Τον φόβο του ότι ο κορονοιός θα μπορούσε να βρει ένα μόνιμο ζώο-ξενιστή στο περιβάλλον του ανθρώπου, δίνοντας μια νέα διάσταση στην εξάπλωση της πανδημίας, μεταφέρει μέσω του Liberal ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Σαγκάη και την απόφαση των κινεζικών αρχών να θανατώσουν κατοικίδια. «Δεν είναι επιστημονική φαντασία να αποκτήσει ο ιός μόνιμους ξενιστές σε άλλα ζώα», όπως λέει ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ.
Εκφράζει την ανησυχία ότι αν τυχόν ξεφύγει ο ιός στην Κίνα, τότε αυτό μπορεί να κοστίσει 1-2 εκατομμύρια νεκρούς μόνο στο πρώτο κύμα, χωρίς πλέον να μπορεί εύκολα να ελεγχθεί η κατάσταση, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει το καθεστώς των σκληρών lockdown μέχρι τέλους, όσο και αν αυτό κοστίσει.
Μιλά για τους περιορισμούς που βιώνουν οι πολίτες στην οικονομική καρδιά της Κίνας, για την σύγκρουση της παλιάς με τη Νέα Κίνα, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Σαγκάη, και εξηγεί γιατί οι πολίτες της δεν είναι διατεθειμένοι να κλειστούν στα σπίτια τους για εβδομάδες στον ίδιο βαθμό, με όσα βιώνουν οι κάτοικοι άλλων πόλεων της αχανούς χώρας.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στην Σαγκάη και η γενικότερη σιωπή της κινεζικής ηγεσίας για την έκταση του προβλήματος;
Με ανησυχεί πολύ η πορεία της επιδημίας στην Κίνα. Την έκταση του προβλήματος την βλέπουμε όλοι στους δέκτες μας. Τους περασμένους μήνες προσπάθησα να μιλήσω στα ΜΜΕ για την επερχόμενη φάση της επιδημίας στην Κίνα αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Για δυο χρόνια τώρα κανείς δεν ενδιαφερόταν για την Κίνα γιατί απλά ειχαν ξεριζώσει την επιδημία από τη χώρα τους. Σταμάτησαν και την Δέλτα τον περασμένο χρόνο όταν μεταφέρθηκε στην Κίνα και έκανε τοπικές μεταδόσεις. Αλλά η Όμικρον είναι δύσκολος αντίπαλος, γιατί μεταδιδεται αερογενως φοβερά ευκολότερα.
Δεν ξέρω πόσο λίγο η πολύ μιλάει η Κινεζική ηγεσία, αυτό που είναι προφανές είναι ότι δρα αποφασιστικά για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία όλων ανεξαιρέτως με τον καλύτερο τρόπο που ξέρουν. Τα έργα είναι καλύτερα από τα λόγια, και ιδιαίτερα από τα “είπα – ξείπα” και τα ημίμετρα πολλών δυτικών κυβερνησεων που διαιωνίζουν την επιδημία.
Σύμφωνα με στρατιωτική διαταγή, οι αρχές είχαν θέσει ως στόχο, μέχρι χθες, να υπάρχουν μηδέν κρούσματα στην Σανγκάη. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;
Άλλο οι στόχοι και οι διαταγές και άλλο η πραγματικότητα της Ομικρον2, που είπαμε ότι είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος και αλλάζει προς το χειρότερο την ώρα της μάχης. Η κεντρική κυβέρνηση που έκανε επέμβαση για γενικό λοκνταουν στην Σαγκαη είναι αποφασισμένη να επιδιώξει το απόλυτο σταματημα της επιδημίας, και μακάρι να το πετύχει για το καλό όλης της ανθρωποτητας.
Είναι πιθανό να έχει βρεθεί κάποια καινούρια μετάλλαξη του ιού, και αυτό να εξηγεί την άκαμπτη στάση των κινεζικών αρχών, την επιμονή τους δηλαδή στο σκληρό lockdown;
Δεν χρειάζεται τίποτα χειρότερο από το στέλεχος Όμικρον 2 για να δικαιολογήσει την άκαμπτη στάση των κινεζικών αρχών. Το μέρος με τις περισσοτέρους θανάτους στον κόσμο, (όλους από επιδημία Ο2 που επεκτάθηκε σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος) ήταν πρόσφατα το Χονγκ Κονγκ. Αυτό πήρε τη θλιβερή πρωτιά παγκοσμια από την Ελλάδα, με περίπου 7,000 θανάτους τον Μάρτιο. Οι Κινέζοι ηγέτες βλεπουν τι έγινε στο Χονγκ Κογκ από τη μια μέρα στην άλλη και υπολογίζουν ότι αν επεκταθεί το Ο2 στην Κίνα θα έχουν 1-2 εκατομμύρια νεκρους τουλαχιστον, και φυσικά πολλους περισσοτερους ασθενεις με καταστροφή των υποδομων υγειας και των νοσοκομείων. Αυτό θελουν να προλαβουν και εύχομαι ολοψυχα να μπορεσουν.
