αισθητά.
Ωστόσο, στη δική σας κυβέρνηση φαίνεται να υπάρχουν υπουργεία που εργάζονται! Πράγμα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Στο υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά και δεν μπορεί κανείς να πει ότι έπεσαν τα έσοδα ως μάννα εξ ουρανού. Στο Εσωτερικών, επίσης, τους βάλατε μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Σε γενικές γραμμές τα πήγαν καλά. Στο Μεταφορών προσπαθούν, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για να κρατηθεί ζωντανός ο κατασκευαστικός κλάδος. Στην ενέργεια έχουν γίνει κινήσεις, αν και πολλές φορές οι δηλώσεις ήσαν περισσότερες από τις πράξεις. Στο Ανάπτυξης προσπάθησαν πολύ με το Ελληνικό και όχι μόνο.
Να είμαστε δίκαιοι! Η κυβέρνηση δουλεύει. Πολύ καλύτερα από άλλες κυβερνήσεις Φυσικά και υπάρχουν στραβά, παραλείψεις και λάθη. Ούτε και όλοι οι υπουργοί αποδίδουν το ίδιο. Υπάρχουν υπουργοί που τρέχουν με χίλια και άλλοι που δεν έχουν ακουμπήσει ακόμη το στυλό. Αλλά όλα αυτά είναι μέσα στη ζωή. Εκείνο που έχει σημασία είναι όλα τα στραβά να επισημαίνονται και το πλοίο να διορθώνει κάθε φορά την πορεία του.
Από την άλλη πλευρά, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ένας πρωθυπουργός να μην μπορεί να στείλει ανά πάσα στιγμή στο σπίτι του έναν υπουργό από τον οποίον δεν είναι ικανοποιημένος από το έργο του. Υπάρχει η λογική του ανασχηματισμού ως μέσου ανανέωσης της εικόνας μιας κυβέρνησης που φθείρεται από τον χρόνο. Κι έτσι οι πρωθυπουργοί συνηθίζουν να αλλάζουν τους υπουργούς τους στον πρώτο ανασχηματισμό. Αυτή είναι μία τακτική. Η άλλη τακτική θα ήταν να τους αλλάζετε, όταν διαπιστώνετε ότι δεν μπορούν. Κάποιος μπορεί να είναι καλός βουλευτής. Δεν είναι απαραίτητο να είναι και καλός υπουργός. Ή μπορεί να είναι καλός ακαδημαϊκός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει και για πολιτικός. Ποιο το όφελος, λοιπόν, να διατηρείτε έναν ανίκανο υπουργό στη θέση του; Το αντίθετο! Μία… αναδόμηση θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς όλους. Και προς το εσωτερικό της κυβέρνησής σας και προς την κοινωνία: Δουλειά - δουλειά - δουλειά…
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...
Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.