Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Αν ο προοδευτικός κόσμος της χώρας ήταν στοιχειωδώς σοβαρός, τότε θα έκανε ένα διάλειμμα από τη σαχλαμάρα του καφενειακού σχολιασμού στον οποίο επιδίδεται με πάθος και σε καθημερινή βάση, για να χαιρετίσει την επίσκεψη της Μαρέβας Μητσοτάκη σε γεωργικό συνεταιρισμό γυναικών στη Θεσσαλονίκη.
Κι όσοι πιστεύουν ότι εάν έλεγαν μια καλή κουβέντα για ένα μη πολιτικό πρόσωπο που απλώς έχει παντρευτεί τον πολιτικό τους αντίπαλο, θα θάμπωνε η προοδευτική τους λάμψη, ας προτιμούσαν τη σιωπή. Όμως όχι. Έπρεπε να βρουν κάτι να σχολιάσουν. “Φόρεσε την ποδιά για να προάγει την ιδεολογία της νοικοκυρούλας που θέλει τη γυναίκα στην κουζίνα της”, διαβάσαμε. Μάλιστα.
Στο σημείωμα αυτό φυσικά και δεν έχουμε καμία πρόθεση να απαντήσουμε σε αυτές τις φαιδρότητες αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να επισημάνουμε κάποια πράγματα για τον εξέχοντα ρόλο που έχουν αποκτήσει οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, όπως αυτός που επισκέφτηκε η Μαρέβα Μητσοτάκη, στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
Ας ξεκινήσουμε με μια υπόμνηση. Την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μετακινήσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών που υπαγόταν. Πρόκειται για μια αληθινή μεταρρύθμιση τη σημασία της οποίας έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο σημείωμά μας. Η χειραφέτηση περνάει μέσα από την εργασία, οι κοινωνικές πολιτικές για την οικογένεια και το παιδί περνάνε κι αυτές μέσα από την εργασία, δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση της υπογεννητικότητας χωρίς να συζητάμε για τους τρόπους που μπορεί να ενισχυθεί η εργαζόμενη μητέρα.
Γιατί οι συνεταιρισμοί γυναικών είναι σημαντικοί;
Γιατί καταφέρνουν να αξιοποιούν τη συσσωρευμένη γνώση που έχει παραχθεί μέσα στις οικογενειακές εστίες μετατρέποντάς τη γνώση αυτή σε επικερδή επιχείρηση. Τόσο απλά. Κάποιες από τις “γυναίκες με την ποδιά της κουζίνας” ανά την επικράτεια, έχουν δραστηριοποιηθεί παράγοντας πλούτο για την οικογένειά τους και τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας επαγγελματική διέξοδο και εισόδημα σε άλλες γυναίκες, δημιουργώντας εμπορικά δίκτυα τα οποία λειτουργούν και ως κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης των γυναικών στις τοπικές κοινωνίες. Πάρα πολύ συχνά, όταν οι συνεταιρισμοί επιτύχουν, επιδρούν καταλυτικά στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, κάνοντάς την σημείο αναφοράς σε όλα τα επίπεδα και προορισμό επίσκεψης για τουρίστες και ταξιδιώτες.
Υπάρχει άλλη μια σημαντική παράμετρος τους γυναικείους συνεταιρισμούς. Επικοινωνήσαμε με την Γ.Γ. Ισότητας κ.Μαρία Συρεγγέλα για να μάθουμε περισσότερα γι αυτές τις ιδιαίτερες μονάδες γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μας πληροφόρησε ότι από την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, ο Τομέας Ισότητας του κόμματος είχε προχωρήσει στη χαρτογράφηση των μονάδων γυναικείας επιχειρηματικότητας πραγματοποιώντας και πολλές επιτόπιες επισκέψεις σε αυτές, για να ανακαλύψει ότι οι συνεταιρισμοί γυναικών δεν βαρύνονται με υποψίες ή κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες.
Αυτές είναι οι γυναίκες που φόρεσαν μια ποδιά στη Μαρέβα Μητσοτάκη για να την τιμήσουν όχι μόνο ως σύζυγο του Πρωθυπουργού, κάτι που θα ήταν και απολύτως θεμιτό και ευγενικό αλλά κυρίως για το ότι και η δική της επιχειρηματική δραστηριότητα αφορά κοινότητες γυναικών που παράγουν πλούτο αξιοποιώντας τη γνώση που αποκόμισαν φορώντας μια ποδιά εργάτριας ή νοικοκυράς.
Κλείνουμε με το ακόλουθο σχόλιο. Μας φαίνεται πραγματικά απίστευτο προοδευτικοί και αριστεροί στη χώρα μας να επιχειρούν να απαξιώσουν μια γυναίκα αποκαλώντας την μοδίστρα και νοικοκυρά. Λες και είναι ντροπή να είσαι μοδίστρα, νοικοκυρά, εργάτρια, αγρότισσα, τεχνίτρια. Έχουμε χάσει το μέτρο εντελώς.
Σημασία βέβαια έχει ότι οι Ελληνίδες σε όλη τη χώρα δεν έχουν χάσει το κουράγιο τους και πάνω απ' όλα την επιθυμία τους να γίνουν επιχειρηματίες κι έτσι, συνεχίζουν να δημιουργούν, να παράγουν πλούτο, να προκόβουν για το καλό των παιδιών τους, της οικογένειάς τους, της πατρίδας μας, σε πείσμα κάθε αρχαϊκής ιδεοληψίας.