Καρπενήσι Ιούνιος 2021, κεντρική πλατεία. Μόλις έχει λήξει το πρώτο σκληρό lockdown. Οι ντόπιοι κοιτούν αποσβολωμένοι, καμιά 30αριά μέλη αριστερών συλλογικοτήτων, που διαδηλώνουν ενάντια στις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα, απαιτώντας «ελεύθερα αγέρωχα βουνά». Στην πόλη δεν έχει πατήσει ξένος επί μήνες. Οι 30 σύντροφοι είναι ένα μικρό μπλοκ, από τους 200 «αγωνιστές» που καλέστηκαν από την «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα» και έφτασαν «οργανωμένα» για τον «οργανωμένο» αγώνα τους.
Μέλη συλλογικοτήτων από κάθε περιοχή της χώρας, πορεύονται σαν αντάρτικο σώμα στη ράχη του βουνού. Το πανό στην προμετωπίδα της πορείας γράφει: «Λεηλατούν τα Άγραφα για τα κέρδη των μονοπωλίων. Απαιτούμε φτηνό ρεύμα για τον λαό».
Το πάθος για την ελευθερία των παρθένων βουνών, και το μίσος για τις ανεμογεννήτριες, ήταν ανεξάντλητο και δυσεξήγητο. Βλέπαμε τις συλλογικότητες να εκδράμουν οργανωμένα στις βουνοκορφές και πιστεύαμε ότι ήταν ιδεοληπτικοί, κολλημένοι και στρατευμένοι.
Τώρα μπορούμε να το πούμε ελεύθερα. Μας έπιασαν στον ύπνο σαν τις μωρές παρθένες. Δεν ήταν το πάθος αυτό που κινητοποιούσε τα αριστερά και οικολογικά αντάρτικα εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ήταν το τερατώδες σχέδιο πως θα μείνει η Ελλάδα και η Ευρώπη όμηροι της εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας.
Τα ρούβλια που έπεσαν στις δυτικές κοινωνίες και παρήγαγαν τόνους αντιδυτικής και αντιευρωπαϊκής προπαγάνδας χρηματοδότησαν και οργανώσεις που έκαναν κανονικό πόλεμο στις ΑΠΕ αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης όπως το ΒΒC, η Daily Mail.
Εξηγούν πως την τελευταία δεκαετία φούντωσε αυτός ο ακτιβισμός. Η Daily Mail παραθέτει μια δήλωση του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν λέει κατά την ομιλία του στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2014: «Συνάντησα συμμάχους που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η Ρωσία, ως μέρος των εξελιγμένων επιχειρήσεων πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, συμμετείχε ενεργά με τις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις – περιβαλλοντικές οργανώσεις που εργάζονται κατά του σχιστολιθικού αερίου – ώστε να διατηρήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το εισαγόμενο ρωσικό αέριο».
Η «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα» που είχε δημιουργηθεί μετά από «πρωτοβουλία, συλλογικοτήτων, πολιτικών χώρων και κατοίκων» μας προέτρεπε να διαλέξουμε πλευρά!
«Θα αφήσουμε μια ολόκληρη ζωογόνα παρθένα περιοχή και τα αγαθά που προσφέρει να καταστραφούν; Θα αφήσουμε να γίνουν έργα “αρπαχτές”, με ανεπαρκείς περιβαλλοντικές μελέτες ώστε να πάρουν τις επιδοτήσεις τα αρπαχτικά και να φύγουν με μισοτελειωμένα έργα; Θα αφήσουμε να γίνουν τα βουνά μας σκουπιδότοπος παρατημένων ανεμογεννητριών; Θα αφήσουμε να μετατρέψουν τα ποτάμια και τα ρέματα σε κανάλια ελεγχόμενης ροής, σε βαλτότοπους και ξεραμένες κοίτες με ότι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα και την παροχή νερού; Και όλα αυτά προς όφελος ποιανού; Για να βγάζουν κέρδος οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που λυμαίνονται την ενέργεια και το περιβάλλον, για να είναι η ενέργεια στα χέρια λίγων και προσανατολισμένη στο κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών κοινωνικών αναγκών με περιβαλλοντική και οικολογική ισορροπία»…
Ότι όλοι αυτοί έσυραν τη χώρα στη λάθος πλευρά το ξέρουμε. Αν αυτό έγινε «δωρεάν» πιθανόν δεν θα το μάθουμε. Αλλά ποιος φταίει που ο λαός σήμερα δεν έχει φθηνό ρεύμα μην το κρατάμε μυστικό.