Το πρώτο πραγμα που ακουσα πάντως μολις η Κινα ξαναμπήκε στις ειδησεις ηταν αυτή η καινούρια «θεωρια» ότι κατι καινούριο κακο συμβαινει στην Κίνα για να εφαρμοζουν σκληρό λοκνταουν. Δεν καταλαβαίνουμε απολυτως τις πολιτιστικες διαφορές και θα πρεπει να είμαστε συγκρατημενοι στο να κρίνουμε την Κινα με τα δικά μας μετρα και να μην προσπαθούμε να βρουμε παντου δόλο. Η Κινεζική κεντρικη ηγεσια εχει παράδοση χιλιετιων και οι πολίτες είναι συνηθισμενοι να πειθαρχούν. Αυτός είναι ο κυριος λόγος που πετυχαν πριν δυο χρόνια και ελπιζουμε να τα καταφέρουν και τωρα.
Τις τελευταίες πάντως εβδομάδες έχουμε δει αρκετές θανατώσεις ζώων στην Σαγκάη. Είναι πιθανό, τα ζώα να δρουν ως «δεξαμενή» του κορονοϊού ή κάποιας νέας του παραλλαγής;
Αυτός είναι από τους μεγαλύτερους φοβους μου για πολύ καιρό τωρα, δηλαδη ότι ο ιός θα βρει ένα μόνιμο ζωο-ξενιστη στο περιβαλλον του ανθρώπου. Αυτό θα χειροτερέψει πολύ τις παγκοσμιες προοπτικές για σταματημα της πανδημίας. Ήδη ξερουμε ότι ο ιός μολυνει και μεταδιδεται από μινγκ, ελαφια, τρωκτικα, γατες, σκύλους και γουρουνια. Δεν είναι λοιπόν επιστημονικη φαντασια να αποκτήσει ο ιος μονιμους ξενιστές σε αλλα ζωα. Να θυμίσω επισης στους κατηγορους της Κίνας οτι οι Δανοι αλλά και οι Ελληνες σκότωσαν χιλιαδες μινκ προσφατα για να σταματήσουν την επιδημια. Εκατόμβες ζωων για να σταματήσουν οι επιδημιες εχουν γίνει πολλες, και είναι δύσκολο να τις κατηγορησουμε. Σκεφτείτε την επιδημια των «τρελών αγελαδων» πριν χρονια όπου θανατωθηκαν και καηκαν χιλιάδες αγελαδες στην Ευρωπη.
Ποια η γνώμη σας για τα χαμηλά ποσοστά θανάτων που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές;
Η επιδημία είναι σε αρχικά στάδια και αρχίζει από τους νέους με μεγάλη κινητικότητα. Παίρνει πάνω από ένα μήνα να δούμε τους θανάτους πρώτον γιατί δεν μολύνονται στην αρχή πολλοί ηλικιωμένοι και ανεμβολίαστοι, και δεύτερον, ακόμη και οι βαριά νοσούντες δεν πεθαίνουν αμέσως.
Να σας θυμίσω ότι το περασμένο καλοκαίρι είχαμε στην Ελλάδα μεγάλη επιδημία Δελτα στα νησιά που απλώθηκε από τους νέους που τους σπρώξαμε με επιδόματα να πάνε για διακοπές. Τον πρώτο μήνα δεν υπήρχαν θάνατοι γιατί οι δεκαεξάρηδες ευτυχώς δεν πεθαίνουν από τον ιο στην τρομακτική πλειοψηφία τους, αλλα μολύνονται, νοσούν ελαφρα και μεταδίδουν, ακόμα και εμβολιασμένοι. Βγήκαν πολλοί και δυστυχως επίσημοι και δήλωσαν ότι δεν μας νοιάζει για τη Δέλτα γιατί δεν κανει βαριά ασθένεια και θανάτους. Πριν στεγνώσει το μελάνι των δηλώσεων άρχισαν οι θάνατοι που ταλάνισαν την Ελλάδα για όλο το χειμώνα και την έβαλαν στις χειρότερες θέσεις θανάτων παγκοσμια. Παρεμπιπτόντως, να πω ότι δηλώσεις επίσημων ότι δεν είχαμε επιδημία το καλοκαίρι άρα φέτος ειμαστε ασφαλείς, ότι η επιδημία τέλειωσε η τελειώνει, ότι ο ιός γίνεται ηπιότερος, ότι δεν χρειαζόμαστε προστασία και μέτρα, όλες αυτές οι επιπόλαιες δηλώσεις είναι απογοητευτικές και λάθος, και θα πληρωθούν από όλους μας. Με δεδομένο το παρόν επιδημικο κύμα που μπορεί να αναζωπυρωθεί το Πάσχα και με πάνω από 60 νεκρούς την ημέρα κατά μέσον ορο, είναι απογοητευτικό ότι η τουριστική σεζόν δεν ετοιμάζεται με περισσότερη προσοχή. Είναι απογοητευτικό ότι οι δομές που έχουν δημιουργηθεί θα υπολειτουργούν και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τεστ που θα μας δείξουν που βρισκόμαστε και αν κινδυνεύουμε από νέα στελέχη του ιού.
