Όλοι πλέον λειτουργούν με εβδομαδιαία πλάνα τιμών. Αυτό είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ ημερομηνίας κράτησης και ημερομηνίας άφιξης, με αποτέλεσμα οι τιμές των ξενοδοχείων να έχουν γίνει χρηματιστηριακές, με μειώσεις σε πολλές περιοχές της τάξης του 25%, όπως σημειώνει στο liberal.gr ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας ότι είναι απόλυτο λογικό να τις επηρεάζει η τόσο περιορισμένη και καθόλου δεδομένη ζήτηση, όταν πολλές κρατήσεις δεν είναι πραγματικές και ακυρώνονται την τελευταία στιγμή.
Βλέπει πλέον ότι είμαστε πιο κοντά στο 20% των περυσινών εσόδων, αντί για το 25%, όπως προέβλεπε το προ μηνών καλό σενάριο, δηλαδή κινούμαστε στην περιοχή των 4 δισ. έναντι των 5 δισ. που εκτιμούσαμε αρχικά, ενώ εκτιμά ότι η εικόνα δεν θα αλλάξει δραματικά ακόμη και αν μπουν στο παιχνίδι αγορές όπως των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Τονίζει ωστόσο ότι παρ' ότι θα χρειαστεί μια τριετία για να πετύχουμε ξανά τα νούμερα-ρεκόρ του 2019 και ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, η διαχείριση χρειάζεται ψυχραιμία και μια κακή χρονιά, όσο καταστροφική και αν είναι δεν μπορεί να διαλύσει τον τουρισμό. Ευελπιστεί σε ένα 2021, όπου θα αρχίσει η ομαλοποίηση, σε συνδυασμό και με τα μέτρα κυβερνητικής στήριξης της εργασίας τα οποία πιθανώς να συνεχιστούν και του χρόνου.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
-Σύμφωνα με τα προ μηνών καλό σενάριο για τον τουρισμό, φέτος θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν πιάναμε το 205-25% των περυσινών εσόδων. Ποια είναι η εικόνα στα τέλη Ιουλίου;
Καταρχήν, εμείς ως ΣΕΤΕ είχαμε από την αρχή διατηρήσει χαμηλά τις προσδοκίες. Η σεζόν ξεκίνησε από το μηδέν και είχαμε πει ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο θα κινούνταν μεταξύ του 20%-25% των περυσινών εσόδων, δηλαδή των 18,5 δισ ευρώ, αυτό θα ήταν και το αναμενόμενο σενάριο. Σήμερα πλησιάζοντας πλέον στις αρχές Αυγούστου, είμαστε πιο κοντά στο 20% παρά στο 25%. Αν θα έπρεπε να κάνουμε μια εκτίμηση δεν θα μιλούσαμε πλέον για συνολικά εισερχόμενα τουριστικά έσοδα 5 δισ ευρώ, παρά θα κινούμασταν στην περιοχή των 4 δισ ευρώ.
Αυτή είναι η κατάσταση. Δεν έχει εκπλήξεις. Το θετικό τουλάχιστον είναι ότι το υγειονομικό σκέλος στην χώρα μας εξελίσσεται θετικά, κάποιες διορθωτικές κινήσεις γίνονται και είναι απαραίτητες, περιμένουμε επομένως να δούμε αν θα υπάρξουν αλλαγές τον Αύγουστο. Εκτιμώ προσωπικά ότι δεν θα δούμε κάτι που θα μπορούσε να τροποποιήσει τα δεδομένα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.
- Σας ανησυχεί μια τυχόν έξαρση της πανδημίας, εκτός ή και εντός Ελλάδος και πόσο θα επηρέαζε κάτι τέτοιο τον νέο στόχο;
Καταρχήν εντός Ελλάδας τα νούμερα των κρουσμάτων είναι σταθερά. Επίσης θετικό είναι ότι η εικόνα που προκύπτει από τους επισκέπτες δεν δικαιολογεί ανησυχία. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που να μπορεί να γίνει απ' όσα ήδη κάνουμε. Η κατάσταση δεν καθορίζεται από εμάς, η ανησυχία είναι παγκόσμια. Αποδεικνύεται ότι ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει φέτος το καλοκαίρι και δικαιολογημένα φοβάται
Άρα εμείς διαχειριζόμαστε την υφιστάμενη κατάσταση. Κατά το πρώτο εξάμηνο τα τουριστικά έσοδα ήταν περίπου 700 εκατ ευρώ, έναντι 5,6 δισ ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Επομένως για να πετύχουμε αυτά τα 4 δισ φέτος χρειαζόμαστε περίπου 3 - 3,3 δισ κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Στόχος εφικτός εφόσον καταφέρουμε να έχουμε μια είσοδο συναλλάγματος από το εξωτερικό της τάξης του 30%-35% των αντίστοιχων περυσινών εσόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο. Κρίνοντας από τις αγορές που είναι σήμερα ανοικτές και με τον οδηγό των πτήσεων που εκτελούνται, αυτό τον στόχο βλέπουμε. Τώρα αν αυτό αλλάξει σε ένα μήνα από σήμερα, ουδείς μπορεί να το προβλέψει.
