Πέρασαν 6 χρόνια από την επιβολή των capital controls στο τραπεζικό σύστημα, που ήταν το αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής μιας ετερόκλητης ομάδας αδαών ανθρώπων που βρέθηκαν στην εξουσία. Μιας ομάδας που απολάμβανε τις επαναστατικές της ονειρώξεις και τις οραματικές ιδεοληψίες της. Μιας ομάδας, που όπως αποδείχτηκε, είχε σαν αρχηγό έναν άσχετο και σαν εγκέφαλο έναν οικονομικά επικίνδυνο.
Τώρα πια, που ο εφιάλτης έφυγε και η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο ανάκαμψης, είναι ως ένα σημείο ενδιαφέρον, να παρακολουθεί κανείς την πολιτική πορεία των δυο τραγικών πρωταγωνιστών. Μετά από 6 χρόνια, ο ένας αδυνατεί ακόμα και τώρα να συντάξει μια πρόταση επτά λέξεων στην αγγλική γλώσσα και ο άλλος αγωνίζεται ακόμα να μας πείσει για την ορθότητα των θεωριών του.
Μετά από 6 χρόνια, είναι πλέον ακίνδυνο για τη ζωή μας και διασκεδαστικό για τη διάθεση μας, να παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις του ΜέΡΑ25 και του αρχηγού του, Γιάνη Βαρουφάκη. Όχι για την ουσία ή το περιεχόμενο των ανακοινώσεων και των παρεμβάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά για τις λέξεις και τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται. Που έχουν ως σκοπό την υπερδιέγερση των αριστερών αντανακλαστικών των οπαδών του και την λογοπλαστική τέχνη, που ιντριγκάρει τη νεολαία.
Έτσι διαβάζουμε για «θεραπαινίδες ξεδιάντροπων αποικιοκρατών», για «χρεοδουλοπαροικία», για «αρπακτική παρασιτική ολιγαρχία», για «μοντέλα Πινοσέτ στη κοινωνική ασφάλιση», για «εργατική αυτοδιαχείριση» και άλλα. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το παράσταση του ΜέΡΑ25, αναφορά στο επιθυμητό Grexit, του οποίου «το κόστος είναι μικρότερο της χρεοδουλοπαροικίας εντός του ευρώ».
Θα μου πείτε, ότι δεν είναι άξιες λόγου οι περιθωριακές γραφικότητες και θα μπορούσα να συμφωνήσω. Και ναι, είναι αδιάφορη η προσέγγιση του Γιάννη Βαρουφάκη στους ιδεοληπτικά καθηλωμένους ημιπιτσιρικάδες που τον ακολουθούν. Είναι όμως επικίνδυνη, η προσέγγιση του ΜέΡΑ25 στους άγουρους «αντισυστημικούς» νέους, που εκστασιάζονται μέσα στην επαναστατική αφέλεια της ηλικίας τους, από τις «θεωρίες παιγνίων», τα παράλληλα ψηφιακά νομίσματα και τα λεγόμενα περί «μετακαπιταλισμού»
Έτσι με το που είδαμε να επαναφέρεται στην επικαιρότητα το tweet του Γιάνη Βαρουφάκη του 2019, που συσχέτιζε την πρόταση του, για ένα παράλληλο σύστημα ψηφιακών πληρωμών το 2015, με το ψηφιακό νόμισμα του Facebook, κρίναμε σκόπιμο να αναφερθούμε εκ νέου σε αυτό το θέμα.
Τι έγραφε στο tweet του ο Γιάνης Βαρουφάκης; «Όταν πρότεινα, από το 2014, δημόσιο παράλληλο σύστημα ψηφιακών πληρωμών βασισμένο στο blockchain, οι μνημονιακοί φωστήρες με λοιδώρησαν. Τώρα η Facebook, ετοιμάζει ένα τέτοιο σύστημα για να οικειοποιηθεί τα οφέλη εναντίον των πολλών. Μόνο το πρόγραμμα του ΜΕΡΑ25 δείχνει το δρόμο». Είναι όμως έτσι; Υπήρχε ίχνος πραγματικότητας σε αυτό το tweet;
Οι εξελίξεις σχετικά με το ψηφιακό νόμισμα της Facebook, από το 2019 μέχρι σήμερα, είναι πολλές. Αρκετά σημεία της αρχικής στρατηγικής έχουν αναθεωρηθεί. Οι συμμαχίες έχουν μεταβληθεί. Υπάρχουν προσθαφαιρέσεις στο επενδυτικό σχήμα. Οπότε θα απαντήσουμε με τα δεδομένα του 2019, όπως είχαμε κάνει και τότε, σε ερώτηση του Fact.