Στηρίζεται σε κάποια επιστημονική τεκμηρίωση, αυτή η πολιτική «μηδενικής ανοχής» που εφαρμόζει το καθεστώς Σι Τζιπινγκ; Χρειάζεται επιστημονικά η χρηση τόσο αυστηρών μέτρων;
Υπάρχει επιστημονικη τεκμηριωση για το αυστηρό λοκνταουν? Φυσικά. Οι Κινέζοι εξαλειψαν την επιδημια πριν δυο χρόνια και εμειναν ελευθεροι από κορωνοιο με ελάχιστες τοπικές μεταδοσεις εφαρμοζοντας παρομοια μέτρα. Ήταν περιοχες της Κινας που κάθισαν 78 μερες κλειδωμενοι, το είχα ονομασει «διπλοκαραντινα» τοτε (2Χ40). Να θυμίσω ότι δεν ειχαμε ούτε φαρμακα ουτε εμβολια εκείνη την εποχη, παρ ολ αυτά νίκησαν. Άρα ξέρουν τι κανουν. Οι δυτικοί παρατηρητες δεν πιστευαν στα μάτια τους όταν ειδαν τα αποτελέσματα αλλα ηταν αληθινα και κράτησαν δυο χρονια, μεχρι την ανάδυση των καινούριων, πολύ πιο επιθετικών στελεχών του ιου που δεν είναι κατασκεύασμα της Κινας, αλλα ολόκληρης της υπολοιπης ανθρωποτητας που απέτυχε να σταματησει την επιδημία όπως εκανε η Κίνα. Και αντί να μας κατηγορει η Κίνα, εχουμε το θρασος να τους κατηγορούμε και να τους κρίνουμε εμεις για τις προσπάθειες που κανουν τωρα.
Να δούμε τι εννοουμε με το «αυστηρά μετρα»: Αν αφεθει ελεύθερη η επιδημια στην Κίνα θα κοστισει 1-2 εκατομμύρια νεκρους στο πρωτο κύμα, και φυσικα πολλους χρόνια αναπηρους καθως και οικονομική υφεση και αναταραχη. Από την άλλη μεριά, το αυστηρο λοκνταουν που εφαρμόζουν δεν θα κοστισει παρά ελάχιστους θανάτους, καποια μικρα (όπως αποδείχτηκε) οικονομικα προβληματα και αύξηση των ψυχικων διαταραχων. Η επιδημία είναι πολεμος της κοινωνίας με τον ιο, όπου ο ιος προκαλει πολλά θυματα. Στην Ουκρανία βλεπουμε τα αποτελεσματα του πολέμου, καθως οι Ουκρανοι και οι Ρωσοι καλούνται να θυσιασουν τη ζωή τους και το κανουν. Στον αγωνα κατά της επιδημιας το περισσοτερο που ζηταει η Κινεζικη ηγεσια είναι να θυσιασετε 2-3 εβδομαδες από την ελευθερια σας σε ένα κεντρο μολυσμενων η να περασετε εσεις που ειστε στην τεραστια πλειοψηφια των μη μολυσμενων ενα μηνα κλεισμενοι στο διαμερισμα και να σας στελνουν τροφη και φαρμακα απ εξω. Δεν εγινε πρωτη φορα πετυχημενα αυτό, ουτε θα είναι η τελευταια. Στο Βιετναμ ολοκληρες συνοικιες εζησαν σε περιορισμο για πολύ καιρο. Το ιδιο και στην Κινα, αρκετες πολεις όπως η αρχαια πρωτευουσα Σιαν, εζησαν και ζουν προσφατα λοκνταουν.
Το μονο διαφορετικο με την περιπτωση της Σαγκαης είναι ότι σε αυτή τη μεγαπολη δραστηριοποιειται η οικονομικη ελιτ και πολλοι Κινεζοι απαιτουν περισσοτερες ατομικες ελευθεριες εχοντας ζησει η οντας σε επαφη με την δυση. Αλλα η Κεντρικη Κυβερνηση στο Πεκινο ακολουθωντας πρακτικη χιλιετιων δεν επιτρεπει στην χρηματοοικονομικη ελιτ να εχει αυτονομη πολιτική εκπροσωπηση και περιορίζει αυστηρά την επιρροή της.