- Έως σήμερα δεν επιτρέπονται οι αφίξεις από δύο εκ των πολύ σημαντικών για εμάς αγορών, τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Πιστεύετε ότι θα ανοίξουν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι οι πύλες προς αυτές τις δύο χώρες και αν ναι θα αλλάξει η μεγάλη εικόνα;
Εδώ υπάρχει ένα διπλό ζήτημα. Είναι καταρχήν το πολιτικό, επειδή πρόκειται για χώρες εκτός Σένγκεν και η ΕΕ προβλέπει ότι αυτές παραμένουν κλειστές, πέρα από μια λίστα συγκεκριμένων κρατών, την οποία μάλλον οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται διατεθειμένες να ανανεώσουν. Ένα επομένως θέμα είναι κατά πόσο θα μπορούσε μονομερώς η Ελλάδα να ανοίξει αυτές τις αγορές, έστω με υποχρεωτικό τεστ, κάτι το οποίο δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό. Είναι επομένως μια συζήτηση που πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο υγειονομικό σκέλος, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με την μακράν χειρότερη επιδημιολογική κατάσταση παγκοσμίως, όσο για την Ρωσία αμφισβητείται ως προς τις αναφορές που δίνει για την πορεία της πανδημίας. Επομένως για να ανοίξουν αυτές οι δύο μεγάλες αγορές με υποχρεωτικό τεστ θα πρέπει να ξεπεραστούν τα δύο παραπάνω ζητήματα
Αν μπορούσε να προκύψει κάποια αλλαγή στον επιδιωκόμενο στόχο εσόδων των 4 δισ ευρώ, αυτές οι δύο αγορές θα έπρεπε να ανοίξουν μέσα στον επόμενο μήνα, προκειμένου να λειτουργήσουν το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Αν ανοίξουν από τον Σεπτέμβριο και μετά η επίπτωση στα έσοδα θα είναι πολύ μικρή.
- Σε επίπεδο τιμών των ξενοδοχείων τι εικόνα επικρατεί ; Αρκετοί ξενοδόχοι λειτουργούν με εβδομαδιαία πλάνα;
Όλοι πλέον λειτουργούν με εβδομαδιαία πλάνα. Αυτό είναι το "booking window" των επιχειρήσεων, δεν υπάρχει μεγαλύτερης διάρκειας προγραμματισμός παρά η εβδομάδα ή το δεκαήμερο. Οι τιμές τους επομένως προσαρμόζονται ανάλογα.
Αυτή την στιγμή οι τιμές των ξενοδοχείων είναι χρηματιστηριακές, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά. Οι τιμές καθορίζονται από την ζήτηση. Όταν λοιπόν αυτή είναι τόσο περιορισμένη και μάλιστα δεν είναι και δεδομένη - καθώς πολλές από τις κρατήσεις που εμφανίζονται στα συστήματα δεν είναι πραγματικές και ακυρώνονται την τελευταία στιγμή - αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό επηρεάζει και τις τιμές.
- Ισχύει ότι η μέση μείωση τιμών πανελλαδικά κινείται σήμερα στο 25%; Και ποια είναι η μέση πληρότητα;
Προφανώς και υπάρχουν περιοχές με τέτοιες μειώσεις. Λογικό ακούγεται αλλά δεν υπάρχει ένα δεδομένο. 'Οσο για τα ποσοστά της πληρότητας, εφόσον η κίνηση αναμένεται να κινηθεί στο 20%-25% της περυσινής, εκεί κινούνται και αυτά.
- Υπό αυτές επομένως τις συνθήκες πόσο δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας για την τουριστική βιομηχανία;
Την περίοδο του lockdown μιλούσα για την ανάγκη να έχουμε υπομονή και καθαρό μυαλό. Δεν το έλεγα τυχαία. Βλέπαμε ότι έρχεται μια πολύ σκληρή περίοδος και ότι θα την ακολουθήσει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας.
Είναι μια “χρονιά-γέφυρα” το 2020, η οποία ευελπιστούμε να μας περάσει σε ένα πιο καλό 2021. Προφανώς και θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, όπως όμως έλεγα και κατά την περίοδο του lockdown – και το λέω και σήμερα- ο τουρισμός δεν είναι μια βιομηχανία που βασίζεται σε πήλινα πόδια. Ούτε μια κακή χρονιά, όσο καταστροφική και αν είναι μπορεί να διαλύσει αυτό τον τομέα και όσα δημιούργησε τα πολλά τελευταία χρόνια της ανόδου.
Ας μην βιαζόμαστε να μιλήσουμε για αγοραπωλησίες ξενοδοχείων και για σενάρια συμφοράς και καταστροφής από τον Σεπτέμβριο και μετά. Θα διαχειριστούμε με ψυχραιμία έναν πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα και θα συνεχίσουμε και θα είμαστε σε πολύ στενή συζήτηση με την κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης της εργασίας, τα οποία θα συνεχίσουν και μετά τον φετινό Σεπτέμβριο, ίσως και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε θετικές υγειονομικές εξελίξεις, ευελπιστώ σε ένα 2021 όπου θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση και να ανακτάται το χαμένο έδαφος.
- Ισχύει η εκτίμηση ότι η τουριστική βιομηχανία θα χρειασθεί μια τριετία για να επανέλθει εκεί που βρισκόταν το 2019;
Σίγουρα θα χρειαστεί μια τριετία. Η τουριστική βιομηχανία είναι τεράστια. Είναι οι αερομεταφορές, η κρουαζιέρα, τομείς που έχουν πληγεί πάρα πολύ και οι οποίοι θα επανέλθουν σταδιακά όταν και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι βέβαιο ότι για να δούμε ξανά νούμερα του 2019 θα χρειαστούμε τρία χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξαναγίνεσαι σημαντικός όταν και εφόσον πετύχεις τα περυσινά νούμερα, τα οποία αποτέλεσαν ρεκόρ όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό. Από την στιγμή που η βιομηχανία θα αρχίσει να επανέρχεται και να σταθεροποιείται, θα συνεχίσει να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας μας.