Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Ατμοσφαιρική ρύπανση πολύ μεγαλύτερη από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων προκαλεί το τζάκι, επισημαίνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με αφορμή την αυξημένη χρήση τους τις ημέρες αυτές που το κρύο σαρώνει τη χώρα.
Καθώς διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο, πολλοί χρησιμοποιούν το τζάκι για να ζεσταθούν, είτε γιατί απολαμβάνουν έτσι μία αίσθηση θαλπωρής, δίνοντας μία νότα γραφικότητας, είτε γιατί αυτή η επιλογή θέρμανσης είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα.
Σε μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, σημειώνει πως "τίποτα από τα δύο δεν ισχύει! " και εξηγεί ότι η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm.
Τα στοιχεία αυτά, διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.
Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε.
Το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως. Η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σ΄ αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών.
Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ? αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
"Ανεξάρτητα από το τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας", σημειώνει ο κ. Φιλόπουλος.
Τονίζει μάλιστα, ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα. Η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή.
"Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε.
Αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου.
Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σ΄ αυτή την αίσθηση. Απλά πρέπει να την εκλάβετε, ως αυτό που πραγματικά είναι: Ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εφιστώντας την προσοχή του πληθυσμού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κάλεσε τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα τζάκια τους, λέγοντας:
"Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων. Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού (π.χ. καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι) αλλά και όλων των συμπολιτών σας.
Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνετε τη θέρμανση του σπιτιού σας (σε σχέση με το καλοριφέρ), η αγορά των ξύλων δεν είναι και τόσο φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη πενιχρή οικονομία που επιτυγχάνετε από την καύση ξύλων.
Ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες εντυπώσεις να μας βλάπτουν.
Ας μη γίνετε εσείς αιτία κακού για τον εαυτό σας και για τους άλλους".