Τελικά, έχουμε σαφή στοιχεία ώστε να απαντήσουμε στο ερώτημα «τι ακριβώς συμβαίνει στην Σαγκάη και σε άλλες κινεζικές πόλεις» ή όχι;
Φυσικα και εχουμε σαφη εικονα. Ουδεν κρυπτον την εποχη των κατασκοπικων δορυφορων. Την πρωτη περιοδο της επιδημιας τον Ιανουαριο το 2020 οι δυτικες υπηρεσιες μετραγαν ακομα και τα αυτοκινητα που πηγαινοερχονταν και σταθμευαν στα νοσοκομεια της Κινας για να εκτιμησουν την πορεια της επιδημιας. Υπαρχουν πολλες πηγες πληροφορησης στη σημερινη εποχη, και χιλιαδες θυματα δεν κρυβονται ευκολα. Αυτό δεν σημαινει ότι εμπιστευομαι απολυτα το τι λενε οι επισημες αρχες οπουδηποτε, προσπαθώ να το επιβεβαιωσω.
Αυτό που συμβαίνει στην Σαγκάη είναι η συγκρουση της Νεας Κινας με την παλια. Η Νέα Κινα είναι πλουσια και κοσμοπολιτικη και θελει ολοενα και περισσοτερα ατομικα προνομια και ελευθεριες, μαζι με την οικονομικη ανελιξη. Η Σαγκαη είναι η πρωτευουσα της Νεας Κινας και ερχεται σε ολοενα και μεγαλυτερη αντιθεση με την πολιτικη ηγεσια του Πεκινου. Οι πολιτες της Σαγκαης δεν είναι διατεθειμενοι να κλειστουν στα σπιτια τους για εβδομαδες, τουλαχιστον στον ιδιο βαθμο που οι πολιτες το εκαναν αδιαμαρτύρητα σε άλλες πολεις της Κινας. Υπαρχουν ηπιες διαμαρτυριες και ιδιαιτερα αυτοι που λενε ότι τα μετρα είναι δυσαναλογα αυστηρα για ένα ιο που είναι (κατ αυτους) ιασιμος. Το μεγεθος της πολης είναι επισης κατι το εντυπωσιακο και η πυκνοτητα του πληθυσμου κανει μερικα προβληματα δυσεπιλητα. Σκεφτειτε μονο ποσοι ψυχικα διαταραγμενοι υπαρχουν σε τοσο πληθυσμό. Μεσα σε τετοιες συνθηκες δεν λειτουργει παντα η λογικη, χρειαζεται επιβολη, γι αυτό το Κρατος συνοδευεται παντα από τη Βια, όπως ηξεραν οι Αρχαιοι.
Η δικη μου προβλεψη είναι ότι η κεντρικη κυβερνηση θα επιβαλλει το αυστηρο λοκνταουν μεχρι τελους ότι και αν κοστίσει. Σε μερικές εβδομαδες ακομα (δυο? τρεις?) η Σαγκάη θα απελευθερωθει και οι απώλειες σε ζωες θα είναι λίγες.
Η κεντρική κυβέρνηση δεν εχει προς το παρόν άλλη επιλογη εναντιον της Όμικρον. Αυτό το φθινόπωρο θα γινει η επανεκλογή του Σι στην προεδρεία του κομματος. Όποια αλλαγή πλεύσης, θα γίνει το φθινόπωρο μετα την επανεκλογη και θα επηρεάσει ολη την ανθρωποτητα. Μέχρι τοτε νομιζω ότι η Κίνα θα προσπαθησει να εντατικοποιήσει τον εμβολιασμο δινοντας τρίτη δοση εμβολιων. Οι πληροφορίες που εχω είναι ότι η τρίτη δοση των Κινεζικων εμβολίων δημιουργει αντισωματα εναντιον της Όμικρον, που σημαινει ότι ο πληθυσμός θα έχει ένα καλυτερο επιπεδο προστασίας. Αν η Κίνα αποφασισει να ανοιξει και να επιτρέψει στον ιο να μπει στη χώρα, όπως εκανε η Αυστραλία και Νεα Ζηλανδια, θα σημαίνει νικη του ιου και επικράτησή του παγκόσμια με τεράστιες επιπτώσεις στην καθημερινοτητα. Σε συνδυασμό με τον φοβερα επικίνδυνο πολεμο στη γετονια μας, κινδυνεύουν να ανατρεψουν για πάντα τον κοσμο όπως τον γνωρίσαμε.