Την 1η Σεπτεμβρίου με άρθρο της στη LIFO η δημοσιογράφος Βασιλική Σιούτη παρέθεσε σχολαστικά και με χρονολογική σειρά ό,τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για όσα συνέβησαν με τους 38 πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί από τον Ιούλιο σε αμμονησίδα του ποταμού Έβρου. Από το ρεπορτάζ αυτό προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για την ύπαρξη νεκρού προσφυγόπουλου τα οποία πρέπει να απαντηθούν.
Όπως σημειώναμε κι εμείς στις 19 Αυγούστου το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να στήνει σκηνικά έντασης με την Ελλάδα, άλλοτε αποτρέποντας τη διάσωσή τους και άλλοτε προκαλώντας την να προχωρήσει σε αυτή για να εγείρει μετά ζήτημα παραβίασης των συνόρων, πρέπει να κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς τους δημοκρατικούς πολίτες που θεωρούν τις αρχές του Κράτους Δικαίου αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής τους ταυτότητας.
Πιο πολύ προσεκτική και προετοιμασμένη όμως πρέπει να είναι η κυβέρνηση η οποία ενώ ξέρει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα δεν έχει προετοιμάσει μηχανισμούς έγκυρης και επίσημης ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν εκεί με αποτέλεσμα να αφήνει το πεδίο ελεύθερο στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα κάθε είδους.
Το επεισόδιο στην αμμονησίδα είναι χαρακτηριστικό της αδυναμίας σε αυτό το επίπεδο. Από σχολιαστές που είχαν υπηρετήσει τη θητεία τους στον Έβρο μάθαμε γιατί οι νησίδες αυτές δεν εμφανίζονται στο χάρτη.
Την ίδια στιγμή, ενώ ο Έβρος διαφημίζεται ως απαραβίαστο «φρούριο» οι αρχές αλληλοδιαψεύδονταν δίνοντας στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Όσο για τα περί κτηματολογίου; Ας τα αφήσουμε καλύτερα.
Αν κάτι γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η Τουρκία θα εντείνει τις προκλήσεις στα σύνορα χρησιμοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες για να δοκιμάσει τις δημοκρατικές αντοχές της κυβέρνησης και πάνω απ'όλα της ελληνικής κοινής γνώμης. Η Τουρκία είναι ένα παραβατικό, αντιδημοκρατικό κράτος που δεν διστάζει να παραβιάσει θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα σε βάρος των ίδιων της των πολιτών, πόσο μάλλον των ξένων γι αυτό και εφαρμόζει τη στρατηγική της πρόκλησης σε κάθε επίπεδο.
Ξέρουμε λοιπόν τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες.
Γι αυτό και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία το επικοινωνιακό χάος που επικράτησε στον Έβρο τον Δεκαπενταύγουστο να επαναληφθεί.
Η κυβέρνηση οφείλει να οργανώσει μια ομάδα επικοινωνιακής διαχείρισης που θα ενημερώνει γρήγορα και με ειλικρίνεια τον εγχώριο και τον Διεθνή Τύπο χωρίς να αφήνει περιθώρια για παραπληροφόρηση.
Η επικοινωνιακή διαχείριση όσων συμβαίνουν στα σύνορα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν πρέπει να αφεθεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης.
Η ανάγκη για ενημέρωση υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες της περιφρούρησης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Τουλάχιστον γι εμάς αυτό είναι δευτερεύον.
Το σημαντικό είναι να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη των δημοκρατών Ελλήνων στις αρχές και τους θεσμούς και να μην δημιουργείται κάθε τόσο εμφυλιοπολεμικό κλίμα.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα η επικοινωνιακή διαχείριση όσων συμβαίνουν στα σύνορα. Η κυβέρνηση πρέπει να οργανωθεί.