Του Γρηγόρη Σαμπάνη*
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε, στις 15 Μαΐου το… βαρύ πυροβολικό των προεκλογικών παροχών του (επίδομα στους συνταξιούχους, μειώσεις ΦΠΑ κ.α.) είχαμε σχολιάσει ότι δεν πρόκειται μόνο για μια απελπισμένη προσπάθεια για ένα καλύτερο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και για μια πράξη υπονόμευσης της οικονομικής πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης, που ισοδυναμεί με πολιτική «καμένης γης».
Με άλλα λόγια, έγινε μια μεθοδευμένη προσπάθεια από την ευρισκόμενη σε αποδρομή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να εξαντλήσει (και με το παραπάνω…) τα δημοσιονομικά περιθώρια στον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και να φορτωθούν με πρόσθετα βάρη (αφού τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν μόνιμο χαρακτήρα) και οι κρίσιμοι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών (έως το 2022), όπου η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ.
Ο πολιτικός υπολογισμός είναι απλός, όσο και κυνικός: αν αφήσεις στην επόμενη κυβέρνηση δημοσιονομικά κενά, που θα δημιουργήσουν νέες προστριβές με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, μπορείς βάσιμα να προσδοκάς ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποχρεωθεί, αντί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για ελάφρυνση της οικονομίας και της μεσαίας τάξης από τους υπέρογκους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, να αποδειχθεί ασυνεπής στις εξαγγελίες της και να αναγκασθεί να λάβει διορθωτικά μέτρα λιτότητας.
Κάπως έτσι, οι πολιτικοί εγκέφαλοι της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν ότι θα εκπληρωθούν οι προφητείες τους για σκληρή λιτότητα από την Νέα Δημοκρατία και επιστροφή της χώρας στις μαύρες εποχές των μνημονίων. Έτσι, όπως πιστεύουν οι εγκέφαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα τους θα μπορέσει να συνέλθει γρήγορα από τη διαφαινόμενη εκλογική ήττα του και να διεκδικήσει με αξιώσεις την επάνοδο στην εξουσία, ύστερα από μια «δεξιά παρένθεση».
Πολύ γρήγορα φάνηκε να επιβεβαιώνεται τουλάχιστον το πρώτο μέρος αυτού του σχεδιασμού. Η Κομισιόν, στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, επιβεβαίωσε ότι το «πακέτο Τσίπρα» έχει κόστος που ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η χώρα οδεύει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει το φθινόπωρο, όταν θα γίνει και ο ουσιαστικός έλεγχος για το αν παραμένει η Ελλάδα κοντά στο δημοσιονομικό στόχο.
Η έκθεση της Κομισιόν, μάλιστα, έδωσε την πρόφαση στον πρωθυπουργό να κάνει τη θρασύτατη πολιτική του δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι δυσμενείς εκτιμήσεις των Βρυξελλών είναι προϊόν συνωμοσίας συντηρητικών – νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ευρώπης με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς έχουν κοινό σχέδιο να βυθίσουν και πάλι τη χώρα στα σκοτάδια του μνημονίου, από τα οποία την έσωσε η κυβέρνηση Τσίπρα!!!
Δυστυχώς για όσους επινόησαν το κυνικό σχέδιο, που θα μπορούσε να έχει την κωδική ονομασία «Σχέδιο Καμένη Γη», όλες οι προσδοκίες τους θα διαψευσθούν. Για δύο λόγους: έχουν υποτιμήσει τις δυνατότητες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το κλίμα εμπιστοσύνης που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλάζοντας θεαματικά τις προοπτικές της οικονομίας.
Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει ένα πολύ σοβαρό προγραμματικό σχεδιασμό, εξετάζοντας με προσοχή όλα τα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα, και έχει τα κατάλληλα στελέχη για να τον υλοποιήσει από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει την εξουσία.
Τα μέτρα ελάφρυνσης της οικονομίας από τα βάρη των φόρων και εισφορών που σώρευσε η κυβέρνηση Τσίπρα, τα οποία ξεφεύγουν από τη φθηνή επιδοματική πολιτική και έχουν στόχο να απελευθερώσουν τον αναπτυξιακό δυναμισμό της Ελλάδας, είναι κοστολογημένα με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια.
