Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Σε λιγότερο από 24 μήνες από την προηγούμενη ατελέσφορη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της. Όπως διαπιστώνουμε, προκρίθηκε τελικά, η άμεση πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αντί για την είσοδο της στο Χρηματιστήριο, λόγω των αναγκών ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας.
Σήμερα τα οικονομικά δεδομένα της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι αισθητά βελτιωμένα από τα αντίστοιχα του 2018, με την κερδοφορία αυξημένη, αλλά και την καθαρή θέση στο 1,1 δισ. ευρώ έναντι των 800 εκατ. ευρώ που ήταν κατά την διάρκεια του προηγούμενου διαγωνισμού. Με βάση τα αποτελέσματα του εννεάμηνου του 2019, η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε κέρδη προ φόρων 59 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών που προσέγγισε τα 580 εκατ. ευρώ.
Είναι αμφίβολο όμως, αν οι προσφορές υπερβούν τα αντίστοιχα μεγέθη του προηγούμενου αποτυχημένου διαγωνισμού. Τότε στην τελική φάση, ο κινεζικός όμιλος Gongbao είχε προσφέρει 676 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας Calamos – EXIN ανερχόταν στα 718 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την εξαγορά του 80% των μετοχών της εταιρείας, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Το 2018 ο διαγωνισμός για την Εθνική Ασφαλιστική, είχε κινεζικό άρωμα, καθώς οι τρεις από τους τέσσερις διεκδικητές ήταν κινεζικοί όμιλοι. Ο όμιλος Fosun, γνωστός από την συμμετοχή του στην Folli Follie και μέχρι πρότινος στην κοινοπραξία για το project του Ελληνικού. Δεύτερος ήταν ο όμιλος Gongbao στον οποίο συμμετείχε η Shanghai Gongbao Business Consulting Co και η Rongfeng Holding Group. Τρίτος ήταν ο όμιλος Wintime η οποία συνεργαζόταν με την κρατική αναπτυξιακή εταιρεία Zhongguancun Development Group (ZDG).
Ο τέταρτος διεκδικητής, που ήταν η κοινοπραξία της αμερικανικής εταιρείας Calamos Investments και της ολλανδικής EXIN Partners, είχε την πλήρη υποστήριξη τoυ υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος. Η Calamos Investments υπόσχονταν μεγάλες επενδυτικές ροές προς την Ελλάδα, η δε EXIN Partners,Β είχε ήδη συμμετοχές στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, μέσω της AIG Hellas. Όμως στην τελική φάση, η κοινοπραξία δεν κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό, διότι στην πορεία ενέσκυψαν προβλήματα φερεγγυότητας.
Στον πρόσφατο διαγωνισμό εμφανίστηκαν και πάλι αρκετοί ενδιαφερόμενοι. Η αμερικανικών συμφερόντων CVC Capital Partners, η κινεζική Fosun, καθώς και τρία επενδυτικά funds, το I3CP, το Centerbidge και το Lone Star.
H CVC Capital Partners, έχει ήδη συμμετοχές σε ασφαλιστικές εταιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Γαλλία. Ταυτόχρονα μέσω της θυγατρικής της Hellenic Healthcare Group, έχει προβεί σε σημαντικές εξαγορές στον χώρο των εγχώριων ιδιωτικών κλινικών, έχοντας εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της το Υγεία, το Metropolitan και το ΙΑΣΩ General. Επομένως η CVC προσδοκά να ξεδιπλώσει νέες συνέργειες στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και των παροχών υπηρεσιών στον χώρο της υγείας.
Ο όμιλος Fosun, διατηρεί σημαντική παγκόσμια έκθεση στον χώρο της ασφαλίσεων μέσω μιας διεθνούς πλατφόρμας πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων. Έχει δε, φυσική παρουσία στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Πορτογαλία μέσω της Fidelidade, θυγατρικής εταιρείας της Fosun Insurance Portugal. Στην χώρα μας επανέρχεται για τέταρτη φορά, μετά την καταστροφή που υπέστη στην επένδυση της στην Folli Follie, μετά την αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής και μετά την αποχώρηση της από την κοινοπραξία του project του Ελληνικού.
Το I3CP είναι ένα fund ειδικού σκοπού, που συνδέεται με τον ιαπωνικό ασφαλιστικό κολοσσό Mitsui Sumitomo Insurance και με την Leadenhall Capital Partners, που ειδικεύεται σε επενδύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο.
Εντύπωση έχει προκαλέσει στην αγορά η μη συμμετοχή της Fairfax, η οποία έχει πραγματοποιήσει μια απολύτως επιτυχημένη είσοδο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μετά την εξαγορά της Eurolife ERB, εμφανιζόμενη μέχρι πρότινος ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Μένει να αποδειχθεί, αν η διαδικασία θα είναι επιτυχημένη και το τίμημα υψηλό, ώστε να βοηθηθεί η Εθνική Τράπεζα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της και της ανάπτυξης της. Μένει να αποδειχθεί αν θα δικαιωθεί και η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, για την απόρριψη της εναλλακτικής λύσης της επανεισόδου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.