Δύο τρόποι υπάρχουν για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, είτε oι φοιτητές να εμβολιαστούν, είτε να κάνουν PCR τεστ, ώστε να μη μπει σε κίνδυνο η δική τους ζωή και των άλλων, τονίζει στο Liberal ο Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χρήστος Μπούρας, με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις μερίδας φοιτητών κατά των εμβολιασμών και των tests. «Το ελληνικό πανεπιστήμιο ανήκει στην ελληνική πολιτεία. Δεν είναι κτήμα δικό μου, ούτε κάποιων ομάδων που αποκλείουν άλλους. Δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν να έρθουν στα αμφιθέατρα χωρίς να επιδεικνύουν την εμβολιαστική τους ικανότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
- Κύριε Πρύτανη, παρατηρούμε μια μειοψηφική ακραία αντίδραση φοιτητών στο αυτονόητο. Στο να προσέρχονται δηλαδή στο Πανεπιστήμιο έχοντας νωρίτερα κάνει PCR τεστ. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Φέτος η συζήτηση περί κορονοϊού γίνεται σε εντελώς διαφορετική βάση με δεδομένου ότι η επιστήμη μας έχει διασφαλίσει ένα ισχυρό όπλο που είναι το εμβόλιο. Θέλω να ξεκαθαρίσω εξαρχής δεν είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας, όμως για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια ή πρέπει να εμβολιαστούμε ή πρέπει αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν να κάνουν PCR τεστ, ώστε να μη βάλουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και των άλλων. Δεν μπορείς να λες ότι θες ανοιχτό το πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να μην επιδεικνύεις την εμβολιαστική σου ικανότητα.
Θεωρώ πως όταν το κάνεις αυτό δεν θέλεις ανοιχτά τα πανεπιστήμια, αλλά επιθυμείς να δημιουργηθούν εντάσεις μέσα στο πανεπιστήμιο για λόγους που δεν αφορούν την ύπαρξη του πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο υπάρχει ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αμφισβήτησης και γνώσης και παιδείας. Κάνω μια έκκληση στους φοιτητές, όσοι δεν θέλουν να επιδεικνύουν την εμβολιαστική τους ικανότητα να μην έρθουν στο πανεπιστήμιο. Να μην δημιουργήσουν εντάσεις. Το προσωπικό του πανεπιστημίου Πατρών ελέγχεται σε εβδομαδιαία βάση και όταν παρατηρηθούν περιστατικά που οι υπόχρεοι σε PCR δεν τα επιδεικνύουν γίνονται τα προβλεπόμενα από το νόμο, δηλαδή το πρόστιμο.
- Σε ανάρτησή σας αναφέρεται πως το γραφείο σας είναι ανοιχτό προς τους λίγους που αντιδρούν. Ποια κατάσταση επικρατεί στη Σύγκλητο και ποιο το κλίμα στο Πανεπιστήμιο;
Υπάρχει το εξής θέμα. Υπάρχουν ομάδες φοιτητών που θέλουν να μπουν στη Σύγκλητο 30-40 άτομα. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί 6-7 φορές έχω διακόψει τη Σύγκλητο να μιλήσω μαζί τους, ωστόσο δεν μπορεί να βγει άκρη. Για αυτό τους έχω πει όποτε θέλουν να έρθουν στο γραφείο μου να συζητήσουμε, ή όταν έχει συνεδρίαση της Συγκλήτου να έρθει μια αντιπροσωπεία 3-4 ατόμων να μπουν στη Σύγκλητο και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ούτε αυτό το δέχονται. Η συζήτηση και η ανταλλαγή διαλόγου και επιχειρημάτων δεν γίνεται στη βάση του καταναγκασμού. Θεωρώ πως δεν θέλουν να συζητήσουν, αλλά να δημιουργούν εντάσεις. Παρ' όλα αυτά το γραφείο μου είναι ανοιχτό να συζητήσουμε. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε που διαφωνούμε.
- Στην ουσία οι διάφορες μειοψηφίες αντιδρούν στο να μείνει ανοιχτό το πανεπιστήμιο;
Δύο είναι οι τρόποι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Ο ένας είναι ο εμβολιασμός. Ο άλλος είναι όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο να πραγματοποιήσουν PCR τεστ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει. Το ελληνικό πανεπιστήμιο ανήκει στην ελληνική πολιτεία. Δεν είναι κτήμα δικό μου, ούτε κάποιων ομάδων που αποκλείουν άλλους. Δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν να έρθουν στα αμφιθέατρα χωρίς να επιδεικνύουν την εμβολιαστική τους ικανότητα.
- Τι θα λέγατε σε όσους αντιδρούν;
Αν δεν επιθυμείτε να δείξετε την εμβολιαστική σας ικανότητα, μην βάζετε σε κίνδυνο τη ζωή των συμφοιτητών σας, ούτε τη δική σας. Σας παρακαλώ πολύ μην έρθετε στο πανεπιστήμιο. Ο λόγος είναι πως θα δημιουργήσουν εντάσεις με τους ανθρώπους που ελέγχουν την εμβολιαστική ικανότητα. Τους φοιτητές θα τους αντιμετωπίζω ως φοιτητές. Έχω μεγάλη υπομονή αλλά στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν φοβάμαι κανέναν.
- Τέλος, την ΚΥΑ για τα πανεπιστήμια πως την σχολιάζετε;
Η ΚΥΑ που έχει βγει είναι πολύ αυστηρή και σε ορισμένα σημεία είναι δύσκολα υλοποιήσιμη. Χάσαμε δύο κρίσιμους μήνες για να γίνει μαζικός εμβολιασμός στους φοιτητές. Εμείς ως Πανεπιστήμιο Πατρών με δικά μας έξοδα έχουμε κατασκευάσει τρία εμβολιαστικά κέντρα, τα εξοπλίσαμε και περιμένουμε από τον ΕΟΔΥ να έρθει το κατάλληλο προσωπικό για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
* Ο Χρήστος Μπούρας είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.