Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επισημαίνοντας τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Εξαιτίας της κωλυσιεργίας και της κακοδιαχείρισης που επέδειξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μια σειρά τομέων.
Στην επιστολή του, την οποία δημοσιεύει η "Real News", ο Επίτροπος τονίζει πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.
Οι αναλυτικές αναφορές του κ. Χαν γίνονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ κατ'' οίκον ΙΙ», τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics). Επιπλέον, θίγοντας ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις ο Επίτροπος καταγράφει τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα.
Σημαντικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι ο Χαν αναφέρει ότι ο κίνδυνος για την απώλεια των χρηματοδοτήσεων σε όλους αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.
Άρα η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε αλλά σιωπούσε και δεν έκανε τίποτα!
Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ένα ερώτημα που προκύπτει πάντα για την «γραφειοκρατία» των Βρυξελλών είναι για ποιο λόγο δεν δημοσιοποιούν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με θέματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις των εθνικών κυβερνήσεων από τα ευρωταμεία. Γιατί κάθε φορά, που συμβαίνει κάτι που σηματοδοτεί πρόβλημα για την λειτουργία των διαδικασιών δεν γνωστοποιείται στην κοινή γνώμη της χώρας που αφορά.
Συζητώντας με αξιωματούχους της ΕΕ, εισπράττεις πάντα, την ίδια απάντηση: Η Κομισιόν δεν έχει δικαιοδοσία ή ευθύνη σε ό τι αφορά την λογοδοσία που έχει μία εκλεγμένη εθνική κυβέρνηση απέναντι στους πολίτες της! Κανονικά, έχουμε εμπιστοσύνη στις διοικήσεις του κάθε κράτους- μέλους…
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται ένα τεράστιο θέμα για το μέλλον της Ένωσης. Από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν και να ελέγχουν τις κυβερνήσεις τους, σε σχέση με την απορροφητικότητα ή την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε ένα σχετικό «κάρφωμα» της Κομισιόν για όσα δεν γίνονται και μία «επιδοκιμασία» για όσα γίνονται; Πως θα αντιδρούσε ο μηχανισμός του εθνο-ευρωπαικού χρηματοδοτικού «πάρε δώσε» αν η κα Δούρου στην Ελλάδα, έβλεπε σε δημόσια θέα, τις ευρωπαϊκές ανακοινώσεις για τις καθυστερήσεις στο ζήτημα των απορριμάτων; Και πόσο πιο θετική ευρωπαϊκή διάθεση θα είχαν οι Ιταλοί αν ήξεραν ότι το νέο οδικό δίκτυο στην Πούλια της Ιταλίας έγινε με χρηματοδότηση της ΕΕ;
Ως τώρα, η σχέση της Κομισιόν με τις κυβερνήσεις, είναι σε μεγάλο βαθμό υποκριτική. «Βολική» θα έλεγε κανείς για κάθε ηγεσία που διατηρεί τις «διπλωματικές» επαφές με τους Επιτρόπους. Αλλά και αυτοί επιμένουν να συντηρούν ένα κλίμα αβρότητας και απόστασης, ακόμα και σε θέματα που τους αφορούν άμεσα, στους φορείς που διαχειρίζονται.
Σε κάθε περίπτωση, η λογοδοσία και η αποτελεσματικότητα που όλοι επιζητούμε, προϋποθέτει ειλικρίνεια και πολιτική αμεσότητα στις αποφάσεις. Κυρίως όμως, απαιτεί σεβασμό στα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου με ενημέρωση και ευθύνη στην διαχείριση τους.