Αυτό λοιπόν που προετοίμαζε η Facebook από το 2016 και προετοιμάζει ακόμα εδώ και 5 χρόνια, μαζί με ισχυρότατους συμμάχους της, όπως είναι η eBay, η Mastercard, η Visa, η Spotify, η Paypal, η Uber και η Vodafone, o Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι θα το πετύχαινε με τη συνδρομή του ελληνικού δημοσίου και των φορολογικών αρχών. Υποστήριζε μάλιστα πως η μετάπτωση στο νέο σύστημα πληρωμών θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μια εβδομάδα. Το γεγονός, αυτό από μόνο του θα έπρεπε να τερματίζει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση πάνω στους ανακριβείς ισχυρισμούς του.
Το σχέδιο Βαρουφάκη ουδεμία σχέση έχει με ψηφιακό νόμισμα ή με κρυπτονόμισμα και φυσικά ουδεμία σχέση είχε με το blockchain. Ήταν απλά, είναι ένα υποχρεωτικό παράλληλο σύστημα συναλλαγών. Η πρόταση Βαρουφάκη του 2015, βασιζόταν στην αρχή ότι κάθε πολίτης διαθέτει έναν αριθμό ΑΦΜ που προσδιορίζει αμφιμονοσήμαντα την σχέση του με την Εφορία. Η πρόταση του, θα προσέφερε τη δυνατότητα σε κάθε ΑΦΜ να επικοινωνεί με οποιοδήποτε άλλο ΑΦΜ, επιβάλλοντας έτσι υποχρεωτικά τις συναλλαγές μέσω φορολογικών μητρώων, όχι μόνο μεταξύ του κράτους και των φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και των φυσικών προσώπων μεταξύ τους.
Οι υποχρεωτικές συναλλαγές του «νομίσματος Βαρουφάκη», θα αφορούσαν λογιστικές χρεοπιστώσεις που θα εκκαθαρίζονταν και θα ρυθμίζονταν από το TAXIS, που θα πιστοποιούσε την ακρίβεια των συναλλαγών. Έτσι το TAXIS θα υποκαθιστούσε τρόπον τινά το διατραπεζικό σύστημα, με άπειρους κινδύνους για ψηφιακές κλοπές. Αντίθετα, η πλατφόρμα Calibra που σύμφωνα με τον σχεδιασμό του 2019 θα υποστήριζε την χρήση του Libra μέσω των εφαρμογών Facebook, Messenger και WhatsApp, θα χρησιμοποιούσε ειδική κρυπτογραφική ψηφιακή τεχνολογία και τα Libra θα αποθηκεύονταν σε wallets των χρηστών, που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν και για συναλλαγές στις αποκεντρωμένες αγορές κρυπτονομισμάτων.
Το «νόμισμα Βαρουφάκη», δεν θα είχε τη δυνατότητα της άμεσης ανταλλαγής (εξαργύρωσης) σε ευρώ ή δολάριο. Αντιθέτως το Libra θα ήταν ένα stablecoin βασισμένο σε ένα καλάθι πραγματικών νομισματικών ισοτιμιών και θα ήταν άμεσα ανταλλάξιμο.
Τα συστήματα ψηφιακών συναλλαγών μέσω blockchain, εξ ορισμού προϋποθέτουν το απόρρητο των συναλλαγών και των συναλλασσόμενων, ενώ το σύστημα του Γιάννη Βαρουφάκη, είχε ως κεντρικό παίκτη τις ίδιες τις φορολογικές αρχές του κράτους, γεγονός που εκμηδένιζε την προστασία των συναλλασσόμενων.
Η ανακρίβεια των ισχυρισμών του αρχηγού του ΜέΡΑ25 είναι οφθαλμοφανέστατη. Όμως το tweet ήταν πολύ «πιασάρικο», στα πλαίσια της προώθησης του «καινοτόμου» και «αντισυστημικού» χαρακτήρα του πολιτικού αυτού εγχειρήματος. Είναι καθήκον μας, να ξεμπροστιάζουμε κάθε απόπειρα τσαρλατανισμού, που έχει να κάνει με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας. Αρκετά πληρώσαμε τις πολιτικές φιγούρες, που αναδύθηκαν στα τραπεζάκια των αυτοσχέδιων «συνταγματικών συνελεύσεων» του κινήματος των αγανακτισμένων της Πλατείας Συντάγματος. Ενός κινήματος πολιτών, που πάνω στην άγνοια και τη αφέλεια τους, κτίστηκαν πολιτικές καριέρες.