«Το ζωντανό Θέατρο, η Μουσική, ο Χορός δεν κινδυνεύουν από αυτές τις βραχύβιες λύσεις ανάγκης για τις διψασμένες μας ψυχές» σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου για τις διαδικτυακές προβολές διάφορων σημαντικών παραγωγών. «Σας προσφέρουμε ορισμένες ξεχωριστές στιγμές από την Ιστορία μας, με την ελπίδα να ανταμώσουμε σύντομα στα Θέατρά μας».
Εν αναμονή των αποφάσεων για το πώς πότε και αν θα διεξαχθεί φέτος το Ελληνικό Φεστιβάλ, θα γίνουν προβολές πολύ σημαντικών παραστάσεων. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ενημερώνει: «Η αρχή γίνεται με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Λευτέρη Βογιατζή, μια παράσταση με την οποία έχω βαθύ προσωπικό δεσμό. Εργάστηκα στην εξάμηνη προετοιμασία της, το 2006, και την είδα να γεννιέται από την πρώτη-πρώτη συντακτική ανάλυση του αρχαίου κειμένου, άγουρη εγώ, να ξαναβουτάω στα Αρχαία του Λυκείου, μέχρι το αποθεωτικό χειροκρότημα στην Επίδαυρο. Μια εμπειρία ζωής, που με καθόρισε. Μια παράσταση χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν. Ελπίζουμε να απολαύσετε την απεικόνισή της, έτσι όπως ταξίδεψε στον Χρόνο, για να (ξανα)γευτείτε την πραγματικά σπάνια αύρα της. Ένα ανοιξιάτικο δώρο από όλους εμάς εδώ, στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Πίσω από κάθε έργο υπάρχει ο μόχθος πολλών ανθρώπων. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους καλλιτέχνες που έδωσαν την άδεια να προβληθούν τα έργα τους» καταλήγει η καλλιτεχνική διευθύντρια και σκηνοθέτις.
Δια χειρός Λευτέρη Βογιατζή
Το Φεστιβάλ Αθηνών που συμπληρώνει φέτος 65 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, έχει πλουτίσει τα καλοκαίρια μας με πολλές εξαιρετικές παραστάσεις και συναυλίες. Αρκετές από αυτές είναι βιντεοσκοπημένες, για λόγους αρχειακούς, συγκροτώντας ένα σύνολο πολύτιμο που, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του δεν είναι ψηφιοποιημένο και έτσι δεν είναι δυνατή η διάθεση στο κοινό ολόκληρου του περιεχομένου του.
Ανατρέχοντας σε αυτό το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό του παρελθόντος, το Φεστιβάλ ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού «Μένουμε σπίτι με τον Πολιτισμό», προβάλλοντας διαδικτυακά ορισμένες από τις παραστάσεις και τις συναυλίες που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα τα τελευταία χρόνια, και των οποίων η βιντεοσκόπηση έγινε σε μορφή που επιτρέπει την αναμετάδοσή τους.
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είχε τόσο θερμή υποδοχή από το κοινό το 2006, ήταν τόσο θερμή ώστε, κατ’ εξαίρεση για τα δεδομένα του Φεστιβάλ, επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά, ανοίγοντας το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2007. Αυτήν τη δεύτερη εκδοχή της παράστασης θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά από το κανάλι μας στο YouTube, σήμερα Σάββατο από τις 19:00, και για 24 ώρες.
«και με φως και με θάνατον»
Η σπουδαία μουσική παράσταση «… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» με τον Γιώργο Νταλάρα, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γαβράς, ανεβαίνει στη διαδικτυακή «σκηνή» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σήμερα Σάββατο στις 21:30. Συνεργάτης του Γαβρά στη σκηνοθεσία ήταν ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ενώ την κινησιολογική επιμέλεια ανέλαβε η Ομάδα Εδάφους με επικεφαλής Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Τίνα Παπανικολάου.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού μέσα από μνήμες και αισθήσεις, το οποίο προβάλλεται στο πλαίσιο του κύκλου ψηφιακών μεταδόσεων «Μένουμε σπίτι–Βλέπουμε Μέγαρο». Η πρώτη σειρά παραστάσεων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τον Ιούνιο του 1994, ενώ ακολούθησε και δεύτερη στον ίδιο χώρο, έναν χρόνο αργότερα. Στο μελωδικό του οδοιπορικό μέσα στον χρόνο, τον δημοφιλή ερμηνευτή συντροφεύουν η Σαβίνα Γιαννάτου και η Λυδία Κονιόρδου. Το μουσικό υλικό της παράστασης «… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» επέλεξαν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος ήταν επίσης ο επιστημονικός σύμβουλος του αφιερώματος. Την ενορχήστρωση έκανε ο Κώστας Γανωσέλης.