Εξίσου προσεκτικά έχουν κοστολογηθεί οι περικοπές περιττών δημοσίων δαπανών, που θα αποτελέσουν το αντίβαρο στις ελαφρύνσεις, διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διεκδικεί την εξουσία με κάποια νέα εκδοχή του «Προγράμματος Θεσσαλονίκης», μοιράζοντας κενές υποσχέσεις σε όλους για όλα, αλλά σχεδιάζει προσεκτικά μια οικονομική πολιτική που θα αυξήσει τον πλούτο της χώρας, αντί να μοιράζει τη φτώχεια.
Ματαιοπονεί, λοιπόν, η απελπισμένη ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης να εκτροχιάσει εκ των προτέρων την οικονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης: «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και πολύ γρήγορα θα παρουσιάσουν στην Ευρώπη και στις αγορές ένα πρόγραμμα που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, διατηρώντας, ταυτόχρονα, τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Χτίζοντας» αξιοπιστία από το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πράξη σύντομα και τη δέσμευσή του να διεκδικήσει από τους εταίρους μας μια ουσιαστική μείωση του στόχου για το πλεόνασμα, τον οποίο συμφώνησε η σημερινή κυβέρνηση και αποτελεί «βαρίδι» για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Αυτό που, επίσης, δεν έχουν υπολογίσει οι εισηγητές του σχεδίου «Καμένη γη» είναι η ώθηση που θα πάρει η ελληνική οικονομία από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της χώρας από μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πέρα από τα στενά όρια των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους δανειστές, στα οποία πάντα εγκλωβιζόταν η κυβέρνηση Τσίπρα, υπάρχει η εμπιστοσύνη των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, στις προοπτικές της οικονομίας. Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, αυτή εκφράζεται έμπρακτα με επενδύσεις, έμμεσες και άμεσες, που ενισχύουν την ανάπτυξη και αλλάζουν όλους τους δημοσιονομικούς υπολογισμούς.
Η κυβέρνηση Τσίπρα ποτέ δεν κατάφερε να εμπνεύσει αληθινή εμπιστοσύνη στους επενδυτές, παρότι πέτυχε να ολοκληρώσει το τρίτο μνημόνιο, στο οποίο η ίδια οδήγησε τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι, στα πρώτα τρίμηνα μετά την πανηγυρική έξοδο από το μνημόνιο, είδαμε το ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί και να μειώνεται στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019. Επενδύσεις στη χώρα δεν έρχονται, γιατί ουδείς εμπιστεύεται μια κυβέρνηση που ποδοπατά τους θεσμούς και «βομβαρδίζει» τον ιδιωτικό τομέα με φόρους, για να συντηρεί κομματικούς στρατούς στο Δημόσιο και να παριστάνει το σωτήρα των ασθενέστερων με μια αδιέξοδη επιδοματική πολιτική. Μια κυβέρνηση, που σε κάθε βήμα και με κάθε αφορμή δείχνει την εχθρότητά της στον ιδιωτικό τομέα και στην επιχειρηματικότητα.
Αντίθετα, οι επενδυτές άρχισαν ήδη να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, πριν ακόμη εκλεγεί. Τον Μάιο καταγράφηκε ρεκόρ εισροών κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο από ξένους επενδυτές, που πλησίασαν τα 330 εκατ. ευρώ, ενώ και οι Έλληνες επενδυτές τοποθέτησαν ήδη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Οι τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων έριξαν σε ιστορικό χαμηλό την απόδοση των κρατικών ομολόγων, κάτω και από το 3%, όχι βέβαια επειδή οι επενδυτές ενθουσιάσθηκαν από τις παροχές και τα πειράματα δημοσιονομικού εκτροχιασμού της σημερινής κυβέρνησης, αλλά από την προοπτική να πάρει το τιμόνι της οικονομίας (επιτέλους!) μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση με αναπτυξιακό όραμα.
Όσο και αν προσπαθήσουν, λοιπόν, οι κυνικοί θιασώτες του σχεδίου «Καμένη Γη» είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν στην προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως ακριβώς απέτυχαν να αποτρέψουν τη δεινή ήττα τους στις ευρωεκλογές και όπως θα αποτύχουν να αποτρέψουν την καθαρή νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το σχέδιο που χρειάζεται για να φύγει η οικονομία από τη μιζέρια και να δημιουργήσει νέα εισοδήματα και πλούτο, έχει σοβαρούς ανθρώπους για να το υλοποιήσει και θα έχει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και των επενδυτών από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα. Όσοι ονειρεύονται μια «δεξιά παρένθεση» θα μείνουν με τα όνειρα…
*Ο κ. Γρηγόρης Σαμπάνης είναι Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος τραπεζών και Αναπληρωτής Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Νέας Δημοκρατίας.