Του Θανάση Χειμωνά*
Δεν είμαι ειδικός στα θέματα ολλανδικής πολιτικής. Γενικά, δεν γνωρίζω πως είναι η Ολλανδία σήμερα μια και η τελευταία φορά που την επισκέφτηκα ήταν το 1999. Εκείνη την εποχή ήταν μια εξαιρετικά φιλόξενη χώρα με τους κατοίκους να σου απευθύνονται απευθείας στα αγγλικά όταν έβλεπαν πως ήσουν ξένος. Κάποιοι φίλοι μου μου έχουν πει πως αυτό έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω να μην είναι αλήθεια.
Εννοείται πως είμαι απολύτως ευχαριστημένος από την ήττα του Γκερτ Βίλντερς. Αλλά και προβληματισμένος από τον καταποντισμό του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα σταθώ όμως στην ανάγνωση του δεύτερου γεγονότος από ένα κομμάτι του εδώ ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι κύκλοι στο πρώην κόμμα μου (a.k.a. «Βαθύ ΠΑΣΟΚ» το οποίο- δυστυχώς- έχει κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του τον τελευταίο καιρό) σχεδόν χαιρέτισαν την αποτυχία του ολλανδικού Εργατικού Κόμματος υποστηρίζοντας πως ο Ντάισελμπλουμ ηττήθηκε επειδή συμμετείχε στην συγκυβέρνηση με το συντηρητικό κόμμα VVD του νικητή των εκλογών, Μαρκ Ρούτε. Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο: Ποτέ ξανά κολεγιά με την ΔεξΧιά (sic) και (άρα) συνεργασία κάποια στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ (ο Πάνος Καμμένος δεν είναι ΔεξΧιά) ώστε να μην ξαναέχουμε ποτέ ξανά ΔεξΧιά στην Ελλάδα.
Είναι όμως έτσι; Τι ακριβώς συνέβη στην Ολλανδία; Η παραδοσιακά προοδευτική κοινωνία της ταρακουνήθηκε από την άνοδο του φιλοναζιστή Βίλντερς και αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά. Αποτέλεσμα αυτών των αντανακλαστικών ήταν –πιθανότατα- ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων των Εργατικών να ψηφίσει τον συντηρητικό Ρούτε για να προστατέψει τη Δημοκρατία στη χώρα. Κατά πάσα βεβαιότητα δε το κόμμα του Ντάισελμπλουμ πληρώνει και το γεγονός πως δεν διαθέτει ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα ούτε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μήπως όλα αυτά θυμίζουν την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον; Στις επόμενες εκλογές η πόλωση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τρομακτική. Μην ξεγελιέστε από τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει παίξει το τελευταίο του χαρτί. Μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές θα τάξει, θα χαρίσει (εικονικά, όπως στην περίπτωση της αλήστου μνήμης «13ης σύνταξης»), θα συκοφαντήσει. Θα ανακαλύψει «σκάνδαλα» και θα (ξανα)μιλήσει για «Γερμανοτσολιάδες» και «Νενέκους».
Ο κίνδυνος (έστω και μικρός) μιας επανεκλογής του Τσίπρα, που θα αποτελέσει οριστική ταφόπλακα για τη χώρα θα αναγκάσει πολύ κόσμο από τελείως άλλους πολιτικούς χώρους να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Φοβάμαι πως τότε τα (μικρομεσαία ούτως ή άλλως) ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις θα εξανεμιστούν καθώς οι ψηφοφόροι του θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση κρίσιμη για το ίδιο τους το μέλλον. Εκτός αν το σημερινό ΠΑΣΟΚ διαθέτει –αντίθετα με τους ολλανδούς Εργατικούς- συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα (το «Γερά να φύγει η ΔεξιΧιά» δεν αποτελεί ιδεολογικό στίγμα) ή έχει καταθέσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για την καταπολέμηση της κρίσης. Άσε που η «αντιδεξιά» στροφή του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει κάποιους ψηφοφόρους του και στην απέναντι πλευρά. Στην τελική, μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κλείσει την ΔεξΧιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όχι ένα κόμμα με μονοψήφια ποσοστά.
Ας μη γελιόμαστε. Κανείς δεν θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ επειδή τα 80's ήταν μια όμορφη εποχή ή επειδή υπήρξε το κόμμα του –νεκρού εδώ και 21 χρόνια- Ανδρέα Παπανδρέου. Όλα αυτά αξιοποιούνται μια χαρά σε θεματικές εκθέσεις και τρολοσελίδες στο Facebook αλλά δεν δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που ταλανίζουν τον Έλληνα το 2017
Τέλος, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν συρρικνώθηκαν επειδή συγκυβέρνησε με τον Σαμαρά. Η πτώση είχε ήδη ξεκινήσει ήδη από το 2010 λόγω των σκληρών μέτρων που αναγκάστηκε να πάρει η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου για να μην κλατάρει η χώρα. Σήμερα γνωρίζουμε πως άλλη επιλογή δεν υπήρχε. Και ορθώς το ΠΑΣΟΚ μπήκε στην συγκυβέρνηση (όχι μόνο με την Νέα Δημοκρατία αλλά και με τη ΔΗΜΑΡ- ας μην το ξεχνάμε) το 2012 καθώς συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις απλώς θα οδηγούσαν τη χώρα στη δραχμή και τον όλεθρο. Όσοι σήμερα ακυρώνουν τη στάση του κόμματος την περίοδο 2010-2015 επιμένοντας στην αναπαραγωγή ενός ξεπερασμένου και αναχρονιστικού ψευτοcult μη πολιτικού μοντέλου απλώς επισπεύδουν τον οριστικό θάνατό του.