Παρακολουθήστε τη μουσική παράσταση «… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» (διάρκεια: 137 λεπτά) και δείτε το πρόγραμμα και τους συντελεστές, πατώντας εδώ.
Ας δούμε πώς περιγράφει ο κορυφαίος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αυτό το νοσταλγικό αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι:
Τους σολίστ (Γιώργος Νταλάρας, Σαβίνα Γιαννάτου, Λυδία Κονιόρδου) πλαισίωσαν τα σύνολα: Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών (καλλιτεχνική διεύθυνση: Νίνα Πατρικίδου), Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής (επιμέλεια: Νίκος Φιλιππίδης), Λαϊκή Ορχήστρα (επιμέλεια: Κώστας Γανωσέλης), Μικτό Πολυφωνικό Συγκρότημα «Fons Musicalis» (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας), Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Δημήτρης Τυπάλδος), Βυζαντινός Λαϊκός Χορός Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Γιάννης Τσιαμούλης), Πολυφωνικό Συγκρότημα Κτισμάτων Πωγωνίου (επιμέλεια: Βαγγέλης Κώτσου), Χορευτική Oμάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών (καλλιτεχνική διεύθυνση: Λευτέρης Δρανδάκης) και Χορευτικός Όμιλος Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (επιμέλεια: Διαμαντής Λαζαρίδης). Στη μουσική διεύθυνση ήταν ο Αλέξανδρος Μυράτ. Η βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 4/6/1994.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται στο facebook του Mεγάρου, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη στις 9:00 μ.μ., οι αναμεταδόσεις συναυλιών από τις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΕCHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής).
Οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.
Μουσική ρετροσπεκτίβα
Live premiere κάνει σήμερα Σάββατο στις 21:00 ο Κωνσταντίνος Βήτα με το ARTéfacts ensemble στην παραγωγή «Συγκατοίκηση» που θα μεταδοθεί από το Ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση.
Όταν τα ηχοχρώματα των φυσικών οργάνων ερωτεύονται την ευγενέστερη pop/dance/funk ποιητική, δημιουργείται μια σπάνια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Η γοητευτική επανασύνθεση μιας εικοσάχρονης μουσικής διαδρομής παρουσιάζεται από ένα χαρισματικό σύνολο, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, το 2013. Το ARTéfacts Ensemble αντικατέστησε τους υπολογιστές του Κωνσταντίνου Βήτα με τον φυσικό ήχο των ακουστικών οργάνων, απελευθερώνοντας τις ηλεκτρονικές μουσικές που αγαπήσαμε. Ο Κωνσταντίνος Βήτα, το ARTéfacts Ensemble, 20 μουσικοί, η Θεοδώρα Μπάκα και ένας MC συναντήθηκαν επί σκηνής σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα, με απόλυτη ενορχηστρωτική ελευθερία, έξω από κάθε υποψία συμβατικότητας.
Περισσότερα στο: https://www.onassis.org/el/whats-on/cohabitation
Τερζόπουλος στους Δελφούς
Το 2018, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά, στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, μια παράσταση-διάβημα για την ανάγκη της συμφιλίωσης, στην οποία συμμετείχαν ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μόσταρ, Ιερουσαλήμ), καθώς επίσης από τη Συρία και την Ελλάδα, με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη στον ρόλο της Εκάβης.
Στον συμβολικό τόπο των Δελφών, οι Τρωάδες αποτέλεσαν μια διαμαρτυρία για τον παραλογισμό, τη βία και τις φρικαλεότητες του πολέμου, καθώς κι ένα αίτημα για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Πρόθεση του σκηνοθέτη ήταν να λειτουργήσει η παράσταση ως διάβημα, αναδεικνύοντας το ζήτημα των διχοτομημένων πόλεων και της διαίρεσης των λαών, αλλά και την ανάγκη για συμφιλίωση, ανάγκη που γίνεται ακόμα πιο έκδηλη στην περίοδο εγκλεισμού που διανύουμε. Οι Τρωάδες του μας κάνουν άλλο ένα δώρο, την ανάδειξη του μαγικού τοπίου, αφού παρουσιάστηκαν με το φως της ημέρας και μόνο κατά το τελευταίο μέρος της παράστασης έγινε χρήση γενικού θεατρικού φωτισμού. Επιθυμία του σκηνοθέτη ήταν να ενσωματώσει στην παράσταση το μοναδικό ανάγλυφο του Δελφικού τοπίου, καθώς βυθίζεται μέσα από το σούρουπο στο σκοτάδι.
Η παράσταση κάνει Live premiere αύριο Κυριακή στις 21:00 και θα είναι διαθέσιμη στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση έως 6 Μαΐου 2020 στις 21:00
Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 90 λεπτά